Tweede klasse C (zaterdag)- UVS is aan de beterende hand. De blauw-witten verschaften zich vorige week al wat meer lucht door CWO terug te wijzen en daar kwam nu een uitzege bovenop bij LYRA (0-3). Veilig is de ploeg van Jeroen Hoefnagel, Arnold Overdijk en sinds kort Bert Kort nog niet, maar ondertussen is rechtstreekse degradatie uitgesloten en de huidige negende plaats biedt houvast om het karwei komend weekend (VDL thuis) of op de slotdag (Kethel Spaland uit) af te maken. Bart van der Weijden, een belangrijke pion op het middenveld, was opgelucht na de winst in het Westland.

,,Het is erg jammer dat SC Monster en Honselersdijk ook hebben gewonnen. Bij een nederlaag van die ploegen hadden we er zo goed als geweest. Nu zullen we toch nog echt minimaal een pot moeten winnen. Maar op zich geeft dat ook weer niet, we willen ons op eigen kracht veilig spelen en dat gaat ook gebeuren. We staan er weer als groep en hebben tegen LYRA in de tweede helft bewezen dat we ook niet lager hoeven te eindigen dan de negende plaats. En misschien kunnen we onze positie zelfs nog verbeteren.”

De eerste helft was niet bepaald boeiend te noemen aldus Van der Weijden. ,,Het was vooral aftasten en het leek op schaakvoetbal. Het ging ook wel gelijk op. Op zich kreeg ik zelf nog grootste schietkans om te scoren. Dat lukte helaas niet, maar na de rust waren wij duidelijk de betere op het veld en er kwamen genoeg kansen uit voort. We scoorden vrij rap de 0-1, waarna zij met vier spitsen zijn gaan spelen. We hadden onze zaakjes goed voor elkaar en kwamen ondanks hun lust om de gelijkmaker te maken niet in de problemen. Na onze tweede goal was het wel gespeeld. Het is lekker dat we er vervolgens nog eentje bij prikten en dat we de nul hebben gehouden. Dat is in de laatste vijf wedstrijden vier keer gelukt en daaruit blijkt al dat we de stijgende lijn te pakken hebben. Net op tijd, zoals dat heet.”

Ferry Kort was verantwoordelijk voor de 0-1, zoals hij vorige week ook al de 0-0 van het scorebord kreeg tegen CWO. De sterk ingevallen Ayoub El Haouri maakte er 0-2 van en Rob van der Plaat zette zijn krabbel onder de einduitslag na goed voetbal van Leidse kant. UVS kwam zo op 28 punten en dat zijn er drie meer dan de nummer elf, dat is nu LYRA. SC Monster staat daar nog tussen met twee punten minder op de teller dan de Leidenaren. Honselersdijk staat weer achter LYRA en Soccer Boys kan UVS al niet meer achterhalen. Kethel Spaland nam al afscheid van de tweede klasse na de nederlaag tegen DSO.

Van der Weijden: ,,Er is een hoop gebeurd en daar is al veel over gezegd. Ik heb persoonlijk nooit het gevoel gehad dat de achterblijvende prestaties te maken hadden met de trainer. We hadden ook best drie of vier keer meer kunnen winnen en dan was er helemaal geen discussie geweest. Er is een besluit genomen en als dat het beste is voor de club dan is het dat zo. De trainer heeft het ook geaccepteerd dat het er na dit seizoen voor hem op zit en hij wil ook slechts dat we ons handhaven. Dat moet nu gaan lukken. De drie trainers hebben allemaal een rol en dat moet maken dat we het goed afsluiten.”

De speler, die even uitweek naar GHC eerder, had nooit gedacht aan degradatie. ,,Nee, ik hield altijd vertrouwen. Maar de stand op de ranglijst knaagde wel aan mij. We zijn allemaal blij dat we het volledig in eigen hand hebben en eigenlijk is dat ook het gehele seizoen zo geweest.  De recente resultaten geven volop vertrouwen.. We willen de klus nu volgende week klaren. In het ergste geval anders in de laatste speelronde, maar UVS is en blijft tweedeklasser en we kijken al uit naar het volgende seizoen.”

Basisopstelling UVS: Van den Burg, Verlaan, Maaskant, Menken, Pison, El Idrissi, Nieuwenburg, Verdoes, Van der Weijden, Kort, Van der Plaat.

Foto’s: met dank aan collega’s Haaglandenvoetbal.nl