Zaterdag 4 november

Voorbeschouwing tweede klasse C

DoCoS – SVC’08

De Leidenaren ontvangen het taaie SVC’08 dat samen met Lugdunum de enige ongeslagen club is in de tweede klasse C. De fusieclub won twee keer en speelde drie keer gelijk, waaronder tegen de kikkers. Wel moet worden toegevoegd dat SVC’08 een achterstand van 2-0 heeft tegen Voorschoten’97. De tweede helft, door een blessure van de scheidsrechter kon de tweestrijd niet worden afgewerkt,  zal volgende week dinsdag worden ingehaald. DoCoS won zaterdag voor de tweede keer en daar was de club hard aan toe. Nico van der Salm heeft nogal wat blessures in zijn selectie en het is voor hem en DoCoS te hopen dat de ziekenboeg leeg stroomt. Een fitte en complete selectie is vermoedelijk hard nodig om de Wassenaarders puntloos naar huis te sturen. Dat zou een mooie afsluiting van het eerste deel van de competitie zijn voordat het bekerprogramma losbarst. De roodwitten hebben thuis nog niet gewonnen, maar misschien is het zaterdag zo ver. DoCoS kwam wel in alle gespeelde wedstrijden tot scoren tot dusverre.

 

HVC’10 – Lugdunum

Volop feest in de kleedkamer van Lugdunum na de afgetekende zege op RCL zaterdag jongstleden. Door de winst lonkt het periodekampioenschap. Het zou echter niet de eerste keer zijn dat een favoriete club ten onder gaat tegen een veel lager geplaatste club zoals in dit geval HVC’10. Overmoed en zelfoverschatting liggen immer op de loer. Er lopen  bij de groenwitten echter ervaren spelers genoeg die het klappen van de zweep kennen en de boel wel op scherp zullen houden. Hoewel HVC’10 afgelopen zaterdag SVC’08 knap op 1-1 hield zal de ploeg het waarschijnlijk niet kunnen bolwerken tegen de ontketende Leidenaren. In het meest gunstige scenario, dan moet Lugdunum winnen en de concurrentie (Die Haghe en Valken’68) puntverlies oplopen, kan de formatie van Henk de Cler en Jan Wansink zaterdag de eerste prijs van het seizoen ophalen. En dat zou best een stunt zijn. Lugdunum staat vanaf vorig jaar september, toen het nog uitkwam in de derde klasse, onafgebroken bovenaan. Ofwel meer dan 400 dagen lijstaanvoerderschap!

 

Nieuwkoop – Valken’68

Nog altijd is Valken’68 zoekende naar de juiste vorm. Het verlies tegen UVS en RCL zal de mannen van Arie van Duin bepaald niet lekker zitten. In de laatste wedstrijd werd weliswaar met 4-0 gewonnen van TAVV, maar nog niet met het voetbal dat de trainer voor ogen heeft. Misschien is Nieuwkoop dan de ideale tegenstander om verder aan de vorm te schaven. De ploeg staat met twee schamele puntjes onderaan en kreeg al 19 doelpunten tegen. Gedoseerd aanvallen, niet voor de individuele acties gaan, maar collectief (aan het doelsaldo) werken zou de opdracht kunnen zijn voor Valken dat toch echt voor de hoogste plekken wil gaan. Wel moet worden aangetekend dat Van Duijn elke week andere spelers moet benutten vanwege blessures bij diverse spelers. Zo speelden Marc Langeveld en Jaap van der Plas niet mee tegen de Ter Aarders afgelopen zaterdag en dat scheelt normaliter een slok op de borrel.

RCL – DSO

De dreun die Lugdunum uitdeelde zaterdag zal nog lang nagegalmd hebben in Leiderdorp. Er zal ook achter de oren gekrabd zijn hoe het nu mogelijk was dat geen van de kansen in de eerste helft benut werd. Isi Adima, de dinsdag ervoor in de strijd om de LAV Cup tegen UVS nog geweldig op dreef, en spits Thom Wijnalda bleven, waarschijnlijk tot hun eigen verbazing en frustratie droog staan. Wordt DSO het slachtoffer van de revanche gevoelens van RCL? De ploeg uit Zoetermeer is tot nu toe een plaag voor ‘onze’ regioclubs: DSO versloeg traditiegetrouw UVS, en ging er met drie punten vandoor bij DoCoS. Op beoek bij TAVV werd het 1-1. De rol van gevaarlijke outsider lijkt hen op het lijf geschreven. Henk Buyn en zijn selectie zullen gebrand zijn op een vierde thuiszege om de aansluiting met de top niet kwijt te raken.

TAVV – Honselersdijk

De voetbalvereniging uit Ter Aar presteert dit seizoen absoluut teleurstellend. Traditiegetrouw draait men in de (sub)top mee, maar daar is weinig van terecht gekomen tot nu toe. Er werd zelfs geen enkele zege behaald. Zaterdag zal het toch moeten gebeuren anders wordt het gat met de middenmoot wel erg groot. Trainer Niels Slottje liet afgelopen weekend na de wedstrijd tegen Valken’68 noteren dat hij er alle vertrouwen in heeft dat de ommekeer gaat komen. Zaterdag tegen Honselersdijk dan maar? Op verplaatsing maakte de ploeg tot nu toe weinig indruk met een verliespartij en twee gelijke spelen. Het lijkt een reden voor TAVV in ieder geval vanaf minuut één de tegenstander op de huid te zitten. Wel zullen de oranjewitten met meer vertrouwen afreizen naar deze uitwedstrijd. In de voorbije speelronde werd immers ruimschoots gewonnen van CVC Reeuwijk: 5-0. Bij TAVV zal in elk geval aanvoerder Lars van der Pijl terug zijn van een schorsing.

UVS – Voorschoten’97

Een ijskoude douche onderging UVS tegen DSO vorige week. Het is en blijft een pure angstgegner voor de blauwwitten, ook onder het bewind van Steef Roodakkers. Opeens is het gat met koploper Lugdunum zes punten. Teveel en onnodig zal in blauwwitte kringen gezegd worden. Wil UVS meedoen om de prijzen dan moet er van Voorschoten’97 gewonnen worden. De voortekenen zijn gunstig, want Voorschoten heeft zijn draai in de tweede klasse nog niet gevonden. Zaterdag ging men met maar liefst met 0-3 ten onder tegen DoCoS. Het was geflatteerd wellicht en wat als de mannen van André Lourens een of twee van de grote kansen had benut? Het benutten van de kansen moet beter vond de trainer en oordeelde dat zijn ploeg het niet moet hebben van stevig fysiek spel. Dat treft dan zaterdag, want UVS heeft ook geen selectie van gespierde beulen van tegen de twee meter. Het is ook een ploeg die het vooral moet hebben van verzorgd combinatievoetbal. Op papier zou het een leuke pot kunnen worden met de Leidenaren in de favorietenrol. Een derby blijft evenwel een derby en dan spelen er nu eenmaal andere belangen mee. Voorschoten’97 speelt overigens drie dagen later nog de tweede helft uit van het eerder gestaakte duel tegen SVC’08.