Tweede klasse C (zaterdag)- Met nog drie wedstrijden te spelen is de kans weer wat groter geworden dat UVS geen nacompetitie hoeft te spelen voor lijfsbehoud. En dat zou dus betekenen dat de Kikkerpolder-bewoners volgend seizoen ook deel blijven uitmaken van de tweede klasse, die nog wel eens boeiender zou kunnen worden dan nu het geval is. De Leidenaren klopten CWO met 2-0 en daardoor was er zelfs, hoewel op doelsaldo, een plaatsje winst op de ranglijst ten koste van Lyra. De ploeg van Jeroen Hoefnagel had de kaarten al in eigen hand, maar het aantal troeven nam door de driepunter toe.

Hoefnagel had het niet alleen voor het zeggen op de Leidse bank. Normaliter wordt de Haagse oefenmeester al bijgestaan door Arnold Overdijk en dat was ook nu zo, maar er kwam versterking uit onverwachte hoek. Bert Kort was namelijk aan de staf toegevoegd op verzoek van de spelersgroep. Kort brengt ervaring met zich mee als trainer, maar ook als speler stond de middenvelder jarenlang zijn mannetje bij de toen nog Hoofdklasser. Het klappen van de zweep is hem niet onbekend.

Niet enkel Kort senior werd betrokken bij het elftal, want ook zijn zoon Ferry stond plotsklaps in de basis. Met het tweede werd hij onlangs glansrijk kampioen en dat elftal was vrij van competitieverplichtingen. Zo kon Kort aansluiten bij de hoofdmacht, waar nogal wat spelers ontbraken. Tolga Karpuz ontbrak als puntspeler en Rob van der Plaat en Axel Pison waren geschorst voor het duel tegen de Vlaardingers. Daarbij kwam dat routinier William van Vliet geopereerd was en zo moest de staf weer flink puzzelen. Dat leverde onder meer de rentree op van Kenneth Maaskant, die eerder dit seizoen besloot om het vlaggenschip te verlaten en te gaan spelen voor het tweede. De vrijetrappenspecialist was een welkome versterking voor de defensie, waar ook Joeri Onderwater weer deel van uitmaakte. Eigenlijk zou Mister UVS niet meer spelen vanwege andere verplichtingen op tennisgebied, maar zijn naam verscheen toch op het wedstrijdformulier.

Al met al speelden de drie genoemde spelers een belangrijke rol bij de zege. Onderwater en Maaskant gaven sturing aan de achterste linie en laatstgenoemde had wel vier tot vijf nuttige slidingen in huis om dreigend gevaar te elimineren. Kort speelde voor de pauze niet al te gelukkig, maar pakte wel de hoofdrol na de onderbreking.

In de eerste helft was er nauwelijks deining voor beide doelen. UVS kwam welgeteld eenmaal in kansrijke positie, maar op dat moment kon Kort zich nog niet onsterfelijk maken. CWO kreeg even voor rust enkele mogelijkheden, waarbij Niels van den Burg als winnaar uit de bus kwam of de bal werd over of naast geschoten. Vooral Talha Koc was moeilijk uit te schakelen. De 0-0 ruststand was eigenlijk wel logisch omdat de onderlinge verschillen gering waren en geen ploeg aanspraak mocht maken op een voorsprong.

UVS werd na de hervatting gevaarlijker en kwam ook meer in de buurt van doelman Angelo Spanjaart. De Leidenaren kregen een zetje in de rug door een defensieve fout aan de kant van de ploeg die nog op ging voor de derde periode of een klassering bij de eerste vier van de ranglijst. Een terugspeelbal werd door de Vlaardingse doelman niet goed verwerkt en door goed doorzetten van Kort kon de puntspeler de bal ongehinderd binnen tikken.

CWO was nog nauwelijks gewend aan de achterstand toen het zelfs drie minuten later 2-0 werd. Kort drong de zestien in na een steekpassje, hield het overzicht en vond aanvoerder Bart van der Weijden. De middenvelder aarzelde niet en bracht UVS op een marge van twee doelpunten.

Vervolgens hoefde UVS niet meer zo nodig, maar kreeg het af en toe wel de ruimte om de zaakjes in zijn geheel te klaren. Dat lukte niet meer, maar ook de gasten kwamen niet tot doelpunten. Wel tot kansen, maar vooral Igor Markovic had het vizier niet op scherp. En daarnaast was Van den Burg heer en meester in zijn doelgebied.

Zo bleef het bij 2-0 voor de Leidenaren. Dit onder toeziend oog van Steef Roodakkers, die aanspraak zou maken om aan de slag te gaan bij de blauwwitten. Mogelijkerwijs komt er op dat gebied deze week meer duidelijkheid. En over UVS en de tweede klasse zal de komende weken helderheid komen. De overwinning op CWO kan wel eens een hele belangrijke zijn geweest om de nacompetitie te ontlopen. Dat zou voor de stad Leiden en de club zelf meer dan goed nieuws zijn.

UVS-CWO 2-0 (0-0). 54. Kort 1-0, 57. Van der Weijden 2-0. Scheidsrechter: Scherpenhuyzen. Toeschouwers: 175.

UVS: Van den Burg, Verlaan, Maaskant, Onderwater, Van der Voort, Van der Weijden (90. Van Rest), Menken, Verdoes, El Idrissi, Kort (64.Nieuwenburg), El Houari (85.Ligtvoet).

Beluister hier twee vraaggesprekken na afloop: