Tweede klasse C (zaterdag)-,,Iedereen had het na die eerdere 3-2 thuiszege van ons op Honselersdijk over een gestolen zege. En dat was ook zeer terecht, maar met wat we in het Westland hebben laten zien is dat gevoel van toen zeker verdrongen. Na die ongelukkige thuisnederlaag van twee weken terug tegen DoCoS pakken we de goede serie van voor de winterstop weer op met deze 1-4 uitoverwinning. Zo komen we weer wat verder van de gevarenstreep vandaan”, aldus Bart van der Weijden, de ongekroonde strafschoppenkoning van UVS.

Gezien de stand op de ranglijst in deze tweede klasse, met UVS op vijftien uit vijftien en Honselersdijk twee punten meer uit evenveel gespeelde wedstrijden, was het een zeer belangrijke wedstrijd voor beide teams. De vraag was hoe UVS-trainer Jeroen Hoefnagel zijn manschappen het Westlandse kunstgras op zou sturen. Van der Weijden: ,,We begonnen de eerste twintig minuten toch twijfelend en waren zoekende naar de aanpak om die stugge Westlandse ploeg te gaan bestrijden. Moesten we gaan leunen gokkend op een snelle counter of juist meer hoog druk gaan zetten? En nu zij over behendige spelertjes voorin beschikten, was het voor ons zeker oppassen geblazen als ze elke keer de lange bal hanteerden.”

Het was topscorer Rob van der Plaat, met zeven treffers, die na een schitterende steekbal van Marouane el Idrissi de bal niet voldoende kon drukken en hem over de Westlandse lat zag scheren. Justin Bekkering had het vizier ook nog niet op scherp staan toen hij uit een flitsende counter zijn inzet op een Westlandse doelpaal uiteen zag spatten. Maar dat waren zeker wel de voorbodes van wat een mooie Leidse voetbalmiddag zou kunnen gaan worden. Na een schitterende actie van Van der Plaat op rechts, wat uitmondde in een beauty van een steekpass op El Idrissi, kon de laatste toch voor de bevrijdende 0-1 zorgen. Maar het was aan een katachtige reactie van doelman Niels van der Burg te danken dat met deze 0-1 de thee in de kleedkamer kon worden opgezocht.

Van der Weijden: ,,Natuurlijk was onze trainer bij zijn toespraak in de rust niet honderd procent tevreden, vooral gezien de wijze hoe we waren gestart. Maar tot op heden hadden we wel elke wedstrijd met een voorsprong tot een goed eind kunnen brengen. Met die gedachte gesterkt gingen we vol enthousiasme zeker het kunstgras weer op.”

Dat positieve gevoel van de steunpilaar werd door Bekkering na de rust handen en vooral voeten gegeven want na een rappe omschakeling zette hij vanaf de middenlijn een solo in en passeerde vier Westlandse tegenstanders alsof ze er niet stonden. En hij rondde het ook nog perfect af, 0-2, zijn derde treffer alweer van dit seizoen. Langs de lijn werd er door de oudere Leidse supporters na deze doeltreffende solo al gesproken over de Leidse Kanu of Zlatan in hun vroegere Ajax-voetballeven. ,,Maar Honselersdijk bleef loeren op de aansluitingstreffer en het was dat onze Thomas van Rest op de goede plek voor onze doellijn stond anders was het met nog een kwartier te spelen toch 1-2 geworden. En dan kan het nog zeker spoken daar in het Westland!”, aldus de Leidse middenvelder.

Uiteindelijk was het Tim van der Voort die UVS in veilige haven bracht met de 0-3, zijn tweede treffer dit seizoen. Van der Weijden: ,,Het is zo gaaf om te zien dat wat we oefenen op de training dan in een wedstrijdsituatie effectief wordt toegepast. Want uit een ingestudeerde vrije trap kopte Berend Verdoes, die hoog boven zijn directe tegenstander uit zweefde, terug op Van der Voort die toen de ruimte had om de bal tegen de Westlandse doeltouwen te jagen.”

Het positieve venijn zat in de voetbalstaart want vijf minuten voor het einde van de reguliere speeltijd werd er door een speler van de thuisploeg hands in de zestien gemaakt, wat geen geel of rood opleverde maar wel een terechte strafschop. Met Van der Plaat en Van der Weijden beschikt UVS over twee spelers die graag achter de bal gaan om de elf meter binnen te jassen. Daarbij heeft Van der Plaat in deze competitie twee keer zijn collega mogen waarnemen waarbij het één keer doeltreffend was. Van der Weijden: ,,Maar deze bal was voor mij. Ik heb geen boekje zoals Jan Reker vroeger voor zijn doelman Van Breukelen had ter beschikking. Meestal kies ik een vaste hoek en dan is het zaak om de bal hard genoeg en zuiver in te schieten. En dat lukte me vandaag dus weer. Deze 0-4 was ook mijn vierde geslaagde strafschop uit vier pogingen.” Misschien iets voor Lasse Schöne en Luuk de Jong om eens een gesprekje met deze Leidse strafschoppenkoning aan te gaan?

In deze tweede helft benutte de Leidse trainer al zijn wissels, Marcello Walcott, Jorick Moors en Kris Menken, die in het veld kwamen voor Bekkering, Van Rest en Van der Voort mochten met de basisspelers UVS in een veilige voetbalhaven loodsen. Natuurlijk was alles in de laatste wedstrijdfase verder nog gericht op het vasthouden van de nul, want het doelsaldo kan in deze tweede klasse C zeker ook nog een rol gaan spelen, maar dat plezier kon niet aan doelman Van der Burg worden bezorgd. Want uit een standaardsituatie scoorde de thuisploeg toch de eretreffer.

Deze 1-4 betekende ook de eindstand van een wedstrijd waar UVS met een goed gevoel op kan terugkijken. Er wordt nu een tiende plek op de ranglijst met achttien uit zestien bezet, waarmee Honselersdijk is ingehaald. Maar de concurrenten VDL en SC Monster wonnen ook vandaag en hebben daarmee nog steeds één punt meer vergaard dan UVS. Dan wordt zeker de waarde van deze uitzege extra duidelijk. Voor komende zaterdag is er geen inhaalprogramma voor UVS. Van der Weijden: ,,We gaan ook niet oefenen want dat weekend start op zondag 26 februari ook het carnavalsgebeuren en er zijn collega’s die dan ook in de polonaisestand gaan. Voor ons is zaterdag 4 maart DSO thuis weer de eerste tegenstander, en daar liggen zeker mogelijkheden voor ons.”

Vandaag had DSO thuis namelijk van CWO met 0-3 verloren en staat daardoor nu zevende met 23 uit 16. Eerder in het seizoen verloor UVS uit in Zoetermeer nog met 1-0, maar reken er maar op dat naast de onderdompeling in het echte carnavalsgeweld alle spelers van UVS klaar staan om deze goede serie voort te zetten.

Honselersdijk – UVS 1-4 (0-1). El Idrissi 0-1, Bekkering 0-2, Van der Voort 0-3, Van der Weijden 0-4, 1-4.

Basisopstelling UVS: Van der Burg, Verlaan, Pison, Van der Weijden, Van der Plaat, Verdoes, Bekkering (Walcott), Van Rest (Moors), Boogmans, Van der Voort (K. Menken) en El Idrissi.

Foto: met dank aan de collega’s van Haaglandenvoetbal.nl