Tweede klasse C (zaterdag)- UVS komt ook volgend seizoen uit in de tweede klasse. De Leidse ploeg won met 3-1 van VDL en is daardoor niet meer te achterhalen door de ploegen die zich nog wel in de gevarenzone bevinden. Door de sterke eindsprint, met dertien punten uit de laatste vijf wedstrijden, steeg de ploeg van Jeroen Hoefnagel, Arnold Overdijk en Bert Kort zelfs naar de achtste plaats op de ranglijst.

Het duel stond gepland om 14.30 in plaats van het gebruikelijke aanvangstijdstip (15 uur) bij thuiswedstrijden van de blauwwitten. Uiteindelijk kon er evenwel pas om 14.45 worden afgetrapt, maar de reden daarvan was meer dan indrukwekkend. Terwijl de spelers zich opmaakten voor de vijfentwintigste competitiewedstrijd werd de Kikkerpolder ‘belegerd’ door een grote groep motorrijders. Vanuit Maassluis en omstreken kwam een grote groep oud-eerste elftal speler Raymond Remmerswaal, tevens vader van spits Rodney, een laatste eer bewijzen. Recent overleed hij aan de gevolgen van alvleesklierkanker. Naast de minuut stilte, die na het geronk van de motoren volgde, werd aan UVS-zijde ook stilgestaan bij het heengaan van vaste supporter Dikkie Dongelmans.

De ongebruikelijke start van de middag werd gevolgd door de belangrijkste bijzaak in het leven. Aan UVS-zijde kon Bart van der Weijden niet starten vanwege opspelende hamstringklachten. De middenvelder zou later nog wel invallen en kon zo nog een steentje bijdragen aan de zege van de Leidse ploeg.

Die kwam er omdat UVS net wat overtuigender voor de dag kwam als de gasten en vooral ook omdat het William van Vliet weer in de gelederen had. De allrounder ontbrak de laatste weken vanwege een oogoperatie. De routinier voerde zijn manschappen aan en deed dat dit keer in de voorste linie. Van Vliet kan zo ongeveer op bijna alle posities spelen en dat zijn spelers die een trainer er graag bij heeft. De drie trainers op de bank bij UVS waren echter ook blij dat Ayoub el Houari een blauwwit shirt droeg. De jongeling, pas zeventien lentes, speelde een uitstekende wedstrijd en zorgde ervoor dat zijn ploeg even na rust weer op voorsprong kwam. Een rush werd gevolgd door een heerlijke afdruk en dat was na de indrukwekkende voorbereiding op de wedstrijd toch wel by far het mooiste sportieve moment van de middag.

In de eerste helft al had Rob van der Plaat de thuisploeg op voorsprong gezet nadat de aanvaller het ruime sop mocht kiezen na een dieptebal. Kort na de rust kwam VDL op gelijke hoogte door, hoe mooi kan het zijn, spits Remmerswaal. Zoals gezegd vestigde daarna El Houari alle aandacht op zich en leek UVS weg te kunnen lopen. Wel moest Niels van den Burg een paar keer handelend optreden, maar dat doet de Leidse doelman het gehele seizoen al met verve. Ondertussen verzuimde UVS het aan de voorkant beter uit te spelen, maar in de slotminuut werd alsnog aan alle onzekerheid een einde gemaakt. Lars Verlaan was de aangever en Berend Verdoes kon eenvoudig binnen schieten.

Zo zit het seizoen er voor UVS even voor het einde op voor wat betreft het noodzakelijk moeten binnen harken van de punten. Eenvoudig ging het allerminst dit seizoen, maar de Leidse ploeg kreeg op tijd de juiste schwung te pakken en kan zich nu gaan opmaken voor een langer verblijf in de tweede klasse. Een aantrekkelijk vooruitzicht gezien de mogelijke regionale tegenstanders in het seizoen 2017-2018. Daarbij komt dat de kans aanzienlijk groter is dat spelers die hun ‘ja-woord’ gaven ook daadwerkelijk blijven nu een terugval naar de derde klasse er niet meer in zit. Voor spelers die ondertussen werden binnen gevist, is het uiteraard ook aantrekkelijker om aan boord te komen van een tweedeklasser.

UVS-VDL 3-1 (1-0). 22.Van der Plaat 1-0, 48.Remmerswaal 1-1, 51.El Houari 2-1, 89.3-1 Verdoes. Scheidsrechter: Van der Bend. Toeschouwers: 200.

UVS: Van den Burg, Verlaan, Menken, Maaskant, Van der Voort (71. Van der Weijden), Verdoes, El Houari, Pison, Van der Plaat, Kort, Van Vliet.

Beluister hier de interviews na afloop met achtereenvolgens El Houari, van Vliet en Hoefnagel: