Nacompetitie (eerste/tweede klasse)- RCL heeft prima papieren voor een terugkeer naar de eerste klasse. De Leiderdorpers wonnen met 4-2 van ARC, dat de tweede klasse juist in de ogen kijkt. Toch hadden de manschappen van Stefan Luykx en Henk Buyn niet ver na rust een beduidend riantere positie voor de finalewedstrijd van volgende week in Alphen. Voor de pauze had Nick Guijt, koud ingevallen voor de geblesseerd geraakte Nick Scheurwater, zijn ploeg op voorsprong gezet en dat was dik verdiend te noemen. De Racing Club uit Leiderdorp kreeg meer kansen om ARC al voor de pauze verder op afstand te zetten, terwijl de bezoekers gevaarloos bleven. Na de rust was Guijt andermaal trefzeker en daarna profiteerde Tommy Sinteur eerst van een blunderende Niels de Vogel om vervolgens fraai uit te halen voor de 4-0. Daarna herpakte ARC zich alsnog en haalde RCL met de tong op de schoenen de eindstreep. Maarten Reijneveld zorgde voor opgeleefde hoop voor de zwartroden.

Onder verzengende omstandigheden moesten de beide ploegen hun eerste onderlinge duel afwerken. Het was de vraag hoe RCL, dat de finale bereikte na een uiteindelijk close finish met Hellevoetsluis, en ARC, in twee wedstrijden te sterk voor DoCoS, bestand waren tegen de dertig graden. Want hoe raak je niet oververhit en blijf je als speler koel in situaties waarin dat wordt gevraagd?

In de eerste vijfenveertig minuten werd duidelijk dat RCL het beste omging met deze ‘natuurlijke’ tegenstander. Charlie Windhorst had na een minuut een ongevaarlijk ‘stiffie’ in huis en Thijs Timmermans kon een keer een pass van Luuk Samsom niet goed aannemen om gevaar te kunnen stichten, maar daarmee was de Alphense koek wel zo ongeveer op. RCL daarentegen kreeg wel serieuze kansen en dicteerde het spel.

Na een steekpass van Sem Overduin kon Reinaldo Nagtegeller er op rechts vandoor en de middenvelder stuitte met zijn schot op de uitgestoken voet van doelman Niels de Vogel. Wellicht had een voorzet een betere keuze geweest voor de vroege 1-0. Niet ver daarna won Thom Wijnalda een kopduel waarop Sinteur ruimte kreeg. De aanvaller had een prima actie in huis en verplichtte De Vogel tot een redding om de openingstreffer te voorkomen.

ARC liet Jop Knoester, centraal achterin op papier, veel doorschuiven maar het leverde niet de gewenste macht op het middenveld op. Sterker nog, RCL veroverde vaak de tweede bal en won het gros van de onderlinge duels. De 1-0 zat er dan ook aan te komen, maar daarvoor moest eerst wel Nick Guijt komen opdraven. Scheurwater raakte geblesseerd en daardoor kon de naar Voorschoten’97 vertrekkende speler een uur speeltijd krijgen. Even nadat Guijt was ingevallen viel de 1-0. Een inzet van de flankspeler werd gekraakt door een Alphenaar en daardoor was De Vogel gezien. Robin Brasker bediende Mats van Kins kort voor de pauze voor de tweede goal van de middag, maar het talent mikte over.

Op de Leiderdorpse voorsprong was niets aan te merken en na de rust was het de vraag of ARC zich zo langzamerhand ook meer kon gaan bemoeien met de wedstrijd. Een resoluut antwoord kwam snel. Binnen negen minuten liep RCL weg naar 4-0 (!) en ARC leek op dat moment al kansloos om de positie in de eerste klasse te behouden. Eerst bracht Guijt zijn tweede doelpunt op het scorebord nadat Wijnalda wederom een luchtduel had gewonnen. Guijt rondde overtuigend en knap af. Kort daarop ging De Vogel gruwelijk in de fout en zo kon Tommy Sinteur de 3-0 bewerkstelligen met een bekeken schuiver in het verlaten doel. Beduidend mooier was zijn tweede doelpunt. Met het zogeheten verkeerde been joeg de nummer elf de bal pardoes de kruising in.

RCL zat op dat moment dus op rozen en ARC stond aan de grond genageld. Toch volgde er een ommekeer in de tweestrijd. Een minuut na de 4-0 prikte Maarten Reijneveld, net in het veld gekomen en de voorbije weken al diverse keren belangrijk voor zijn ploeg, de 4-1 binnen. Daarmee kreeg de formatie van Johan Boer enigszins vertrouwen terug en RCL kreeg het beduidend lastiger. De hitte en het midweekse duel tegen Hellevoetsluis ging zijn tol eisen en het tandvlees werd zichtbaar bij de roodwitten.

Pakweg twintig minuten voor tijd werd Reijneveld, op aangeven van Luuk Samsom, de derde speler op het veld met twee doelpunten achter de naam. De 4-2 zorgde voor nog meer Alphense drang naar voren en nu kon RCL er nauwelijks nog uitkomen. Dat lukte nog wel eenmaal toen Van Kins er vandoor ging. De jongste speler van de thuisploeg, die vroeg in de tweede helft al een keer niet voor eigen succes ging en de bal aflegde hetgeen tot niets leidde, werkte de bal over. Die 5-2 zou RCL meer lucht hebben gegeven, maar met vier doelpunten zorgde de ploeg van Stefan Luykx en Henk Buyn er wel voor dat ARC volgende week flink aan de bak moet.

In de slotfase kwam ARC nog wel in de buurt van de 4-3, maar Melvin Hulskamp zag dat de lat redding bracht voor de moegestreden gastheer. Het laatste fluitsignaal klonk dan ook als muziek in de oren voor de (nog) tweedeklasser. De eerste slag werd gewonnen en de eerste klasse kwam de voorbije jaren niet zo dichtbij als nu. Toch blijft wel de vraag of de marge groot genoeg is. Over een week zal alles duidelijk zijn.

RCL-ARC 4-2 (1-0). 30. Guijt 1-0, 48. Guijt 2-0, 50.Sinteur 3-0, 54. Sinteur 4-0, 55. Reijneveld 4-1, 72. Reijneveld 4-2. Scheidsrechter: Berg. Toeschouwers: 450.

RCL: Bontje, De Boer, Van Westrienen, Van Bemmel, Brasker (80.Glasbeek), Nagtegeller, Overduin, Van Kins, Scheurwater (28.Guijt), Wijnalda, Sinteur.

ARC: De Vogel, Van Maarseveen, Prins, Knoester (54.Janszen), Arnoldus (46.Lamberts), Hulskamp, Timmermans, Kleyn, Samsom, Windhorst (54.Reijneveld), Den Horder.

Foto’s: J.P.Kranenburg