Ook dit weekend staan in de tweede klasse C weer twee prachtige streekderby’s op het programma. Op die tussen TAVV en Voorschoten ’97, die beiden nog wachten op hun eerste overwinning, wordt elders op deze website (separaat) vooruitgeblikt. De ander levert een minstens net zo interessant affiche op, waarvoor we afreizen naar De Bloemerd in Leiderdorp.

Daar neemt de vaste bespeler van dat sportpark, RCL, het op tegen runner-up Valken ’68. De Valkenburgers worden door menigeen gezien als de grote titelfavoriet en bevestigden die status afgelopen zaterdag op Adegeest, waar de ploeg van Arie van Duijn geen spaan heel liet van (een overigens wel erg goede) gastheer Voorschoten ’97: 1-6. Chris de Lange opende de score tegen de ploeg waar hij vorig seizoen zelf nog deel van uitmaakte. Binnen het kwartier was het al 0-2, door een benutte strafschop van Robbert van Delft, en nadat Voorschoten-doelman Stefan van der Niet na een half uur spelen een rode kaart kreeg werd het er niet makkelijker op voor de toch al geplaagde groengelen. Via opnieuw Van Delft, tweemaal Mark van der Plas en  Matthias van Beelen liepen de bezoekers ver weg, al redde Peer van Paasen bij een 0-5 stand nog wel de Voorschotense eer. ,,We hebben een selectie die absoluut eerste klasse-waardig is’’, stak Van Duijn, na de voetbalshow tegen de club waar hij in het verleden zowel op zaterdag als op zondag werkzaam was, zijn ambities niet onder stoelen of banken. Adel verplicht ook, met spelers als Marc Langeveld (Katwijk), Jaco van der Bent (Quick Boys en FC Rijnvogels) en Jaap van der Plas, die jarenlang in het eerste van Quick Boys speelde, in de gelederen.

 

De Valkenburgse motor begint nu echt te draaien en RCL is dan ook gewaarschuwd. De Leiderdorpers liepen zaterdag tegen een eerste zeperd aan en dat was er niet zomaar eentje. Het elftal van Henk Buyn ging keihard onderuit bij HVC ’10: 6-2. Thom Wijnalda opende nog wel de score in Hoek van Holland, maar daarna kwamen de bezoekers er eigenlijk niet aan te pas. Het verbaasde doelman Andrew Bontje niet echt. ,,Ik bemerkte tijdens de warming-up al dat het niet goed zat. Het was niet goed en dat is vragen om ellende.’’

Die kreeg RCL, dat met 7 uit 4 de vierde plaats bezet, dan ook. De roodwitten  kwamen gisteravond overigens ook nog in actie in het kader van de groepsfase van de LAV Cup. Competitiegenoot DoCoS was op eigen veld met 2-1 te sterk in een op zich gelijk opgaand duet.

Datzelfde DoCoS is in competitieverband nog zoekende. De Morsbewoners begonnen weliswaar met een knappe overwinning bij HVC ’10 en een gelijkspel tegen datzelfde RCL, maar daarna werd verloren van stadsgenoot Lugdunum en zaterdag moest het de punten laten aan DSO: 2-3. Aanvankelijk leek er nog geen vuiltje aan de lucht voor de thuisploeg, die de eerste helft domineerde en via Chris van Empel ook volkomen verdiend op voorsprong kwam. Na rust leek het echter alsof DoCoS de goede vorm van de eerste vijfenveertig minuten tijdens de thee in de kleedkamer gelaten had. ,,DSO ging hoger druk zetten en wij hadden daar moeite mee’’, constateerde middenvelder Joshua Overvliet. ,,We lieten ons afbluffen en verloren teveel duels.’’

Zo kon het dat het doorgaans in de defensief opzicht juist zo degelijke DoCoS in amper twintig minuten tijd drie goals moest slikken. Lars de Ridder zorgde nog wel voor de vlotte aansluitingstreffer, maar van het geplande slotoffensief van de Leidenaren kwam vervolgens opvallend weinig terecht. Komende speelronde speelt de equipe van Nico van der Salm opnieuw thuis en wel tegen Honselersdijk, dat tot dusverre eveneens vier punten vergaarde.

De laatste daarvan behaalden de Westlanders afgelopen zaterdag op bezoek bij UVS: 1-1. Dat het in de Kikkerpolder in een puntendeling zou eindigen, daar zag het na de eerste helft niet naar uit. De thuisploeg speelde weliswaar niet bepaald overtuigend, maar controleerde het duel wel en nam op slag van rust via topscorer Berend Verdoes (3 goals) bovendien de leiding. Na de hervatting lieten de gasten echter hun tanden zien. Bij de 1-1 zag UVS-goalie Niels van den Burg er allesbehalve goed uit.  In de slotfase ontsnapte het elftal van Stefan Roodakkers, die opnieuw constateerde dat zijn spelers moeite hebben om het spel te maken, nog een paar keer aan een nederlaag. Deze zaterdag treffen de Leidenaren opnieuw een op papier ‘mindere god’. Nieuwkoop staat twaalfde en weet daarmee alleen Voorschoten ’97 en CVC Reeuwijk onder zich.

Afgelopen zaterdag bleken de Nieuwkopers nog een maatje te klein voor Lugdunum (0-3, doelpunten Adam Atif, Martijn van Leeuwen en Ozan Isitir). Voorwaar geen schande, want de equipe van Jan Wansink en Henk de Cler gaat nog steeds fier aan kop met 2C. Sterker, de groenhemden haalden uit de vier gespeelde competitiewedstrijden de maximale twaalf punten. Eerder werden TAVV (4-1), CVC Reeuwijk (0-3) en DoCoS (2-1) al verslagen. Daarmee heeft de trotse koploper – afgaande op de huidige ranglijst – misschien niet het zwaarste programma gehad, maar dat maakt de prestatie van de promovendus niet minder indrukwekkend. De aanvallers vinden makkelijk het net en achterin is het, met slechts twee tegengoals in 360 minuten voetbal, degelijkheid troef. De vraag is of de groenwitten hun ongeslagen status ook na dit weekend nog hebben. Met SVC ’08 komt de huidige nummer drie (7 uit 3) op bezoek in de Kikkerpolder, een serieuze testcase derhalve. De Wassenaarders maakten afgelopen zaterdag korte metten met hekkensluiter CVC Reeuwijk (1-5) en versloegen eerder ook UVS al, hoewel de blauwwitten destijds te weinig kregen.