Tweede klasse C (zaterdag)-Wie alleen de eerste helft van de wedstrijd tussen RCL en Nieuwkoop heeft gezien, zal nauwelijks geloven dat de eindstand 5-0 in het voordeel van de Racing is geworden. In die eerste helft was van de kant van de gastheren weinig beleving te zien. Na de rust kwamen de Leiderdorpers aanmerkelijk beter voor de dag en door de zege is RCL nu de directe achtervolger van koploper Lugdunum.

Misschien dachten de roodwitten misplaatst wel dat deze tegenstander met gemak te overwinnen zou zijn. Eerlijk gezegd zag het er daar in die eerste minuten wel naar uit. Direct na het beginsignaal kreeg linkerspits Isi Adima al een grote kans die ternauwernood tot hoekschop kon worden verwerkt. De minuut daarop was het diezelfde Adima die de bal net over kopte. Hierna was het de beurt aan Thom Wijnalda. Zijn schot, na goed voorbereidend werk van Michael Schouten en Melvin van Gent, werd knap onschadelijk gemaakt door keeper Thomas Boekestein. Ook middenvelder Schouten stond op het punt te scoren, maar hij treuzelde net wat te lang.

De mannen uit Nieuwkoop kwamen dus in die openingsfase met de schrik vrij. Pas na een kwartier spelen kwamen zij wat meer tot zichzelf en moest verdediger Sander Blijleven zelfs even reddend optreden. Hierna werden de bezoekers wat sterker en namen zij het middenveld in handen. Dat duurde tot haast een half uur spelen. Toen kon Adima bij een aanval met veel Leiderdorpers voor het Nieuwkoop-doel de bal binnen frommelen en noteerde hij daarbij zijn eerste doelpunt voor zijn nieuwe club. Hierna kabbelde de wedstrijd wat voort, waarbij Wijnalda nog wel de grootste kans tot dan toe kreeg, maar de voorzet van Tommy Sinteur werd door hem voor open doel gemist. Pal voor het rustsignaal van de veel en nadrukkelijk fluitende spelleider Lingen ramde Robin Brasker de bal nog eens rakelings voorlangs de goal.

In de pauze werd Van Gent vervangen door Nick van Bemmel. De trouwe supporters zagen nog niet die van Bemmel van vorig seizoen, maar het begint weer te komen bij deze kleine ijzervreter. Ondanks dat was het begin van die tweede helft een kopie van die eerste. RCl schrok min of meer wakker toen de bezoekers een vrije  trap mochten nemen. In tweede instantie leek de gelijkmaker een feit te worden, maar Andrew Bontje redde op fabelachtige wijze. Daarna begon het wat beter te draaien aan Leiderdorpse kant. Sinteur vanaf links bereikte Wijnalda en toen was het plotseling 2-0. Aanvallend werd het daarna allemaal wat beter, zonder dat het echt goed werd.

Eerst voorkwam Joris Verwey nog een doelpunt van Van Bemmel, maar daarna was het hek van de dam. Amgad El Ouath, overgekomen van Katwijk, mocht zijn opwachting maken in het eerste team en drukte daar meteen een stempel op. Na een indrukwekkende sprint over rechts tekende hij fraai zijn eerste doelpunt aan. Kort daarop vond Wijnalda dat hij daarbij niet achter kon blijven en na voorbereidend werk van wederom El Ouath werd het 4-0. Tenslotte was het Van Bemmel die ook nog een duit in het zakje deed door de eindstand op 5-0 te brengen. Na drie wedstrijden heeft RCL nu 7 punten, 10 doelpunten voor en 2 tegen. De volle winst werd behaald tegen twee debutanten in de 2e klasse, dus valt er nog weinig te zeggen over de echte kracht van dit RCL. Daarvoor was de inzet en het spelniveau te mager en de tegenstand in vooral die tweede helft te zwak. Volgende week als er uit in Hoek van Holland tegen HVC’10 gespeeld moet worden kunnen we waarschijnlijk meer zeggen hoe de ware krachtsverhoudingen liggen.

Trainer Henk Buyn: ,,Het kan en moet zeker nog beter. We vergeten nog al eens om zakelijk te spelen. Aan de andere kant kan ik moeilijk ontevreden zijn met de bereikte cijfers tot nu toe. We zijn pas net begonnen en er zit nog veel rek in. Ik wil nog kwijt dat ik deze zege opdraag aan teambegeleider Ton Paulides en zijn familie. Van de week waren we aanwezig bij de crematie van zijn zus en dat was heel erg indrukwekkend. Klasse dat hij er ‘gewoon’ bij was tegen Nieuwkoop. Het doet je enkel wel beseffen dat het voetballen maar heel betrekkelijk is.”

RCL-Nieuwkoop 5-0 (1-0). 29. Adima 1-0, 59. Wijnalda 2-0, 68. El Ouath 3-0, 78. Wijnalda 4-0, 81. van Bemmel 5-0.

RCL: Bontje, Tromp, Van Westrienen, Blijleven, Brasker, Overduin, Van Gent (Van Bemmel), Schouten, Wijnalda, Sinteur (El Ouath), Adima (Nagtegeller).

Foto’s: met dank aan Gerdi Brasker