Sinds vorig seizoen is er een samenwerkingsverband tussen onze redactie en het Leidsch Dagblad. Elke woensdag wordt het Leidse voetbal in de krant extra uitgelicht met uiteenlopende berichtgevingen. Deze week stond het volgende interview op papier. Nu nog even via deze website (en nog iets uitgebreider zelfs), voor belangstellenden die het artikel (nog) niet lazen. In de schijnwerpers Youssef Ait el Houssi (UVS)

UVS kreeg er afgelopen zaterdag ongenadig van langs. Bij de Leidse tweedeklasser lukte er vrijwel niets en Voorschoten’97 profiteerde daar dankbaar van (0-4). De van Ter Leede overgekomen Youssef Ait el Houssi (32) kon daar niets veranderen en had er wakker van gelegen. ,,Verliezen is niet leuk, maar al helemaal niet in een derby. Van onze kant was het krankzinnig slecht. Snappen doe ik het nog steeds niet. We hebben een prima groep met een mix tussen ervaren spelers en een aantal jonge talenten. Tot aan Voorschoten’97 speelden we weliswaar ook wisselvallig, maar dit kon echt niet. We zijn eenmaal gevaarlijk geweest en hebben verder niets kunnen creëren. De linies sloten niet goed aan en zo ontstond er heel veel ruimte voor Voorschoten’97. Overigens geen zwakke tegenstander, maar we hebben het ze ook niet serieus moeilijk kunnen maken.”

Van de nederlaag merkt zijn gezin verder niets. ,,Zo’n nederlaag verwerk ik zelf. Ik kan dat anders dan vroeger wel goed relativeren. We hebben een dochtertje van bijna twee en als ik thuiskom en haar zie dan is voetbal uiteraard meteen bijzaak. Dat neemt niet weg dat we op de club napraten over deze wedstrijd en dan zal ik zeker mijn zegje doen. Niet vanuit het gegeven dat ik op een hoger niveau heb gespeeld, maar ik ben simpelweg gemotiveerd om de club te helpen. Er lopen bij UVS mensen rond, zoals Mat de Tombe, Lucas Riethoven en Ties de Ruijsscher, die heel veel voor ons doen en dan leveren wij zo’n wanprestatie. Hier moeten we als groep wat mee. Ik blijf zeker positief. We kunnen echt wel voetballen, dat hebben we al een aantal keer laten zien zoals tegen Valken’68 en Nieuwkoop. Als groep moeten we keihard blijven werken. Met mijn gedrevenheid heb ik dat altijd gedaan en dat heeft me het nodige gebracht.”

De middenvelder vervolgt: ,,Of ik na een wedstrijd blijf hangen om na te praten? Voorheen deed ik dat altijd, maar ons leven is veranderd met de kleine. Het is dus meer om praktische redenen dat ik eerder huiswaarts keer. Een dergelijke nederlaag als tegen Voorschoten’97 verwerkt iedereen op zijn eigen wijze. Het is ook goed om er juist wat later over te spreken, zodat de meeste emoties weg zijn.”

Ait el Houssi kijkt met plezier terug op zijn optredens bij Teylingen, SJC en de laatste zes jaar Ter Leede. Het begon voor hem in Sassenheim waar hij de gehele jeugd doorliep en twee jaar bij de senioren speelde. Daarna droeg hij vijf seizoen het tricot van SJC. Over zijn laatste club:  ,,Nou eigenlijk heb ik het daar vijf jaar naar mijn zin gehad. Het laatste seizoen is teleurstellend verlopen. Ik raakte op een zijspoor en ben af geserveerd. Ik kan het helaas niet anders stellen. De twee seizoenen daarvoor speelde ik juist goed en ik was basisspeler en werd alom gewaardeerd. Ineens telde ik niet meer mee en mijn trots is in die fase geraakt. Geleidelijk aan kreeg ik meer moeite met spelen in het tweede. Soms barstte ik nog van de energie, maar steeds meer werd ik strontchagrijnig van de situatie. Dat laatste was totaal onbekend voor mij. In al die jaren daarvoor leefde ik als geen ander toe naar de wedstrijden. Begin 2017 raakte ik met UVS in gesprek en mijn keuze om daar te gaan spelen is juist geweest. Dat neemt niet weg dat ik geen klaagzang wil ophangen, want ik heb fantastische jaren gehad en gespeeld op allerlei niveaus, van vierde klasse tot en met topklasse. Met Ter Leede in de topklasse spelen was natuurlijk een geweldige ervaring en voor mij een bekroning.”

Marouane El Idrissi is de belangrijkste reden geweest om bij UVS te gaan spelen voor Ait el Houssi. ,,Dat is mijn beste vriend en hij haalde me over om ook in de Kikkerpolder te gaan spelen. Ik ben woonachtig in Warmond dus dat was ook geen reden om niet te verkassen. De gesprekken liepen vlotjes en al snel werd duidelijk dat ik voor deze club zou gaan spelen.”

De ervaren middenvelder is nog verzot op voetbal, maar heeft daarnaast een druk bestaan als ZZP’er. ,,Sinds 2015 werk ik voor de voetbalacademie Play2Improve, waarbij ook Rob Jonkman van VVSB betrokken is. De organisatie is nog steeds groeiende en ook clubs als UVS en Voorschoten’97 zijn betrokken. Tevens word ik voor twee dagen ingehuurd voor sportactiviteiten op een kinderdagcentrum. Op woensdag heb ik papadag en dat is het leukste wat er is. Ik probeer zoveel mogelijk tijd te spenderen met mijn gezin. In combinatie met spelen voor UVS heb ik het zo uitstekend naar mijn zin. Nou ja, enkel afgelopen zaterdagmiddag niet.”