Al negen speelronden lang is Lugdunum de trotse koploper van de tweede klasse. Maar voert de revelatie van het nog prille seizoen ook na dit weekend de ranglijst nog aan? Dat is de grote vraag in de aanloop naar de topper van aanstaande zaterdag, uit bij nummer twee Die Haghe.

Nog een puntje voorsprong heeft de brigade van Henk de Cler en Jan Wansink op de Hagenaars. Dat waren er een week geleden nog drie, maar  het eveneens gepromoveerde Die Haghe profiteerde optimaal van de doelpuntloze remise in de topper tussen Lugdunum en Valken ’68, door zelf tegelijkertijd vrij simpel te winnen op bezoek bij het zwalkende RCL (1-3). Voor de Leidenaars was het gelijkspel tegen de titelfavoriet het maximaal haalbare. De Valkenburgers waren in de Kikkerpolder de betere ploeg, maar de thuisploeg stond verdedigend goed en anders was daar wel de in blakende vorm verkerende Kevin Wassenaar die zijn doel vakkundig schoonhield. ,,We zijn erg tevreden met dit resultaat’’, beaamde Wansink. ,,We hebben er keihard voor geknokt. We kwamen voorin creativiteit tekort en dat wordt het lastig. Maar dit punt is heilig voor ons.”

De groenhemden konden niet beschikken over de geblesseerde Adam Atif en Houssin Bezzai, twee spelbepalende middenvelders die met hun inzicht en technisch vernuft voor aanvallende impulsen moeten zorgen. Ook voor het treffen op sportpark Ockenburgh moeten de spelers passen, hoewel je dat bij Bezzai nooit zeker weet. Lugdunum is overigens gewaarschuwd voor Same Aouad Said. De aanvaller was afgelopen zaterdag een absolute plaag voor de RCL-defensie.

Net als dat Die Haghe dat afgelopen zaterdag was, zou Valken ’68 zomaar eens de lachende derde kunnen worden van een (mogelijke) puntendeling in Den Haag. Dan moet het elftal van Arie van Duijn zelf natuurlijk nog wel ‘even’ winnen van het op de thee komende DSO. Op papier zou dat geen probleem moeten zijn, want de Zoetermeerders staan tiende en haalden uit de laatste drie wedstrijden slecht één schamel punt. Toch is de werkelijkheid vaak een stuk weerbarstiger. En wie de cijfers wat nauwkeuriger bekijkt, zal vaststellen dat de Valkenburgers zomaar een lastige middag tegemoet kunnen gaan op ’t Duyfrak. DSO speelde namelijk al vier keer gelijk en de drie nederlagen die werden geleden waren met minimaal verschil. Een stugge ploeg derhalve, zo lijkt het althans. De aanval van Valken ’68 was, tot aan het treffen met Lugdunum, echter behoorlijk op dreef. In de drie wedstrijden daarvoor moesten de keepers van de tegenstanders gezamenlijk dertien keer vissen.

Na een dramatische seizoensstart lijkt Voorschoten ’97 zijn draai inmiddels aardig te hebben gevonden. Het elftal van André Louwers bleef in november ongeslagen. Zo won het afgelopen zaterdag nog in en tegen Nieuwkoop. De groengelen hadden evenwel hun handen vol aan de hekkensluiter. De bevrijdende 1-2  van invaller Hamza Chikhi viel pas in de blessuretijd. Ook dit weekend treffen de Voorschotenaren weer een staartploeg. Dan doet HVC ’10, uit Hoek van Holland, Adegeest aan. Reden genoeg voor Nick Guijt op zijn teamgenoten alvast bij de les te houden. ,, Het heeft er de schijn van dat je minder motivatie hebt tegen lager staande tegenstanders. Je hebt het lastig tegen Nieuwkoop, Honselersdijk, Reeuwijk en zo, maar wint dik van bijvoorbeeld UVS en SVC’08. In deze competitie kan iedereen van iedereen winnen.’’ Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Door de goede reeks heeft Voorschotense het kwakkelende RCL inmiddels bijgehaald. Beide ploegen hebben nu dertien punten uit negen wedstrijden en delen daarmee de vijfde plaats, samen met ook UVS trouwens. Vlak achter dat trio bezet Honselersdijk, met één punt minder, de achtste stek. En laten de Westlanders nou net de komende tegenstander zijn van de formatie van Henk Buyn, die nog altijd (de in ieder geval voorlopig nog afwezige) Stefan Luykx vervangt als hoofdtrainer op de Leiderdorpse bank. Onder zijn leiding verloor de Racing drie van zijn laatste vier wedstrijden en heeft daardoor een flinke veer moeten laten op de ranglijst van 2C. Afgelopen zaterdag nam Die Haghe dus nog de punten mee uit de Bloemerd en daar was niets op af te dingen, vond ook vleugelaanvaller Melvin van Gent. ,,Het heeft er eigenlijk geen minuut ingezeten. Even, heel even, na de 1-1 kwam er iets als geloof bij ons. Binnen twee minuten staan we echter weer achter door stomme fouten en dan lopen we weer achter de feiten aan. Er ging zoveel mis. De ene keer lukt het wel, maar vandaag ging er gewoon niets goed. Een drama.” Om weer wat op te krabbelen, is een overwinning in Honselersdijk dan ook meer dan welkom.

UVS ontvangt zaterdag de nummer dertien CVC Reeuwijk en bezorgde zichzelf afgelopen zaterdag al wat kleur op de wangen. Na een alleraardigste competitiestart – met onder meer een zege op Valken ’68 – werd er drie keer op rij verloren. Die negatieve spiraal werd in de stadsderby tegen Docos doorbroken door de elf van Stefan Roodakkers. Erg verheffend was de mager bezochte ‘burenruzie’ in de Mors, waar scheidsrechter De Mik de kaarten zelfs op zak kon houden, overigens niet. Daar had Bart van der Weijden echter geen boodschap aan. De UVS-middenvelder maakte in de slotfase het enige doelpunt van de middag. ,,Zwaar verdiend’’, vond teamgenoot Kenneth Maaskant. ,,We hebben ongelooflijk veel kansen gemist. Het was misschien moeizaam, maar aan de bal was het in ieder geval al een stuk beter dan de afgelopen drie, vier weken. Er zit weer vooruitgang in.’’ Die progressie moet, thuis  tegen nummer voorlaatst CVC Reeuwijk, verder gestalte krijgen. De Reeuwijkers gingen op verplaatsing al drie keer ruim onderuit, maar graaiden wel een puntje weg op sportpark Adegeest, de thuishaven van Voorschoten’97.

Aanknopingspunten waren er voor grote neef Danny Maaskant, verdediger van DoCoS, moeilijk te halen uit de Leidse derby. Vooral na rust had zijn ploeg weinig in de melk te brokkelen, op de ultieme slotfase na. ,,Eigenlijk was het van twee kanten behoorlijk pover’’, vond de aanvoerder daags na de wedstrijd, als toeschouwers bij de topper in de zondagse derde klasse tussen FC Rijnland en Altior. Bij die eerste club speelt Justin, de broer van de eveneens aanwezige Kenneth. ,,We missen op dit moment toch wat creativiteit en scorend vermogen.’’ Daarmee doelde Maaskant toch vooral op het ontbreken van middenvelders Thomas Goebel en Rick Siere, die tegen UVS zijn rentree maakte maar ook weer geblesseerd uitviel, en spits Tim Gonlag.

Dit weekend reist DoCoS af naar Ter Aar, waar TAVV zeker niet de rode loper voor de Leidenaars zal uitrollen. Het elftal van Niels Slottje bleef in de eerste zes competitieduels verstoken van een overwinning, maar reeg in de laatste weken de driepunters aaneen. Nadat Honselersdijk en UVS er al aan moesten geloven, werd afgelopen zaterdag CVC Reeuwijk volstrekt kansloos gelaten: 0-4.  ,,We speelden met veel beleving en druk naar voren en daar hadden zij geen antwoord op’’, genoot aanvaller Lyndon de Bruijn, één van de vier verschillende doelpuntenmakers. ,,We hebben een lastige periode achter de rug en nu zijn er weer andere teams met problemen. Het is dan altijd de vraag wanneer je daar uitkomt. Ik vind dat wij genoeg kwaliteit hebben en we weten wat er in de tweede klasse wordt gevraagd. Op dat niveau acteren we al jaren en dat is ook een voordeel.” Waar TAVV de stijgende lijn wil doortrekken, is DoCoS er echter juist alles aan gelegen die weg omhoog ook weer geleidelijk te vinden. LAV heeft uiteraard geen voorkeur: moge de beste winnen!