In het kader van een samenwerking draagt onze redactie op woensdag bij aan een pagina in het Leidsch Dagblad. Zo ook deze week. Een interview met Kenneth Maaskant van UVS werd op 26 april geplaatst. Het interview is hier nog eens terug te lezen en dan in een uitgebreidere versie.

Sinds de zevende wedstrijd van het seizoen, UVS verloor destijds met 2-1 van RCL, speelde Kenneth Maaskant geen minuut meer in de hoofdmacht van de ploeg uit de Kikkerpolder. Afgelopen zaterdag tegen CWO maakte de 24-jarige verdediger plotseling zijn rentree bij de winnende Leidenaren (2-0). Daartussen speelde hij louter wedstrijden voor het tweede elftal, dat enkele weken terug kampioen werd van de reserve tweede klasse en op 20 mei ook nog de finale speelt van de districtsbeker tegen WIK uit Den Haag. ,,Destijds liep ik al weken met twijfels rond of ik nog wel in het eerste wilde spelen. Binnen het team had ik het niet bijster naar mijn zin en ik was het niet eens met bepaalde keuzes van de trainer. We zijn toen in gesprek gegaan, maar dat leverde geen overeenstemming op. Voor beide partijen was het beter dat ik in het tweede ging ballen, veelal met spelers waar ik al jaren mee in een elftal had gezeten.”

        Kenneth Maaskant verstuurt een pass, Zoey de Jong kijkt toe (archieffoto DoCoS-UVS)

Maaskant zag dat de hoofdmacht bleef kwakkelen en hoewel er voor de winterstop even lucht kwam door drie zeges op rij, bleef een positief vervolg uit. De Leidse ploeg staat ondertussen negende, maar kan nog allerminst opgelucht adem halen. Nacompetitie voor lijfsbehoud is nog niet afgewend. Onlangs besloot het bestuur in te grijpen, op voorspraak van woordvoerders van de spelersgroep. Besloten werd om na dit seizoen afscheid te nemen van hoofdtrainer Jeroen Hoefnagel, waarmee eerder overeenstemming was bereikt voor een vervolg van zijn trainerschap bij UVS. Bert Kort werd als ervaren trainer naar voren geschoven om een ommekeer teweeg te brengen, waarbij de rol van Arnold Overdijk ook niet mag worden onderschat. De club vond het niet gepast om Hoefnagel tussentijds weg te sturen vanwege de matige resultaten.

,,Begrijp me goed. Hoefnagel vind ik een prima kerel, maar ik was het lang niet eens met zijn keuzes als trainer. En daarin stond ik niet alleen. Dat is bij het bestuur aangekaart en daardoor is het balletje gaan rollen. De vraag was ook of bepaalde spelers uit het tweede elftal weer beschikbaar zouden zijn en daar is positief op gereageerd. Daarom was ik er tegen CWO weer bij en dat was ook van kracht voor meerdere jongens. Zo speelde Ferry Kort in de basis en zaten er weer jongens uit 2 (Bas Nieuwenburg, Ronald Mink, Thom Ligtvoet, red.) op de bank. Ook Joeri Onderwater kon nog een potje mee pikken. Dat laatste zal de komende weken niet meer gaan vanwege andere verplichtingen, maar Koen Hogenboom is daarentegen wel weer beschikbaar. In het tweede had ik het prima naar mijn zin, maar ik ben te jong om af te haken voor het vlaggenschip. Natuurlijk merkte ik dat het er sneller en harder aan toe gaat, maar daar was ik tijdens de wedstrijd zo aan gewend. Op karakter hebben we die pot binnen gesleept en we gaan er alles aan doen om komende zaterdag LYRA te verslaan. Dan zetten we een grote stap in de goede richting. Ik ben een ras UVS’er en dat geldt voor veel meer spelers. Natuurlijk willen we allemaal in de tweede klasse blijven, zeker ook omdat het volgend seizoen naar alle waarschijnlijkheid een klasse wordt met nog meer regioclubs. Daar kijkt iedereen naar uit. Het zou daarnaast ook doodzonde zijn om weer een stap terug te doen, terwijl de club zich sinds de verkassing naar de zaterdag heeft opgewerkt van de vierde naar de tweede klasse. Wanneer je degradeert, is het ook maar de vraag of spelers blijven of juist overkomen van andere clubs.”

Kenneth Maaskant: ,,Aan degradatie wil ik niet denken en zover gaat het ook niet komen” (archieffoto)

Maaskant, inzetbaar als laatste man en rechtsback, weet vrijwel zeker dat hij blijft. ,,Ik heb wel met wat andere clubs gesproken, maar de knop is vrijwel zeker om. Dat geldt niet alleen voor mij. Dan gaat het er wat mij betreft niet eens om of we tweedeklasser of derdeklasser zouden zijn. Aan het laatste wil ik echter niet denken en zover laten we het ook niet komen. UVS 1 moet gewoon veilig zijn na 13 mei en dan kan ik een week later nog eens knallen in die bekerfinale in het tweede. En dan met zijn allen dit moeizame jaar vergeten en de nieuwe start die we hebben ingezet doortrekken in het volgende seizoen.”