Ook dit seizoen zal er wekelijks een Krakerrr van de Week worden gekozen. Dat kan gaan om ploegen die om de koppositie spelen, een degradatieduel uitvechten of er staat een onvervalste derby voor de deur. En zo zijn er nog wel een aantal redenen te bedenken om te kiezen voor een speciale wedstrijd. Alle clubs gaan wekelijks mee in de voorbeschouwing en daarnaast komt een club dus in aanmerking voor extra aandacht middels deze bijdrage. Deze week is de keuze gevallen op TWEE wedstrijden. Later in de week volgt nog Lugdunum tegen Valken’68, maar de eerste Krakerrr van de Week is die tussen DoCoS en UVS, ofwel een regelrechte Leidse derby. Aan het woord komen Marouane El Idrissi van UVS en Michael van Voorthuijzen namens de ploeg uit de Morsch.

Marouane El Idrissi (UVS): ,,Simpel eigenlijk: wij gaan winnen”

UVS heeft het moeilijk: de laatste drie wedstrijden werden verloren met een doelgemiddelde van maar liefst 1-9. Het angstzweet breekt de trouwe blauwwitte supporter uit als herinneringen opborrelen uit een zwarte periode vorig seizoen toen UVS door een diep dal ging. Afgaande op Marouane El Idrissi is er geen reden voor ongerustheid: ,,Voor veel jongens is het een pure gewenning aan de hogere trainingsintensiteit en andere opzet van Steef Roodakkers. Pas op, ik wil niet zeggen dat er de afgelopen jaren slecht is getraind, maar je merkt aan alles dat Steef niet alleen zelf hoog gespeeld heeft, maar ook de nodige ervaring heeft op ploegen van niveau (Roodakkers trainde vorig jaar nog FC Boshuizen, red.).

Vervolgend: Het is een fikse stap vooruit en we moeten dat met z’n allen doen. Het kost echter tijd en dat gaat beetje bij beetje, maar de vooruitgang is merkbaar. Peter Bosz kostte het ook tijd om zijn filosofie aan de groep over te dragen. Verder missen we natuurlijk een paar jongens die je dragende krachten kunt noemen. Thom de Vries houdt altijd een paar mensen bezig, Bart van der Weijden is er logischerwijs niet helemaal met zijn gedachten bij vanwege persoonlijk leed, Youssef Ait el Houssi misten we bij de aftrap tegen TAVV en vooral onze keeper Niels van der Burg is een aderlating. Alle lof voor onze jongen doelman Jesse Haak. Hij is in potentie een geweldige keeper, maar hij mist de ervaring van een Van der Burg. Het gaat allemaal wat moeizaam nu en toch weet ik zeker dat de ommekeer komt, sterker nog: we winnen zaterdag van DoCoS.”

De aanvaller gaat door: ,,Wij kunnen van iedereen in de afdeling winnen. Hoewel DoCoS een ploeg is met slimme en uitstekende voetballers als Danny Maaskant, Tim Gonlag en Michael Voorthuijzen zie ik ons daar toch met drie punten vandaan komen.”

El Idrissi, mede-eigenaar van fitnessfloor.nl ofwel http://www.fitnessfloor.nl  een bedrijf dat vloeren aanlegt in fitnessruimtes en dergelijke, is vol zelfvertrouwen. ,,Zij lijken in een dip te zitten en het is aan ons om ze daar nog even in te laten zitten. Een nieuwe periode start en daarin gaan wij heel goed voor de dag komen.”

Michael van Voorthuijzen: ,,De ploeg die het eerst scoort gaat ook winnen”

Vorig seizoen won DoCoS zowel uit als thuis met 1-0 van UVS. Uitgaande van dat gegeven is de uitspraak van rechtsback Michael van Voorthuijzen ‘de ploeg die het eerste doelpunt maakt is ook de winnaar van de wedstrijd’, zo gek nog niet. De ex-speler van GHC schat zo in dat zijn ploeg dat weer zal zijn. ,,Zaterdag was de wedstrijd tegen Die Haghe een absoluut drama. Wat mij betreft zelfs de slechtste wedstrijd van de laatste jaren. Die jongens klapten er gelijk bovenop en wij bleven het antwoord helemaal schuldig. We werden aan alle kanten voorbij gelopen, dit was niet des DoCoS. Nico van der Salm, onze trainer, deed na afloop zijn woordje en hij spaarde niemand. Ik kan hem niet anders dan gelijk geven, maar laten we aan die wedstrijd geen woorden meer vuil maken.”

Het zal niet voor het eerst zijn dat een ploeg keihard op zijn donder moet hebben om weer met beide benen op de grond te staan. Vorig jaar was DoCoS nieuwkomer en de verrassing van de afdeling. Het tweede jaar blijkt een stuk lastiger. ,,De andere clubs kennen ons nu en stellen zich daarop in. Wij moeten ons niet laten kennen en het een en ander recht zetten. Laten we daar tegen UVS mee beginnen, een mooiere gelegenheid is er niet. Bovendien is het natuurlijk een derby en die wil je al helemaal winnen. Natuurlijk ken ik een aantal van die jongens en dan is het leuk jennen als je elkaar tegen komt. Bij UVS zal men wel hetzelfde denken, maar ik denk dat wij voetballend wat sterker zijn. De ploegen zitten allemaal dicht bij elkaar en tot nu toe steekt alleen Lugdunum er bovenuit. Vorig jaar speelden wij een tijd lang die rol die zij nu spelen. Jammer dat ook wij met de nodige blessures kampen. Zaterdag vielen Stefan Knijnenburg en Melvin Zweistra uit. Er lijkt maar geen einde aan te komen. Geen excuses zoeken echter, zaterdag verwacht ik een wedstrijd vol vuur en DoCoS staat er vanaf minuut een.”

Dat is Van Voorthuijzen, die samen met zijn broer Raymond een schoonmaakbedrijf runt onder de naam Gebr. Van Voorthuijzen (  http://gebrvanvoorthuijzen.nl) en zijn teamgenoten aan te raden ook. Van der Salm was zéér mild gezegd  ‘not amused’ vorige week en zijn reactie bij weer een ‘slappe hap van zijn mannen’ zal alles slaan wat zijn selectie ooit meegemaakt heeft

Op de ranglijst ontlopen de twee Leidse clubs elkaar nauwelijks. UVS is achtste met tien uit acht en DoCoS volgt daar pal achter met negen punten uit evenzoveel gespeelde wedstrijden. Rood en wit won thuis eenmaal en verloor drie keer, terwijl de blauwwitten uit twee keer succesvol waren en even vaak puntloos vertrokken na een wedstrijd op verplaatsing.