Nu de nummers één (Lugdunum) en twee (RCL) van 2C het dit weekend tegen elkaar opnemen, vormt dat wellicht een uitgelezen mogelijkheid voor de andere regioploegen met ambitie om weer nadere aansluiting bij de top van het klassement te vinden. Al zal dat, met nóg twee derby’s in het vooruitzicht, zeker niet voor alle LAV-clubs kunnen gaan gelden.

Hoogst geklasseerde van dat vijftal is momenteel UVS. De Leidenaren begonnen de competitie met een onfortuinlijke nederlaag bij SVC ’08, maar hebben sindsdien hun zaakjes prima op orde. De laatste vier wedstrijden leverde drie overwinningen en een gelijkspel op. Afgelopen zaterdag kreeg Nieuwkoop nog op ruwe wijze de rode lantaarn in handen geduwd door de ploeg van Stefan Roodakkers: 1-5. Een opvallende rol in dat treffen was weggelegd voor een debutant A-junior. Marcello Walcott liet als linksbuiten een prima indruk achter en luisterde zijn eerste optreden in de hoofdmacht op met twee treffers en een assist. ,,Ik ben blij dat ik het team heb kunnen helpen’’, reageerde de jongeling nuchter. ,,Zo’n debuut wenst elke A-junior zich. We (ook teamgenoot Jeffrey van Kempen mocht zijn opwachting maken, RT) hebben ons visitekaartje afgegeven en dat smaakt vanzelfsprekend naar meer.’’

De kans is aanzienlijk dat Walcott zaterdag, in het uitduel met DSO, wederom aan de aftrap verschijnt. Zeker nu bekend is dat spits Thom de Vries er waarschijnlijk tot aan de winterstop uitligt met een hamstringblessure. De kans dat de blauwwitten deze speelronde de koppositie veroveren is overigens klein. Alleen als RCL (10 uit 5, +8) wint van Lugdunum (13 uit 5, +10) en UVS (10 uit 5, +6) met ruime cijfers wint in Zoetermeer, is dat het geval.

Valken ’68 speelt de derde streekderby op rij. Maakte het elftal van Arie van Duijn nog indruk in en tegen Voorschoten (1-6), afgelopen zaterdag stelde zijn ploeg ronduit teleur op bezoek bij RCL: 0-2. De Valkenburgers beten zich stuk op de defensief ingestelde Leiderdorpers. ,,Het baltempo lag veel te laag’’, zag de Katwijker. ,,We hadden misschien wel 75 procent balbezit, maar daar deden we veel te weinig mee. Tegen zo’n tegenstander moet je niet met de bal gaan lopen, maar de bal juist snel rond laten gaan.’’

Het was voor het ambitieuze Valken toch alweer de tweede nederlaag in het nog prille seizoen, waarin eerder verloren werd bij UVS. Om de achterstand op koploper Lugdunum niet verder te laten oplopen, dient er zaterdag op ’t Duyfrak gewonnen te worden van TAVV. De Ter Aarders speelden al drie keer gelijk, maar wachten nog altijd op de eerste driepunter. Afgelopen zaterdag leek het daar – thuis tegen Voorschoten ’97 – een helft lang naar op weg. Voor rust incasseerde verdediger Lars van der Pijl echter een rode kaart en dat was het kantelpunt in de wedstrijd, die de bezoekers uiteindelijk met 1-2 zouden winnen.

Richard Bakker, aanvoerder van Voorschoten ’97, miste overigens de strafschop die eveneens werd toegekend na de overtreding van de TAVV-captain op Shemiel Constancia. De Hoogmadenaar poetste dat vlekje echter zelf weg, want het was Bakker die uiteindelijk de winnende maakte op sportpark Aardam West. Hij zorgde daarmee voor flinke opluchting in het groengele kamp, want de degradant uit de eerste klasse was tot voor zaterdag zelfs nog puntloos. Daarbij dient wel opgemerkt te worden dat de ploeg van André Louwers het duel met SVC ’08 nog moet uitspelen. Dat werd in de rust gestaakt vanwege een blessure van de scheidsrechter, op het moment dat de Voorschotenaren bij een 2-0 voorsprong van hun thee genoten.

In ieder geval lijken Bakker en consorten de weg omhoog gevonden te hebben. De vraag is of de ingezette lijn zaterdag doorgetrokken kan worden. Dan is ‘buurman’ DoCoS te gast op Adegeest. Ook in Leiden-Zuid loopt het nog niet geheel naar wens. De verwachting was dat de formatie van Nico van der Salm, na een prima debuutseizoen als tweedeklasser, deze jaargang met een aantal gerichte versterkingen zou kunnen doorpakken, maar vooralsnog vallen de resultaten wat tegen. Uit de laatste drie duels werd slechts één schamel puntje bijeen gesprokkeld. Dat gebeurde afgelopen zaterdag, thuis tegen Honselersdijk (2-2). Een ronduit teleurstellend gelijkspel, want DoCoS speelde ruim een helft met een man meer, maar gaf na rust een 2-1 voorsprong zelfs nog uit handen tegen tien Westlanders. ,,Afspraken werden totaal niet nagekomen. Er staat een sterkere selectie dan vorig seizoen en ik weet waartoe we in staat zijn, maar het komt er de laatste weken totaal nog niet uit.’’

Wie weet is dat aanstaande zaterdag wel het geval. Het belooft in ieder geval weer een interessant voetbalweekend te worden, met tal van derby’s op het programma. En uiteraard zal ook LAV weer langs het veld staan, om daar uitgebreid verslag van te doen.

Het duel Lugdunum-RCL wordt elders op de website al behandeld als Krakerrr van de Week!