Hoewel RCL een aantal (basis)spelers zag vertrekken lijkt men niet te kunnen spreken van een teruggang in kwaliteit. Op papier lijkt het tegendeel juist waar: Michael Schouten (VVSB) en Isi Adema (Katwijk) bijvoorbeeld kunnen op het middenveld en in de aanval de ploeg een impuls geven en achterin is dat het geval door de komst van Sander Blijleven. Bij Koudekerk speelde hij een ijzersterk seizoen en was toe aan een stapje hogerop. Een voorbeschouwing op het seizoen met de centrale verdediger.

,,Het ging bij die ploeg zeker het eerste half jaar uitstekend. De laatste maanden kwam er behoorlijk de klad in en we konden ons niet meer herstellen. Mentaal zaten we er vooral doorheen leek het. Het was niet de eerste keer trouwens dat de club dat overkwam. We speelden nog wel nacompetitie, maar dat kwam meer door het falen van de concurrentie dan door eigen verdienste. Dat toetje leidde overigens ook tot niets. Toen RCL mij benaderde heb ik nog wel even getwijfeld, maar ik ben nu 25 en ik wil toch echt kijken of ik dat hogere niveau aan kan. Ik heb anderhalf jaar bij ARC gevoetbald, maar daar pendelde ik vooral tussen 1 en 2. Wedstrijden vanaf de bank bekijken is niets voor mij dus toen Alex Redel (ex-trainer Koudekerk, red.) mij benaderde was het makkelijk: naar Koudekerk om me daar te bewijzen en wellicht van daaruit toch een stapje hoger.”

Voor de voetballiefhebbers die hem kennen is er geen twijfel over of hij dat niveau aan kan. Verdedigend ijzersterk en de 2.01 meter lange speler is in de lucht onklopbaar. Als hij zich bij een corner in het strafschopgebied van de tegenstander vertoonde werd het hen bijkans een beetje bleek om de neus. Juist dat fysieke aspect kan bij RCL de doorslag geven in moeilijke wedstrijden. Nu al voelt Blijleven zich als een vis in het water. ,,Je merkt aan alle kanten dat het een vriendenploeg is die bereid is voor elkaar door het vuur te gaan. Voorbeeld; iemand van ons werd in een duel geraakt en had ijs nodig. Er was geen verzorger en er leek wel een run te zijn naar de kantine om ijs te halen. Thom Wijnalda won die race. Dat zegt genoeg en belooft veel voor het komende seizoen. Ik merk ook dat het niveau inderdaad een treetje hoger is. De handelingssnelheid natuurlijk en het tempo, maar ook het inzicht. Als ik bij Koudekerk open draaide reageerde spelers op mijn actie, bij RCL zien mijn ploeggenoten mijn actie aankomen en reageren dan al. Heerlijk.”

De HBO student gelooft onvoorwaardelijk dat zijn nieuwe ploeg ook dit jaar een rol van betekenis kan spelen. ,,De nacompetitie is toch traditie bij RCL? We hebben een uitgebalanceerd team dat hoge ogen gaat gooien. We verloren dan wel weer van ARC in de beker, maar dat had vooral te maken met het feit dat die ploeg, dat een klasse hoger speelt, al twee weken voorsprong had qua training. Juist omdat RCL een eenheid vormt zijn we weer een kanshebber voor de bovenste plaatsen.”

Mutaties:

Gekomen: Michael Schouten (VVSB), Sander Blijleven (Koudekerk), Whalid Belkhir (Roodenburg), Isi Adima (Katwijk), Thaimu Daramy (FC Boshuizen), Amgad El Ouath (Katwijk), Arie van der Niet (Quick Boys), Melvin van Gent (DoCoS).

Vertrokken: Frank Hillebrandt (lager elftal), Patrick van der Spoel (lager elftal), Ruben Leugering (UVS), Nick Guijt (Voorschoten’97,za), Jessin Kharbouch (Voorschoten’97,za), Thomas Goebel (DoCoS), Gwen Koet (gestopt), Kai Vijlbrief (Voorschoten’97), Nick Scheurwater (UVS), Max Lobel (Valken’68), Ali Barokzay (Meerburg), Daniel van der Zwaan (Meerburg).

Beker:

2/9: ARC-RCL 2-1

9/9: RCL-DOSR 2-0

16/9: RCL-RVC’33

Competitie (eerste drie wedstrijden):

23/9: RCL-CVC Reeuwijk

30/9: DoCoS-RCL

7/10: RCL-Nieuwkoop