Na drie speelronden is er nog maar één ploeg in de tweede klasse C (zaterdag) die nog zonder puntenverlies is. Dat dat een ‘LAV-regioclub’ is, is niet zo verwonderlijk. Met zeven vertegenwoordigers in de afdeling met veertien clubs zou je die kans daarop gerust op ‘50/50’ mogen inschalen. Dat het Lugdunum is dat voorlopig de dans leidt, is echter des te verrassender.

Natuurlijk, we zijn pas net onderweg en Parijs is nog ver. Niettemin heeft Lugdunum in de eerste weken van het nieuwe seizoen zijn visitekaartje afgegeven. Zo trok de promovendus afgelopen zaterdag nog aan het langste eind in de stadsderby met Docos: 2-1. Vooral in de eerste helft maakte de formatie van Jan Wansink, Henk de Cler en Henk Kersten indruk, met fris, aanvallend voetbal. Met jongens als Tim de Cler, Adam Aatif, Martijn van Leeuwen en spits Souffiane Boukhidous, die beide goals voor zijn rekening nam, heeft het trio behoorlijk wat voetballend vermogen in hun ploeg. Dat de koppositie met minimaal een week verlengd wordt, behoort zeker tot de mogelijkheden. Zaterdag wordt afgereisd naar Nieuwkoop, waar de plaatselijke SV als gastheer zal fungeren. Die staat op een voorlopige twaalfde plaats, met 2 uit 3, en moet dus te pakken zijn. Bij een zege kunnen de ‘Kikkers’ wellicht een reuzensprong richting de winst van de eerste periode zetten.

Een fraai affiche in 2C is dit keer de streekderby tussen Voorschoten ’97 en Valken ’68. Beide ploegen kwamen in het verleden al op hoger niveau uit en hebben de ambitie om daar zo snel mogelijk op terug te keren. De start van beiden mag echter ‘behoudend’ genoemd worden. Voorschoten is op papier zelfs nog puntloos. Nadat het elftal van André Louwers op de openingsdag op z’n Haags werd afgebluft door het fysieke Die Haghe (2-1), verloor het zondag met diezelfde cijfers bij het toch niet al te hoog aangeschreven Honselersdijk. Tussendoor speelden de groengelen ook nog thuis tegen SVC ’08, maar die wedstrijd haalde het einde niet. Bij een 2-0 ruststand werd het duel gestaakt, nadat de scheidsrechter een hamstringblessure had opgelopen. ,,Ik weet zeker dat we in een flow waren gekomen als we de pot tegen SVC ’08 uit hadden kunnen spelen’’, verzuchtte linksback Djiri Michel na de nederlaag in en tegen Honselersdijk. ,,Die overwinning was zo belangrijk geweest.  We staan nu nog steeds op nul en dat begint te knagen. Ik denk dat we té graag wilden en daardoor uit de organisatie zijn gaan spelen. Dat is ons duur komen te staan.’’

Met Chris de Lange en Niels Hogewoning herbergt de selectie van Valken ’68 twee spelers met een Voorschotens verleden en ook trainer Arie van Duijn is zeker geen onbekende op Adegeest. De Katwijker had er in het verleden zowel de zaterdag- als zondagtak onder zijn hoede. Ruimte voor sentimenten is er echter niet, want de ambitieuze Valkenburgers hebben de punten hard nodig. Met 6 uit 3 draaien de roodgelen weliswaar bovenin mee, maar dat het nog veel beter kan en móét, daar is iedereen op ’t Duyfrak het wel over eens. De enige serieuze graadmeter tot nu toe, twee weken geleden bij UVS (2-1), ging verloren en ook aan de thuisoverwinning op CVC Reeuwijk (2-0) hield Van Duijn uiteindelijk geen best gevoel over. ,,We tikten nog net niet het plafond aan voor de pauze, maar dat scheelde niet heel veel. Als ik dan zie hoe we de tweede helft ballen dan snap ik daar niets van. Het was niet meer om aan te gluren en dat heb ik ze laten weten ook. Je speelt voor je eigen publiek en dat mag je niet zo’n tweede helft voorschotelen.’’ Kortom, er zullen op Adegeest twee getergde teams aan de aftrap verschijnen. Aftrap 14.30 uur, komt dat zien!

Een half uurtje later zal ook in de Kikkerpolder de eerste balomwenteling plaatsvinden, bij het duel tussen UVS en Honselersdijk. Het elftal van Stefan Roodakkers kende een valse competitiestart. In  de seizoensouverture werd onfortuinlijk verloren van SVC ’08: 3-2. Het herstel mocht er echter zijn: een week later werd dus gewonnen van Valken ’68 en afgelopen zaterdag waren de Leidenaars met miniem verschil te sterk voor Die Haghe. Het enige doelpunt in die wedstrijd kwam op naam van Nick Scheurwater. UVS, dat met aanwinsten als Scheurwater, Thom de Vries en Youssef Ait el Houssi een flinke kwaliteitsimpuls heeft gekregen, bivakkeert voorlopig op een keurige gedeelde derde stek, maar Roodakkers ziet nog genoeg ruimte voor verbetering. ,,Maar daar wordt druk aan gewerkt. We hadden nu ook wat moeite om het spel te maken. Voetballen vanuit de reactie is uiteraard anders. Maar dat geeft niet, we gaan er lekker mee aan de slag op de trainingen.’’

Bijna argeloos draait ook RCL voorlopig weer lekker in de top van het klassement mee. Sterker, de Racing is – samen met Lugdunum en DSO (zie onder) – de enige ploeg in deze afdeling die nog niet verloor. Het voorbije weekend blies de runner-up Nieuwkoop nog met 5-0 van het veld, door toedoen van Thom Wijnalda (2), Isi Adima, Amgad el Ouath en invaller Nick van Bemmel.  Trainer Henk Buyn droeg de eclatante zege op aan elftalleider Ton Paulides en diens familie. ,,Van de week waren we aanwezig bij de crematie van zijn zus en dat was heel erg indrukwekkend. Klasse dat hij er ‘gewoon’ bij was tegen Nieuwkoop. Het doet je wel beseffen dat het voetballen maar heel betrekkelijk is.’’

In die wetenschap trappen de Leiderdorpers zaterdag om half drie af in Hoek van Holland, waar HVC ’10 als sparringpartner zal opdraven. Vorig seizoen boeiden de teams het publiek om uiteindelijk te finishen met een uitslag van 3-3.

In de Mors staat een wedstrijd op het programma tussen de twee clubs die op dit moment – voor zover daar in dit stadium van het seizoen over gesproken kan worden –  de absolute middenmoot vormen. DoCoS, dat al won, gelijkspeelde en verloor, en DSO, dat alleen nog maar remiseerde,  staan momenteel respectievelijk zevende en achtste en houden elkaar qua doelsaldo bovendien precies in evenwicht: vier voor en vier tegen. De Leidenaren (4) hebben echter wel een puntje meer dan de Zoetermeerders (3). Grote vraag is hoe de koppies er op sportpark Morskwartier bij zullen hangen na de zeperd in de burenruzie, waarin een opvallend tam DoCoS met name voor rust geen schim van zichzelf was. Vorig seizoen debuteerde de roodwitten in 2C met een verdienstelijke vierde plaats en daarmee het behalen van nacompetitie om promotie. Het tweede seizoen heet traditioneel echter  ‘lastiger’ te zijn en om niet meteen een flinke veer te laten, telt zaterdag maar één ding: de winst.

Ook TAVV snakt naar een driepunter. De brigade van Niels Slottje speelde wel al twee keer gelijk, maar proefde het zoet der overwinning deze jaargang nog niet. Zaterdag deden de Ter Aarders zichzelf nog tekort bij SVC ’08. Dit ondanks een wereldgoal van spits Lyndon de Bruijn, die een afvallende bal vanaf de punt van het strafschopgebied heerlijk op de pantoffel nam. Slottje: ,,Een juweeltje, ik dacht meteen aan de goal van Marco van Basten op het EK in ’88″, aldus oefenmeester Slottje.

Dat waren voor het Nederlandse voetbal nog eens tijden, daar steekt het verval waarin we afgelopen jaren zijn beland schrik bij af.  Slottje is niet bang dat ook voor zijn ploeg barre tijden aanbreken. ,,Zo spelend kan het zomaar zijn dat we een serie gaan neerzetten met winstpartijen. ‘Taffie’ is op de goede weg, dus we blijven vol vertrouwen dat we spoedig zullen klimmen op de ranglijst.’’ Thuis tegen Die Haghe kan die opmars al worden ingezet.