Voorbeschouwing tweede klasse C – zaterdag

Vuurwerk, spetterende derby’s, onverwachte uitglijers, sensationele zeges, dat en meer wordt er verwacht van deze afdeling. Wie had kunnen verzinnen dat er zeven clubs uit Leiden en directe omgeving in een klasse zouden voetballen? Smullen dit seizoen voor de ware voetballiefhebber. Een eerste ronde langs de velden.

Die Haghe – Voorschoten’97

Andre Lourens was de voorzichtigheid zelve in zijn voorbeschouwing. In de beker achtte hij zijn ploeg kansloos ,,We zitten in een ijzersterke poule”, zo zei hij. Maar zie, zijn mannen deden het uitstekend. Alleen tegen VUC werd nipt verloren. Een mooie ouverture voor een fraai seizoen? Voorschoten’97 telt heel wat nieuwelingen waaronder een fiks aantal jongeren uit eigen jeugd. Stabiliteit kweken is het doel van Lourens en geef hem eens ongelijk. Zaterdag wacht Die Haghe, een  ploeg die voor de beker eerste klasser BMT uitschakelde. De Hagenaars werden vorig seizoen kampioen in de derde klasse B. Het jaar daarvoor werd een tweede plaats ingenomen en in het seizoen 2014/2015 werd er nog in de tweede klasse gespeeld. Die Haghe zal zich tot doel hebben gesteld om in elk geval lijfsbehoud te waarborgen, maar wellicht is de ploeg tot meer in staat. Kan Voorschoten Die Haghe in de eerste wedstrijd al dwars zitten? De groengelen oefenden gisteravond nog tegen hoofdklasser RKAVV en won met 0-3…

Lugdunum – TAVV

De Leidenaren zijn nieuwkomer in deze afdeling en ze kunnen gelijk eens zien of ze het hogere niveau aankunnen. Tegenstander TAVV is steevast bovenin de afdeling te vinden, vorig seizoen in West I, en de verwachting is dat ze ook dit jaar een prima elftal op de been kunnen brengen. Ook voor de ploeg uit Ter Aar is de afdeling nieuw: vorig jaar eindigde men op de vierde plek in 2B. Een interessante ontmoeting waarin het in het begin vermoedelijk vooral aftasten wordt. De selectie van de groenwitten is grotendeels intact gebleven en er waren zelfs wat versterkingen te noteren. Het zou zo maar kunnen dat beide ploegen met een puntje tevreden zijn, hoewel beide ploegen bekend staan om aanvallend voetbal. Het bekertoernooi leverde voor TAVV geen succes op, maar wel nuttig voorbereidingswerk. De kikkers plaatsten zich als ware cupfighters wel voor de volgende ronde.

RCL – CVC Reeuwijk

Racing Club Leiderdorp heeft een abonnement op de nacompetitie om promotie en ook dit jaar is de ploeg van plan om zeer hoge ogen te gooien. In elke linie zijn er wat spelers bijgekomen die wat kunnen toevoegen en dat belooft wat. CVC Reeuwijk kwam via de nacompetitie in de tweede klasse en krijgt gelijk een wel heel zware kluif te verwerken. Met minder dan drie punten zal RCL ontevreden zijn. De ploeg van (tijdelijk) Henk Buyn en Ron Sinteur kwam niet verder in het bekertoernooi, maar kwam dan ook uit met onder meer twee eersteklassers. Het slechte nieuws vooralsnog kwam voort uit het feit dat rechtsbuiten Nick Permanand gedwongen werd om te stoppen met selectievoetbal. Blessureleed lag hieraan ten grondslag. Een aderlating, maar de rood-witten hebben gelukkig wel genoeg alternatieven in de aanvalslinie.

SVC’08 – UVS

Heeft UVS de domper verwerkt van de uitschakeling door ROAC in de districtsbeker? Vermoedelijk wel. De Leidenaren vergaten zichzelf te belonen en dat kwam de blauwwitten duur te staan. Eigenlijk was het bekeravontuur er een om snel te vergeten. Vorig jaar kende de Leidse ploeg een dramatische start in de competitie. Veel wedstrijden gingen naar eigen zeggen onnodig verloren. Het draaide er zelfs op uit dat de Kikkerpolderploeg moest vechten voor lijfsbehoud. Dat nooit meer is de gedachte, zeker ook bij de nieuwe trainer Steef Roodakkers. Bij eerste opponent SVC’08 leeft in feite dezelfde gedachte. De club degradeerde met Voorschoten’97  uit de eerste klasse en wil niets liever dan terug naar het hoogste niveau onder de Hoofdklasse. Niet verliezen dus bij de aftrap van een ongetwijfeld boeiend seizoen. Draait het uit op een wedstrijd waarin beide ploegen de nul proberen te houden? Thom de Vries van UVS zal daar anders in zitten. De van FC Rijnvogels overgekomen aanvaller is al aardig op dreef en wil gewis doen waar hij onder meer voor gehaald is: scoren.

Valken’68 – Honselersdijk

Het vorige seizoen werd bepaald niet wat men in Valkenburg ervan verwacht had. Optimistische geluiden alom aan het begin, maar die verstomden alras.  Uiteindelijk werd dan wel de nacompetitie gehaald, maar dat werd een sof. Keeper Erwin van der Nagel laat zich door de tegenspoed niet uit het veld slaan en kondigt in zijn voorbeschouwing een glorieuze comeback van zijn ploeg aan. En waarom ook niet? De blessures zijn genezen, versterking is binnengehaald en de selectie is een jaar wijzer geworden. Is Valken’68 daarmee een kampioenskandidaat? Wellicht, maar dan zal men vanaf het begin moeten vlammen en punten gaan halen. Middenmotor van vorig seizoen Honselersdijk is de eerste horde die genomen moet gaan worden. Dat moet geen onoverkomelijk probleem worden. Hoewel, vorig seizoen verloor rood en geel op het eigen Duyfrak met 1-2..

HVC’10 – DoCoS

Een fantastisch debuut voor de Leidenaren vorig jaar. De toen-nieuwkomer streed lange tijd om de bovenste plaatsen, maar de smalle selectie brak de ploeg op. De selectie is wat breder geworden, maar trainer Nico van der Salm is een voorzichtig man en blaast zeker niet hoog van de toren. ,,Eerst maar eens een paar wedstrijden aanzien”, is zijn koele standpunt. Vorig jaar won roodwit met 0-2 in Hoek van Holland. DoCoS zat toen in een flow en een nieuwe zege is allerminst zeker. In de wedstrijd om de beker tegen FC Boshuizen afgelopen weekend liet de ploeg zien dat het achterin weinig weggeeft. Een goede defensie geeft elke ploeg een veilig gevoel. Een keer scoren kan dan genoeg zijn. HVC’10 wordt evenwel wel gezien als een potentiele titelkandidaat. Vorig seizoen startte DoCoS voortreffelijk met een 1-4 zege op Honselersdijk, terwijl HVC’10 een 0-3 voorsprong verspeelde op bezoek bij UVS (3-3).