Tweede klasse C (zaterdag)- De Wet van Murphy luidt: ‘Als er iets verkeerd kan gaan, dan zál het ook fout gaan’. Zelden zal deze aloude wet zo van toepassing zijn geweest als bij UVS in de wedstrijd tegen Valken’68. Trainer Jeroen Hoefnagel miste om te beginnen maar liefst zeven (basis)spelers bij het het eerste fluitje van scheidsrechter Wagner. Blessures, ziekte en een schorsing waren daar debet aan. Na nog geen tien minuten moest een andere vaste kracht, Lars Verlaan, zich ook nog eens laten vervangen. Inmiddels was de ploeg al op een 1-0 achterstand gekomen door een uiterst ongelukkig doelpunt. Een schot van Ronald Kuyt dwarrelde in de bovenhoek via de rug van een UVS speler. Hoeveel misfortuin kun je hebben?

UVS leek dan ook de kluts kwijt en Valken’68, dat op zoek was naar eerherstel na twee slechte beurten, profiteerde gretig. Na  een kwartiertje was het 2-0 nadat Jaco van der Bent handig gebruik maakte van een misverstand tussen keeper Niels van der Burg en een verdediger. Daarmee was elke vorm van spanning verdwenen en beleefde Valken’68 een heerlijke en relaxte middag.

Het gebrek aan scherpte en samenhang bij met name de blauw-witte verdediging was schrijnend in de eerste helft. Zowel de teruggekeerde Koen Hogenboom als Rob van der Plaat hekelden de instelling van het team. Hogenboom: ,,De instelling van Valken’68 was veel beter dan die van ons. We begonnen veel te laat aan de wedstrijd en toen was  het al over. We werden helemaal weggespeeld in de eerste 45 minuten. Treurig.”

De thuisploeg denderde  na de 2-0 vrolijk door. De mee opgekomen Arjan Haasnoot scoorde koppend uit een corner de derde en even later ging Kris Menken gruwelijk de fout in waar Sven Boonstoppel uiteindelijk van profiteerde. Het werd zelfs nog 5-0 toen Robbert van Delft reageerde op een dieptepass waar de Leidse defensie bleef staan. Vanzelfsprekend was Van Delft zeer content over de eerste helft: ,,We speelden scherp en geconcentreerd en na die snelle 2-0 was het in feite klaar. UVS bood heel weinig weerwerk en we hadden eerlijk gezegd een wel heel makkelijke middag.”

De tweede helft bood aanzienlijk minder spektakel. UVS herpakte zich enigszins en voor Valken hoefde het allemaal niet meer zo nodig. Van Delft nog eens: ,,Onbewust zet je wat minder druk en neem je het wat te eenvoudig op. Natuurlijk wil je de zesde en zevende erbij prikken, maar je wordt toch wat gemakzuchtiger. Ach, zo belangrijk is dat niet en dit is natuurlijk wel mooi voor het zelfvertrouwen. Laten we hopen dat we nu weer op ons oude spoor zitten en weer de punten gaan pakken.”

Zijn opponent Hogenboom was gematigd tevreden over de tweede helft: ,,Het was waarschijnlijk niet om aan te gluren, maar we hadden de zaken wel beter onder controle mede omdat Valken’68 nonchalant werd. De uitslag bleef zo gelukkig redelijk beperkt en ook belangrijk, we pakten geen onnodige kaarten en dat had uit frustratie gemakkelijk gekund.”

Vlak voor tijd scoorde Haasnoot, weer via een kopbal, het zesde doelpunt voor de thuisploeg. Valken’68 neemt nu een gedeelde derde plek in samen met DoCoS en CWO. Het kampioenschap is buiten bereik, maar nacompetitie is er wel voor de mannen van Arie van Duijn. Aanvoerder Mark van der Plas: ,,We hopen op een stijgende lijn zodat we met een goed gevoel die nacompetitie in gaan. Gisteren vierden we met z’n allen de bruiloft van mijn broer (Stefan, red.) en zo meteen wacht weer een feestje denk ik zo.”

Een nacompetitie wacht UVS mogelijk ook (of erger), maar dan om het behoud van een plek in de tweede klasse. Hogenboom ziet het zover niet komen. Na enige aarzeling: ,,Nee, geen nacompetitie voor ons. Vandaag was het natuurlijk een drama, maar daar zijn wel redenen voor aan te wijzen. Volgende week komen er weer een aantal jongens terug en zoveel slapte als vandaag in de eerste helft zal ons niet meer gebeuren. We redden het dus zonder dat we een extraatje hoeven te spelen.”

De Leidenaren spelen nog tegen onder meer de directe concurrenten Kethel  Spaland, Soccer Boys en SC Monster. In deze wedstrijden moet de ploeg het dan maar laten zien. Voor Valken’68 wacht in ieder geval een toetje en spelend zoals vandaag kan dat prima gaan smaken.

Valken’68-UVS 6-0 (5-0). 3. Kuyt 1-0; 15. Van der Bent 2-0; 25. Haasnoot 3-0; 33. Boonstoppel 4-0; 36. Van Delft 5-0; 88. Haasnoot 6-0.

Valken’68: Van der Nagel (32. De Wit),Van Duijn, Van der Plas, Haasnoot, De Best, De Ridder, Boonstoppel, Matthijs de Mooy, Van Delft, Kuyt (28. Boere), Van der Bent (53. Stefan de Mooij).

UVS: Van den Burg, Houari, Bekkering, Pison, Van der Plaat, Hogenboom, Menken (82. Moors), Karpuz (46. Van der Voort), Verlaan (8. E.van Rest), T.van Rest, De Vrind.

Foto’s: met dank aan Saam de Mooij