Nacompetitie (eerste/tweede klasse) – ,,Man, man wat ben ik trots op onze jongens ook al is het weer niet gelukt om een nacompetitie goed af te sluiten. Na verlenging nipt met 3-4 verliezen van tweedeklasser Nieuwenhoorn is voor deze ploeg zeker geen schande. En kijk eens wie er bij ons in de dug-out zaten, zes wisselspelers met een gemiddelde leeftijd van twintig jaar. Maar ook die wisselspelers hebben alles gegeven. Wat een knotsgekke wedstrijd was dit, met dank aan de hoge heren van de K.N.V.B. maar daar wil ik het helemaal niet meer over hebben. We gaan nu eindelijk eerst genieten van wat voetballoze weken voordat de nieuwe selectie zich gaat voorbereiden op het komende seizoen. En daar zitten echt leuke Leidse derby’s bij”, aldus de trouwe oudere supporter van Racing Club Leiderdorp terwijl hij zijn duim opstak naar de spelers van RCL die met gebogen hoofden het veld bij Leonidas verlieten.

Door de onverwachte move van de competitieleider West 2 van de K.N.V.B. mochten de tweedeklassers RCL en Nieuwenhoorn als verliezers van de nacompetitie voor het oog van vele meegereisde supporters opeens toch nog spelen voor één plek in de eerste klasse. Op het sportpark van Leonidas aan het Erasmuspad in de Rotterdamse wijk Schiebroek moest het gebeuren. De historische houten tribune met 144 zitplaatsen van deze in 1909 opgerichte vereniging werd vroeger blijkbaar louter bezocht door supporters met korte beentjes gezien de afstand tussen de kuipjes. Maar het werd er zeker niet minder gezellig door.

Zo’n plotselinge herkansing, na de teleurstellende uitschakeling vorige week door eersteklasser ARC, betekende nogal wat voor RCL. Zo waren trainer Stefan Luykx en aanvaller Nick Scheurwater al met vakantie, waren Tommy Sinteur en Nick Permanand nog geblesseerd en was Sem Overduin geschorst door zijn dubieuze rode kaart tegen ARC. Gelukkig had het wegsturen van assistent-trainer Henk Buyn vorige week door kritiek op de scheidsrechter geen consequenties. Gelijk ‘de kleine admiraal’ was hij de hele wedstrijd begeesterend coachend langs de lijn actief om zijn jongens deze lastige klus te zien klaren. Daarvoor had hij in vergelijking met de laatste pot tegen ARC voor Rénaldo Nagtegeller, Sem Overduin en Tommy Sinteur nieuwe spelers binnen de lijnen van het warme kunstgrasveld gebracht. Dat waren Mickey Tromp, die dit seizoen lang niet altijd in actie kwam, de ervaren Ruben Leugering en de zeventienjarige verdediger Noah Libbenga.

Onder de ervaren voetbalblikken van oud-prof Tinus Bosselaar, die ook een blauw kuipje op de tribune had opgezocht om wat uit de hitte langs de lijn te blijven, floot de prima, strak en positief onopvallend fluitende scheidsrechter Westenbroek af. Het was de Leiderdorpse aanvaller Nicky Guijt die na een paar minuten dat deed waar hij de laatste weken zo goed in is… scoren. Uit een droompass van Libbenga van achteruit over zeker vijftig meter nam Guijt de bal in de lucht aan en met een heerlijke volley verdween zijn inzet achter de totaal verbaasde doelman van Nieuwenhoorn. Dit ‘Bergkampje’ betekende een hele rappe 1-0 voor RCL. Een paar minuten later was het spits Thom Wijnalda die na zijn kopbal van dichtbij uit de daaropvolgende scrimmage de score bijna kon verdubbelen.

,,Ik ga er maar eens goed voor zitten, want ik voel het aan mijn 071-water dat het vandaag toch eindelijk eens een keer zal gaan lukken”, aldus de RCL-supporter terwijl hij met bevende hand weer de fik stak in een sigaar waar Fidel Castro vroeger jaloers op zou zijn geworden. Maar het was juist de uitploeg, Nieuwenhoorn, dat sterker werd. Waar zij meer grip kregen op het middenveld met technisch verzorgd spel bleef RCL de lange bal naar voren maar uitproberen. Het was aan RCL-doelman Andrew Bontje deze gehele eerste helft te danken dat de bezoekende supporters hun handen veelal aan de bekers met het goudgele vocht konden houden in plaats van deze juichend in de hoogte te steken. Menig schot wist hij zo uit zijn doel te ranselen.

De twee goede acties van topscorer Wijnalda, in de reguliere competitie had hij er toch 22 ingelegd, van deze gehele voetbalthriller kwamen halverwege de eerste helft voor. In de vijandelijke zestien werd zijn kappen en draaien, waar Wiel Coerver een mager zeventje voor zou hebben gegeven, gestoord door een been van een verdediger maar de scheids zag er geen overtreding in. En kort erna wist hij bij weer een scrimmage voor het Nieuwenhoorn-doel na een heerlijke vrije tap van Robin Brasker de buitenkant van de paal te raken.

En Guijt dan, kwam die nog in beeld? Jazeker, de vleugelspits van RCL wist na een perfect verdedigend blok van Libbenga rond de middenlijn, uit een voorzetje van Wijnalda de bal net niet goed te raken en de stuiterbal zag ook de stevig doorrokende RCL-supporter een metertje naast het doel belanden. De Leiderdorpse thuisploeg leed veel onnodig balverlies en de jonge technisch zeer balvaardige middenvelder Mats van Kins, volgend seizoen te bewonderen bij ADO Den Haag, kon zijn stempel ook niet op de wedstrijd drukken.

Gelukkig was er een officiële drinkpauze ingelast halverwege beide helften, maar ook bij blessurebehandelingen riep de fanatiek coachende Buyn zijn jongens op te komen drinken. Dat betekende ook dat reservespelers een drietal keren de krat met drinkflessen konden bijvullen in de kleedkamer. Buyn had vertrouwen in zijn basisteam want na de rust paste hij nog geen wissels toe. Maar het was voor alle toeschouwers duidelijk dat Nieuwenhoorn weer meer grip op het spel kreeg, de eerste grote kans was ook voor hun aanvoerder Jordy Braber.

Een mooi moment was er kort na de pauze toen de zeventienjarige Libbenga achter Nieuwenhoorn-spits Ailton Lima Silva, in het bezit van 35 jaarringen, ging om de bal te veroveren wat hem ook nog lukte. De RCL-supporter: ,,Ik noem hem gewoon de jonge Rijkaard of de Leiderdorpse broer van de net zo jonge De Ligt van Ajax, wat kan die jongen ballen zeg, dat belooft een hoop voor de toekomst bij RCL!” Hij sprak deze woorden nauwelijks uit of Nieuwenhoorn-aanvoerder Braber reageerde alert op een voorzet van spits Lima Silva. Met een lage schuiver passeerde hij doelman Bontje, 1-1.

De jonge Libbenga moest na een tiental minuten in de tweede compleet leeg gespeeld en met krampverschijnselen worden vervangen door de jonge Max Jousma, waardoor Leroy van Westrienen de rol van laatste man kreeg toebedeeld. Maar een paar minuten later werd er voetbalgeschiedenis herschreven op het sportpark van Leonidas in Rotterdam. Waar Rabah Madjer in de jaren tachtig, spelende voor FC Porto in de finale van de Europacup 1 tegen Bayern München, met een hakje achter zijn standbeen scoorde, was het nu spits Lima Silva die dit na een hoekschop bijna deed. Maar Braber stond weer op de goede plek om de 1-2 echt binnen te tikken.

Buyn bracht nu de jonge Mark van der Tak voor de leeg gespeelde Tromp binnen de lijnen. Maar ook trainer Steef Buijs van de uitploeg ging wisselen. De lange achttienjarige  centrumpits Tom Sleeuwenhoek kwam voor de jonge dynamische middenvelder Danique Wolters binnen de lijnen. Hij was een zeer sterk aanspeelpunt voor zijn medespelers en zag zijn lob over doelman Bontje kort na zijn entree over het doel verdwijnen. RCL bleef zoeken naar die ene kans op de gelijkmaker, maar veel hoop was er niet op, de supporters horende. Bij de ploeg die eerder in de nacompetitie Valken’68 uitschakelde, was het opvallend dat in deze laatste wedstrijdfase middenvelder Sevket Kasaroglu meer en meer in het spel betrokken werd als balvaste speler.

Het laatste wat Buyn kon doen in de wissels was de jonge Michel de Jong inbrengen voor Van Kins, die helaas dit keer niet echt zijn stempel op de gehele wedstrijd kon drukken. En nog geen twintig tellen na zijn entree had deze jonge invaller zelfs de 2-2 op zijn schoen, maar die zag zijn inzet uit de draai net een liniaallengte naast de verkeerde kant van de Nieuwenhoorn-doelpaal over de achterlijn schieten.

De RCL-supporter: ,,Wat had ik dat die jonge knaap gegund, zou dat effe een invalbeurt zijn. Allemachtig hé, dan hadden we toch nog de verlenging kunnen behalen. Hij zal wel niet roken, maar die invaller had van mij mijn beste sigaar gekregen als hij de gelijkmaker had gescoord. Maar het zit er zeker nog in.” Hij had een voorspellende blik want het was Nieuwenhoorn dat het spoor geheel bijster was en de ‘thuisploeg’ dat bleef drukken. ,,Slim spelen, jongens!”, voegde de immer enthousiaste Buyn zijn jongens luidkeels toe vanuit zijn coachvak.

Afstandsschoten van Guijt en Brasker werden net van richting veranderd waardoor er niet meer dan een hoekschop in zat. Maar na één zo’n moment belandde de bal enige minuten voor het einde van de reguliere speeltijd uit een voorzet hoog voor de pot en op een wijze die aan Dick Nanninga deed denken in de W.K.-finale van 1978 tegen Argentinië torende Van Westrienen boven iedereen uit en kopte de bal snoeihard in het doel, 2-2. Het RCL-vak op de tribune, met een heerlijke gemiddelde zeventigplus leeftijd, ontplofte bijna van vreugde. ,,Zou het dan toch nog gaan gebeuren. Wordt hier het wonder van Leonidas geschreven in de voetbalgeschiedenis?”, stamelde de RCL-man terwijl er een dikke traan van emotie over zijn wangen biggelde?

De kansen waren er voor de thuisploeg, ook in de vier minuten extra speeltijd, maar het lukte RCL niet om de beslissende treffer te maken. Na een korte drink- en massagepauze, want de ‘gevalletjes kramp’ kwamen door het warme weer in de tweede helft al meer en meer voor, floot van Westenbroek voor de eerste helft van de verlenging. In die twee keer vijftien minuten was één speler bepalend voor de uiteindelijke 3-4 overwinning en dat was Kasaroglu. Deze gave technicus hield de bal bij zich, speelde heel slim, forceerde prachtige acties, maar kon ook het bloed onder de nagels van de tegenstander halen. Voorzitter Gerry Daalhuisen zei ooit over hem toen hij van eersteklasser Brielle naar Nieuwenhoorn overkwam: ,,Sevket is een zeer talentvolle speler, het is er ééntje die publiek trekt. Voor zo’n speler kom je naar de wedstrijd toe. We zijn dan ook uitermate blij dat hij voor Nieuwenhoorn kiest.” Dat was zeker vandaag het geval.

En dat waren Buyn en zijn mannen zeker niet want kort na de aftrap schoot Kasaroglu na een prima actie van ruim twintig meter de 2-3 binnen. Het was Nieuwenhoorn dat domineerde, maar doelman Bontje hield met enkele fabuleuze reddingen zijn Leiderdorpse makkers nog in de voetbalrace. Het was Nieuwenhoorn-invaller Ayrton Verlaan, die in de tweede helft van de verlenging direct na de aftrap wist te scoren, 2-4. Dat hij geel kreeg na zijn juichronde zonder shirt nam hij op de koop toe. De resterende speeltijd golfde het spel heen en weer, er kwamen kansen voor beide ploegen, het open liggende middenveld was echt niet meer te belopen en ‘Kramp’ was de ongekroonde koning op het veld. De naar UVS vertrekkende Ruben Leugering scoorde dik in de blessuretijd met de ingetikte 3-4 nog zijn afscheidstreffer voor RCL. En dat werd ook de eindstand in deze onvervalste voetbalkraker.

Kapot en moegestreden zegen de spelers van RCL ineen op het veld. Troostende woorden en handen van assistent-trainer Buyn waren er voor zijn jongens, maar ook een oprecht trotse blik. Want ze hadden het toch bijna maar geflikt. Nu eerst echt de zomervakantie in en dan bouwen aan de nieuwe selectie voor een nieuw voetbalseizoen met pakkende derby’s.  En Nieuwenhoorn gaat naar de eerste klasse nadat het eerder dus al Valken’68 in de nacompetitie had uitgeschakeld. Daarmee zetten ze een aardige opmars voort, in vier seizoenen van de vierde- naar de eerste klasse zaterdagvoetbal. Wij feliciteren trainer Buijs en zijn ploeg met deze promotie.

De oudere RCL-supporter mocht natuurlijk bij het verlaten van de houten tribune op het terrein van Leonidas het laatste woord hebben: ,,Man, wat ben ik trots op ‘mijn’ RCL. Voor mij zijn er dan ook geen verliezers vandaag. Ja, er is wel één… en dat is de K.N.V.B. Ik wens u een goede voorzetting van de zaterdag toe”, en hij ging met zijn vrienden de warme auto op de parkeerplaats opzoeken.

RCL-Nieuwenhoorn 3-4 (1-0). 2. Guijt 1-0, 53. Braber 1-1, 57. Braber 1-2, 85. Van Westrienen 2-2, 94. Kasaroglu 2-3, 106. Verlaan 2-4 en 120.+2. Leugering 3-4. Scheidsrechter A. Westenbroek. Toeschouwers: 405.

RCL: Bontje, De Boer, Libbenga (55. Jousma), Van Bemmel, Tromp (66. Van der Tak), Van Westrienen, Brasker, Leugering, Wijnalda, Van Kins (80. De Jong) en Guijt.

Nieuwenhoorn: Bloothoofd, Van Buuren, Kraijema, Pieternella, D. Wolters (73. Sleeuwenhoek), Kasaroglu, Smits (104. Tuitel), Lima Silva, Braber, Nooitmeer (81. Verlaan) en M. Wolters.

Foto’s: J.P. Kranenburg