Tweede klasse C (zaterdag)- De lichte flow waarin UVS na twee overwinning op rij in verkeerde, werd zaterdagmiddag in de Kikkerpolder door Honselersdijk gedeeltelijk een halt toegeroepen. ,,Dit voelt wel als een verlies’’, verwoordde middenvelder Berend Verdoes de stemming in het Leidse kamp na de puntendeling met de Westlanders (1-1).

De eerlijk gebiedt te zeggen dat UVS ook zeker niet aanspraak maakte op meer. Was de eerste helft nog acceptabel, het tweede bedrijf werd van de blauwwitten weinig meer vernomen. ,,Dit was onze slechtste wedstrijd tot nu toe, en dan reken ik die uit de voorbereiding zelfs nog mee’’, toonde Stefan Roodakkers zich dan ook teleurgesteld over het optreden van zijn ploeg.

UVS begon het seizoen met een onfortuinlijke nederlaag bij SVC ’08 (3-2), maar herstelde zich vervolgens prima. Een week later werd op eigen veld titelkandidaat Valken ’68 met 2-1 verslagen en dat terwijl de Valkenburgers vorig jaar nog twee keer korte metten (6-0 en 1-5, RT) maakten met de Leidenaren, die toen nog onder leiding stonden van Jeroen Hoefnagel.  De stijgende lijn kreeg vorige week een passend vervolg op bezoek bij Die Haghe (0-1).

Het optimisme was dan ook volop aanwezig in de Kikkerpolder voor het thuisduel met het toch bescheiden Honselersdijk en de algemene verwachting was dat UVS dat varkentje wel even zou wassen. Het legioen, een mannetje of 150 sterk, kwam bedrogen uit. Vanaf de eerste balomwenteling had de thuisploeg weliswaar het initiatief, maar het veldoverwicht leidde amper ergens toe. Los van speldenprikjes van Verdoes, Nick Scheurwater en Thom de Vries werd UVS nauwelijks gevaarlijk. Laatstgenoemde sleurde in de punt van de aanval weer dat het een lieve lust is, maar de van FC Rijnvogels overgekomen spits- met een verleden bij Quick Boys – wacht ondertussen wél nog altijd op zijn eerste competitietreffer in Leidse dienst.

Kenmerkend voor het spel van UVS voor rust was toch wel de ‘stroperigheid’. Tegen een tegenstander die zich compact opstelde en de bal bewust aan de gastheer liet, had het alle moeite het spel te maken. Wellicht kwam dat ook door de jongens die het duel noodgedwongen vanaf de nieuwe tribune in de Kikkerpolder moesten bekijken. Youssef Ait El Houssi en Ayoub El Houari  zijn ‘dwingende’ middenvelders die een bal durven op te eisen en er als verbindingsspelers voor zorgen dat de doorvoer van achteruit naar voren soepeler verloopt. Roodakkers: ,,Die mis je zeker. Je zag toch dat hun vervangers zich in de opbouw wat meer ‘verstopten’. En soms heeft het ook met lef te maken. ‘Reactievoetbal’, zoals we tegen Valken’68 konden spelen, is toch een stuk makkelijker dan zelf het spel moeten maken. Daarin moeten we nog stappen zetten. Je merkt dat het vertrouwen daarin soms nog ontbreekt en jongens dan toch te snel kiezen voor de veiligheid van de lange bal. Dat zit erin gebakken en het is lastig om dat eruit te krijgen. Maar daar werken we hard aan en dat zal stapje voor stapje beter gaan.’’

Ondanks het moeizame veldspel ging UVS met een voorsprong rusten. Het werd daarbij in het zadel geholpen door Bryan de Brabander. Ten einde een corner te voorkomen, kopte de Westlandse centrumverdediger – niet bepaald een toonbeeld van elegantie overigens – de bal in de 45ste minuut pardoes voor de voeten van Verdoes. Die twijfelde geen moment, nam ‘m ineens op de pantoffel en zag zijn schot heerlijk over Honselersdijk-doelman Boy Zuijderwijk in de verre bovenhoek belanden.

Waar je zou verwachten dat die niet meer verwachte meevaller UVS na de hervatting vleugels zou geven, was het tegenovergestelde waar. De getergde bezoekers voelden dat er wel wat te halen viel en gooiden er nog een extra portie energie tegenaan.

De gelijkmaker liet niet lang op zich wachten. Tien minuten na rust mocht Tom van Veen aanleggen voor een vrije trap. Zijn poging leek een makkelijke prooi te worden voor Niels van den Burg, ware het niet dat de UVS-goalie de bal opzichtig door zijn handen liet glippen: 1-1.

Die domper deed het Leidse zelfvertrouwen weinig goed. Steeds vaker liet UVS zich afbluffen op pure duel- en wilskracht. Roodakkers probeerde het tij nog te keren door het inbrengen van de balvaste Gökhan Yazici en flankspeler Marouane El Idrissi, maar ook zij konden het verschil niet maken.

In de ultieme slotfase ontsnapte UVS nog een paar keer aan een nederlaag. Zo kopte de ijverige Angelo Zwirs na een vlotte counter rakelings naast en claimde Nicky Peters een strafschop na een wat wilde botsing met Van den Burg en Kenneth Maaskant.

Aan de tussenstand werd echter niet meer getornd en dus kon UVS na een nederlaag en twee overwinning nu ook het eerste gelijkspel bijschrijven. Verdoes: ,,Voor mij voelt het eerlijk gezegd als een verlies. Het is ongelukkig hoe dat tegendoelpunt tot stand kwam en ik denk dat we, ondanks dat het een slechte wedstrijd was, die 1-0 anders wel over de streep hadden kunnen trekken.’’

Wellicht was de wens bij de energieke middenvelder de vader van de gedachte. Roodakkers had in ieder geval minder moeite zich neer te leggen bij de puntendeling. ,,We maakten ook geen aanspraak op meer. Daarvoor hebben we te weinig gebracht. Met alle respect voor Honselersdijk, maar dat is een tegenstander die wij in goeden doen onze wil moeten kunnen opleggen. Dat lukt vandaag geen moment.’’

UVS: Van den Burg; Boogmans (64. El Idrissi), Van Vliet, Maaskant, Salah; Nieuwenburg, Leugering, Verdoes; Van der Weijden (83. Van Rest), De Vries, Scheurwater (72. Yazici).

Foto’s: J.P. Kranenburg