Tweede klasse C (zaterdag)- In de eerste ontmoeting tussen DoCoS en RCL kwam de Leidse ploeg tegen alle verhoudingen met 2-0 voor, maar de Leiderdorpers stelden na de pauze orde op zaken om uiteindelijk met 3-5 te winnen met veel machtsvertoon. Ook nu bleef RCL DoCoS de baas, maar er was veel meer sprake van evenwicht. Toch won de ploeg van Stefan Luykx en op basis van de kansen kon dat niet onverdiend worden genoemd. Zo bleef de Racing Club de naaste belager van leider Te Werve, het verschil is onveranderd vier punten, en zakte DoCoS weg naar de vijfde plaats. Op basis van doelsaldo gingen Valken’68 en CWO de formatie van Nico van der Salm voorbij.

 

Het hoofdveld moest ‘s morgens nog worden herkeurd, maar om 11.30 kwam het sein ‘veilig’ . Het veld bleek zelfs behoorlijk bespeelbaar, omdat er eerder in de week gerold was. Wel kreeg de grasmat de volle laag, want het regende in een groot deel van de wedstrijd. Dat nam niet weg dat beide teams er een aantrekkelijk duel van maakten, zonder dat het niveau hoogstaand was. Beide ploegen hadden welwillende intenties en zo ontstond er een tweestrijd waarin beide doelmannen meerdere keren getest werden. En waren ze geklopt dan was er een redder in nood op de doellijn. Tot vier keer toe zelfs. Saai werd het nimmer.

Beide teams maakten ook reclame voor sportiviteit. Er werd noeste arbeid geleverd, maar overtredingen waren schaars. Geen ordinaire schoppen, schwalbes of gemopper op de leiding. Er was derhalve respect en dat is lang niet altijd het geval bij wedstrijden waarin de meeste spelers elkaar van haver tot gort kennen. Scheidsrechter Steenbergen kende dan ook een rustige middag.

 

RCL zette de eerste aanvalsgolven op en jongeling Mats van Kins zag Nick Guijt en Thom Wijnalda over het hoofd voor een vrije doortocht. Met de middenvelder is wel meteen een belangrijke pion genoemd van de thuisploeg. Sinds kort is Van Kins overgeheveld uit de A-jeugd en nu al maakt Van Kins indruk. Dat deed hij al in de vorige wedstrijd, maar ook nu leek het erop of hij al jaren acteert in de hoofdmacht. Altijd in beweging en met passes die er toe doen. Ook Sem Overduin, collega op het middenveld, speelde een uitstekende wedstrijd en dus konden Luykx en assistent-trainer Henk Buyn ook genieten van het tweetal.

Weer een andere middenvelder, en ook een sterkhouder bij de rood-witten, testte Mitchel van Abswoude als eerste. Met een pegel dwong Nick van Bemmel de Leidse goalie tot een redding die er toe deed. RCl was in de openingsfase beter en dat leverde na een kwartier de 1-0 op. De ook al sterk spelende Robin Brasker, eveneens een speler die groot is geworden bij RCL, had een splijtende pass in huis die op het hoofd terecht kwam van Nick Permanand. De aanvaller heeft normaliter weinig op met koppen, maar dit keer knikte hij de bal wel fraai, van buiten het strafschopgebied, over Van Abswoude heen. Vraag was wel of de Leidse doelman niet beter in zijn hok had kunnen blijven staan.

Na de 1-0 beet DoCoS zich beter in de wedstrijd en RCL moest in defensief opzicht meer en meer aan de bak. Zo kon een vrije trap van Okay Gezici maar net worden verwerkt door Andrew Bontje en dacht Melvin van Gent de 1-1 te maken, maar zijn poging werd van de doellijn afgehaald. Het gaf wel aan dat de Leidenaren goed meevoetbalden en dat het team absoluut gegroeid is in dit seizoen.

Niet gunstig voor DoCoS was het wegvallen van Simon Jouby, pakweg tien minuten voor rust. Een hamstringblessure noopte hem om naar de kant te gaan en daarmee verdween wel wat creativiteit. Dat nam niet weg dat het evenwichtig bleef in de eerste helft, hoewel de twee laatste kansen voor de onderbreking nog wel voor RCL waren. Thom Wijnalda en Nick Guijt scoorden echter niet. De eerst genoemde aanvaller mocht overigens niet mopperen dat hij sowieso niet werd afgefloten vanwege een duwfout.

In de tweede helft bleef het treffen levendig. De eerste kans was weer voor Wijnalda na puik voorbereidend werk van Permanand. De spits zag zijn kopbal naast gaan. Overduin vuurde uit de tweede lijn. Het schot met stuit werd in de kiem gesmoord door Van Abswoude. In korte tijd moest Michael van Voorthuijzen vervolgens twee keer redding brengen op de doellijn. De 2-0 bleef zo uit en de tegenwoordig centraal spelende routinier was met de ijverige Sven Ravensbergen sowieso het meest in het oog springend in positieve zin aan de kant van de bezoekers.

Omdat de 2-0 uitbleef, behield DoCoS de kans om de nederlaag te voorkomen. RCL ging steeds verder achteruit en de bezoekers probeerden een bres te slaan. Daarbij werd Chris van Empel vaak gezocht, maar zelden gevonden. De grootste kans voor de gasten kwam er alsnog. Ravensbergen kon er vandoor en stevende af op Bontje. De doelman bleef rustig en voorkwam dat de 1-1 kon worden binnen gewerkt. In de slotfase was de naar het front gstuurde Danny Maaskant ook nog dichtbij een treffer, maar Bontje tikte de bal over de lat. Op dat moment was de beslissing echter al gevallen. RCL benutte de ruimte die DoCoS moest laten en via een gelukkige carambole kon de ingevallen Nick Scheurwater de bal oppikken. Zijn inzet leek de 2-0 te betekenen, maar Wijnalda gleed het leder uiteindelijk over de doellijn. Een spits zoekt immers altijd naar doelpunten.

RCL mag zo nog hopen op een ongemeen spannende titelrace en DoCoS maakte pas op de plaats. Gezien de beide selecties- de bank bij de Leiderdorpers is simpelweg breder- lag deze ontwikkeling ook meer in de lijn der verwachtingen. Blijft staan dat DoCoS nog altijd prima presteert en het RCL beduidend lastiger maakte dan op 8 oktober van het vorige jaar.

RCL-DoCoS 2-0 (1-0). 15. Permanand 1-0, 89. Wijnalda 2-0. Scheidsrechter: Steenbergen. Toeschouwers: 250.

RCL: Bontje, Tromp, Van Westrienen, Brasker, De Boer, Van Bemmel, Overduin (79.Leugering), Van Kins (88.Van der Spoel), Permanand (65.Scheurwater), Wijnalda, Guijt.

DoCoS: Van Abswoude, Jouby (33.Van Meegen), Maaskant, Van Voorthuijzen, Peet, Ravensbergen, Overvliet, Gezici (66.Elkerbout), Van Gent (83.Zweistra), Van Empel, Slingerland.

Foto’s: J.P.Kranenburg