Tweede klasse C (zaterdag)-RCL kent tot dusverre een goed seizoen. De ploeg van trainer Stefan Luykx en assistent-trainer Henk Buyn doet volop mee om de prijzen. Zeker gezien de geringe verschillen in de top van de ranglijst. RCL stond maar vier punten achter op koploper Te Werve voorafgaand aan het duel met laagvlieger Lyra. De thuisploeg was gewaarschuwd, want in de heenwedstrijd werd het een bloedeloze 0-0. Ook ditmaal toonde de ploeg uit De Lier zich veerkrachtig. Het werd 2-2.

Aanvankelijk kwam RCL goed uit de startblokken. Al na een paar minuten verschalkte Lyra verdediger Rick Voskamp bijna zijn eigen doelman, uit een vrije trap van Ruben Leugering. De rood-witten probeerden met snel voetbal hun opponent kapot te spelen. Dat ging goed op grote delen van het veld, maar in aanvallend opzicht werd de vrije man niet gevonden. In de tegenstoot kwamen de snelle spitsen Yasin Ozkok, Stef Koene en Sander Harmsen er meerdere malen gevaarlijk uit. Het spel van de Racing Club werd steeds vroeger verstoord, waardoor de ploeg eigenlijk tegen zichzelf begon te voetballen.

De bezoekers kwamen beter in hun spel en dit resulteerde na pakweg een minuut of tien in de openingstreffer van de middag. Harmsen werd op de rand van de zestien goed vrijgespeeld en kegelde onberispelijk binnen. Luttele minuten later kreeg dezelfde Harmsen een opgelegde kans, ditmaal kreeg hij tot opluchting van het thuispubliek de bal niet onder controle. Pas halverwege de eerste helft kregen de gastheren hun eerste kans via Thom Wijnalda. Er zat echter niet genoeg agressie in zijn poging en Lyra doelman Ritchie de Vreeden kon eenvoudig redding brengen.

Na een half uur spelen had de ploeg uit de Lier de score kunnen verdubbelen. De rappe Koene werd weggestuurd en had een vrije doortocht. Van Westrienen trok echter aan zijn shirt en kwam met geel dan ook goed weg. Niet kort na dit incident kregen de pupillen van Luykx een reeks kansen. Tot tweemaal toe had Wijnalda zijn ploeg op gelijke hoogte kunnen brengen. De eerste poging, een kopbal uit een vrije trap, kon nog maar net met de vingertoppen van De Vreeden over de lat worden getikt. Kort hierna verdween een inzet van de spits een centimeter naast de paal na goed voorbereidend werk van Van Westrienen. Zo keek de gastheer in de theepauze tegen een achterstand aan. Werk aan de winkel dus voor Luykx om zijn mannen op scherp te zetten.

In de tweede helft zouden de rood-witten uit een ander vaatje tappen. Er werden twee verse mankrachten ingebracht, wat het spel zeker ten goede kwam. Met name Nick Permanand gebruikte zijn snelheid goed en bracht de verdediging van Lyra aan het wankelen. Aan de andere kant moest  RCL sluitpost Andrew Bontje handelend optreden op een prima inzet van Ozkok. Gezegd mag worden dat de sluitpost hiermee zijn ploeg op de been hield.

De Leiderdorpers namen het heft in handen en de verdiende gelijkmaker hing in de lucht. Halverwege het tweede bedrijf werd Nick van Bemmel vrijgespeeld na een goede actie op het middenveld. Met een uiterst effectief schot werkte hij binnen tot vreugde van alles en iedereen bij de Leiderdorpers. Nu werd de jacht geopend naar de voorsprong. Permanand, Wijnalda en de talentvolle A-junior Mats van Kints waren er diverse malen dichtbij, maar de bal wilde er maar niet in. De bezoekers stonden met de rug tegen de muur en kwamen er niet meer aan te pas.

Toch duurde het lang voordat RCL op voorsprong kwam. Een minuut of tien voor tijd, na een chaotische situatie in het strafschopgebied van Lyra, kreeg Van Westrienen de bal voor zijn voeten en rondde vakkundig af. De drie punten leken in de tas te zitten. Niets bleek minder waar. Kort voor het verstrijken van de speeltijd counterde de ploeg uit het Westland nog eenmaal. Een fout op het middenveld van de thuisploeg leidde deze uitbraak in. Uit een goede voorzet van Ozkok werkte Ardi Luijendijk binnen. Na dit doelpunt had de goed spelende Van Kins zich onsterfelijk kunnen maken. Onfortuinlijk voor hem en zijn team en alle aanwezige aanhangers ging zijn schot via de buitenkant van de paal naast. Dit was meteen ook het laatste wapenfeit van de wedstrijd. Lyra bejubelde het punt en de gastheren waren zichtbaar teleurgesteld.

Het zou uiteindelijk een knotsgek weekend worden in 2C ten aanzien van de uitslagen. Alle directe concurrenten verloren de broodnodige punten. RCL klimt hierdoor naar een gedeelde tweede plaats op de ranglijst. Dit samen met DoCoS en Valken’68. De spanning is dus om te snijden gezien de interessante ontmoetingen die nog gaan volgen. Volgende week treedt RCL  op eigen bodem tegen HVC’10 uit Hoek van Holland aan. Die ploeg verloor verrassend van degradatiekandidaat Soccer Boys.

RCL-Lyra 2-2 (0-1). 10. 0-1 Harmsen, 68.Van Bemmel 1-1, 82. Van Westrienen 2-1, 87. 2-2 Luijendijk. Scheidsrechter: Switser. Toeschouwers: 175.

Opstelling RCL: Andrew Bontje, Mickey Tromp, Youri de Boer, Leroy van Westrienen, Robin Brasker, Nick van Bemmel, Nicky Guijt (Reinaldo Nagtegeller), Ruben Leugering (Nick Permanand), Thom Wijnalda, Sem Overduin (Nick Scheurwater), Mats van Kins.

Foto’s: J.P. Kranenburg

Zie ook ons Facebook!