Tweede klasse C (zaterdag)- Of RCL bij winst op Te Werve de Rijswijkers nog had kunnen achterhalen, zal altijd een vraag blijven. Feit is dat de 1-1 deling in Leiderdorp RCL nagenoeg kansloos liet voor de titel. Die gaat volgende week of op de slotdag naar de ploeg van Huib van Oostrom Soede. Collega Stefan Luykx kan zich met zijn formatie volledig gaan richten op de verlenging van het seizoen. Dat nam niet weg dat de gastheer serieus werk maakte van de topper en in de slotfase zat er wellicht zelfs een beter resultaat in. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Te Werve dan te weinig had gekregen, want de bezoekers kregen vooral na rust toch als eerste de beste kansen op de 1-1 en later de 1-2. Te Werve wordt kampioen en vriend en vijand was het er na afloop over eens dat de groen-witten ook terecht de kampioen zullen gaan worden.

Het was gezellig druk op de thuishaven van RCL. Veel supporters van de aanstaande kampioen hadden de gang niet gemaakt naar de Racing Club, maar de aanhang voor de rood-witten was dit keer groter dan anders. Het thuispubliek kreeg een aantrekkelijke wedstrijd voorgeschoteld waarin gestreden werd voor elke meter, maar waarbij de sportiviteit nimmer uit het oog werd verloren.

Te Werve liet de eerste aanvallende acties zien en RCL moest zich direct verweren om niet al vroeg op achterstand te komen. Bij zo ongeveer de eerste keer dat de thuisploeg zich op de speelhelft van Te Werve meldde, was het prompt raak. Spits Thom Wijnalda verlengde een lange bal met het hoofd, waarmee hij Nick Scheurwater vond. Uiteindelijk kwam de bal bij Tommy Sinteur uit en de aanvaller aarzelde niet om af te drukken.

De vroege voorsprong maakte nog meer dat RCL het spel liet aan de lijstaanvoerder. Veel ruimte om naar hartenlust te combineren gaf de formatie van Luykx niet. Wijs, want Te Werve beschikt nu eenmaal over een flinke dosis aan kwaliteit. Wel kreeg Rico Kogeldans vijf minuten na de openingstreffer wat ruimte en het schot van de ex-speler van ARC en Noordwijk kon met enige moeite worden gekeerd door Andrew Bontje, die in de tweede helft zou uitgroeien tot de beste speler aan RCL-zijde.

Bontje hoefde na een kwartier niet in actie te komen op een vlammend schot van Anas El Hammouchi. De inzet van de buitenspeler verdween rakelings naast de voor hem verkeerde kant van de kruising. Het waren wel waarschuwingen van de ploeg van Van Oostrom Soede dat het menens was om de titel te veroveren op vreemde bodem. Toch kwam Te Werve halverwege de eerste helft een keer goed weg. Weer verlengde Wijnalda een verre bal en daarop besloot Nick Scheurwater te ‘stiften’. Mitchel Scheermeijer was blij dat hij net genoeg lengte had om de 2-0 te voorkomen. Daarna werd Te Werve nog een paar keer gevaarlijk, maar de defensie van RCL kraakte zelden. Wel moest Youri de Boer nog eens handelend optreden om de gelijkmaker te voorkomen.

Na de hervatting veranderde er aanvankelijk weinig aan het spelbeeld. Te Werve had en mocht meer balbezit hebben en RCL kwam er niet veel uit. Eerst sneed Patrick van der Spoel de weg prima af voor een gevaarlijke aanvalsopzet via Kaz van Oostrom Soede, inderdaad de zoon van, maar even later dook de nummer ’10’ weer op voor de neus van Bontje. De doelman liet zijn voeten spreken.

Opvallend was dat daarna tot drie keer toe het gevaar moest komen van Jeffrey Spaans, de aanvallend ingestelde rechtsback van de bezoekers. Twee keer ontbeerde zijn pogingen kracht en eenmaal redde Bontje op grootse wijze. Met nog ruim een kwartier op de klok was het wel raak en weer was de dekselse verdediger de man van de kans en nu het doelpunt.

In het laatste kwartier kon het treffen twee kanten op. Er werd vol op de aanval gespeeld. RCL wilde het gat terugbrengen van zes naar drie punten en de nummer één wilde de champagne ontkurken. Het bleef evenwel bij 1-1. Nick Guijt had de pech dat een kopbal de lat toucheerde en dat hij van dichtbij niet genoeg kracht kon zetten achter zijn poging. Even daarna kreeg Geraldo Reijntjes dé kans om bedolven te worden onder zijn medespelers. Bontje bleef echter goed kijken en redde alweer bekwaam.

De topper leverde dus geen winnaar op en eigenlijk was de 1-1 ook wel een terechte uitslag. RCL heeft onderweg in dit seizoenteveel punten laten liggen om korter op Te Werve te zitten. De aanstaande kampioen staat dan ook terecht met de bloemen binnenkort en RCL mag zich wederom gaan opmaken voor de nacompetitie. Wellicht kan nu wel de stap worden gemaakt naar de eerste klasse.

RCL-Te Werve 1-1 (1-0). 7.Sinteur 1-0, 73.Spaans 1-1. Scheidsrechter: Vreeswijk. Toeschouwers: 400.

RCL: Bontje, Van der Spoel, Van Westrienen, Brasker (84.Leugering), De Boer, Van Bemmel, Nagtegeller, Overduin (76.Van Kins), Scheurwater (68. Guijt), Wijnalda, Sinteur.

Foto’s: J.P.Kranenburg

En beluister en bekijk hier nog drie interviews op beeld! Plus een podcast met trainer Stefan Luykx..