Het kalenderjaar loopt op z’n eind en dat betekent traditioneel dat ook de meest nutteloze titel van allemaal weer vergeven gaat worden: namelijk die van Herbstmeister.

In de tweede klasse C maakt Lugdunum daar, met nog twee duels in 2017 te gaan, nog volop aanspraak op. Na negen speelronden aan de leiding te hebben gestaan, moest het elftal van Henk de Cler en Jan Wansink de koppositie vorige week echter wel afstaan. In een rechtstreeks gevecht onttroonde Die Haghe de Leidenaars als lijstaanvoerder: 4-1. Nog altijd zonder de in bloedvorm verkerende Adam Atif was Lugdunum voor rust zeker niet de mindere in de boeiende topper, integendeel, al viel op de Haagse zege over negentig minuten toch weinig af te dingen. Dat vond ook middenvelder Martijn van Leeuwen. ,,Zij streden als collectief en gooiden de beuk erin, en dat heeft ons de das om gedaan. Mede doordat we gewoon zo slordig speelden. Iedereen ging vreemde dingen doen op een gegeven moment, posities waren niet bezet en er werden rare keuzes gemaakt.’’ Dit weekend gaat Die Haghe op bezoek bij DSO, terwijl Lugdunum op de eigen Kikkerpolder Honselersdijk ontvangt.

Best een vervelend ploegje, zo ondervond ook RCL afgelopen weekend. De formatie van Henk Buyn verloor met 4-2 in het Westland en is inmiddels afgezakt naar de negende plaats op de ranglijst. ,,RCL onwaardig, maar dat besef hebben we allemaal”, sprak middenvelder Nick van Bemmel klare taal. Desondanks zag de oud-speler van Lugdunum aanknopingspunten in het Westland. ,,Natuurlijk is het verlies pijnlijk te noemen, maar er is gespeeld met energie en enthousiasme en het voetbal was af en toe ook weer zoals we dat willen spelen. Dwingend en de tegenstander de wil opleggen. We zitten in een moeilijke fase en dat buig je niet zomaar even om. Dat is een proces. De neuzen moeten weer dezelfde kant op en de ruis moet van de lijn. Het gesprek verliep gemoedelijk, maar ook scherp. Ik heb dat als positief en constructief ervaren. Hier kunnen we zeker verder mee.”

Komende zaterdag is het voor Van Bemmel een weerzien met oude bekenden. Op de eigen Bloemerd komt hij oud-ploeggenoten Nick Guijt, Jessin Kharbouch en Kai Vijlbrief tegen. Die dragen inmiddels het geelgroen van Voorschoten ’97. Het elftal van André Lourens behaalde eveneens dertien punten uit tien wedstrijden en blijft de Leiderdorpers slechts op doelsaldo (-2 om -3) nipt voor. De Voorschotenaren waren aan een aardige opmars bezig, maar die werd afgelopen zaterdag door HVC ’10 een halt toegeroepen: 1-3. Louwers: ,,De nederlaag is al teleurstellend, maar dat kan een keer gebeuren. Ik baal wel verschrikkelijk, want met de wedstrijden tegen RCL en Lugdunum voor de boeg had een overwinning vandaag wel lekker geweest en daarom is het zo zonde dat we het zelf weggeven. Waar ik echt doodziek van ben is dat we Chikhi een aantal weken kwijt zijn, een speler die voor de nodige creativiteit zorgt en het verschil kan maken.”

Wellicht dat zijn ‘nieuwe’ aanwinsten hun oude cluppie pijn kunnen doen.

Valken ’68 staat nog altijd op de derde plek, op zes punten van de koploper. De ploeg van Arie van Duijn heeft echter nog wel het inhaalduel met DSO tegoed. Die wedstrijd werd afgelopen zaterdag afgelast, omdat het hoofdveld op ’t Duyfrak te zwaar te lijden had onder de barre weersomstandigheden. Komend weekend krijgen de Valkenburgers een zware kluif voor de kiezen. De uitwedstrijd bij SVC ’08 betekent een bezoek aan de nummer 4 van 2C en dus mag er gerust gepraat worden over een topper. De Wassenaarders behaalden uit de laatste drie wedstrijden bovendien zeven punten en verkeren dus in aardige vorm.

Wie ook de weg omhoog heeft gevonden, is TAVV. De Ter Aarders bungelden lange tijd onderaan de ranglijst, maar zijn inmiddels opgeklommen naar de zesde plaats. Een logisch gevolg van vier opeenvolgende overwinningen. Je kunt dus gerust stellen dat het lek boven lijkt bij het team van Niels Slottje, dat afgelopen zaterdag nog met 2-1 van Docos won. ,,Op de eerste twintig minuten na speelden wij dominant voetbal. Het was na de gelijkmaker wachten op de 2-1, die wel wat gelukkig tot stand kwam. Die gasten kwamen hier voor een punt en parkeerden twee bussen. Dat mag en kan en is te begrijpen, maar uiteindelijk hadden wij op basis van de wil om te winnen meer aanspraak op de zege. Wellicht wat gelukkig tot stand gekomen, maar het is ook wel eens andersom.”

Pieter Maat had de bezoekers nog wel op voorsprong gezet, maar na een onfortuinlijk handsbal zorgde Chiel Koning voor evenwicht, waarna Nick Straver in de slotfase slordig verdedigen aan Leidse zijde genadeloos afstrafte en Docos daarmee verder in het nauw bracht. De brigade van Nico van der Salm verloor al drie keer op rij en vindt zichzelf inmiddels terug onder de ‘streep’, op de twaalfde plek, al is de aansluiting met de onderkant van de middenmoot snel te maken. Een thuisoverwinning op CVC Reeuwijk, één van de twee ploegen (met hekkensluiter Nieuwkoop) die nog lager staat, zou dan ook buitengewoon welkom zijn. Daar heeft de geplaagde oefenmeester volop fiducie in. ,,Het kan ons niet het hele seizoen blijven tegen zitten. Het gaat zeker goed komen, daar ben ik van overtuigd.”

UVS dan tot slot. Wat gaf de club uit de Kikkerpolder de zege afgelopen zaterdag tegen datzelfde CVC Reeuwijk (3-3) onnodig uit handen. Tot drie keer toe nam de thuisploeg een voorsprong, maar even zo vaak kwamen de bezoekers ook weer langszij. Het zorgde voor het nodige chagrijn bij Bas Nieuwenburg. ,,Ik denk dat we twintig doelpuntrijke kansen hebben gehad. Zij een paar en de goals die ze maakten waren eigenlijk niet eens kansen. Dus dan laat zich raden hoe teleurgesteld wij zijn met dit gelijke spel. We gooien twee punten weg en daardoor blijven we maar ergens tussenin hangen op de ranglijst. Een gemiste kans op de top vijf. Echt onbegrijpelijk en ongelooflijk tegelijkertijd”, zo had de verdediger eigenlijk geen goed woord over voor het eindresultaat. Dan moet het dit weekend maar gebeuren voor de ploeg van Stefan Roodakkers. Bij winst in Hoek van Holland, waar HVC ’10 als gastheer zal fungeren, behoudt de voorlopige subtopper in ieder geval de (voorzichtige) aansluiting met de bovenkant van het klassement.