Nacompetitie (eerste/tweede klasse)- Ogenschijnlijk ontspannen gaf trainer Arie van Duijn voorafgaand aan de tweede ontmoeting tussen Nieuwenhoorn en Valken’68 aan dat hij zijn manschappen zeven verbeterpunten had meegegeven ten opzichte van j.l. zaterdag (2-3 verlies op eigen veld). ,,Ze moeten nu wel weten hoe we de finale kunnen halen”, was de Katwijker nog vol vertrouwen. Na nog geen tien minuten was echter al duidelijk dat de missie schier onmogelijk was. De thuisploeg stond al op 2-0 en de wijze waarop de Valkenburgers zich in die beginfase lieten aftroeven was weinig hoopgevend. Op slag van rust werd het nog wel 2-1, maar de gastheer bleef over bijna de gehele wedstrijd de betere en besliste het duel tegen sluitingstijd waar dat al veel eerder had kunnen en moeten gebeuren (3-1). Met de score van 3-6 is Valken’68 dus uitgeschakeld en ook volgend seizoen tweedeklasser. Nieuwenhoorn, dat meer middelen heeft, werd de verdiende winnaar. Zeker op basis van de return.

De staf van de Valkenburgers koos ervoor om in tegenstelling tot afgelopen zaterdag te starten zonder de afzwaaiende Erwin de Ridder. Ronald Kuijt zakte een linie vanuit de spits en Robbert van Delft kwam daardoor in de punt te staan. Er werd zo met een controleur minder op het middenveld gestart om vooral de offensieve bedoelingen duidelijk te maken. Logisch ook, er moest immers worden gewonnen en het liefst met minimaal twee goals verschil.

Het gehele strijdplan viel echter rap in duigen. Amper vier minuten onderweg kon Ailton Lima Silva doorkoppen en zo rechtsbuiten Sevket Kasaroglu, al doeltreffend vanaf elfmeter op ‘t Duyfrak, in staat stellen om de bal over doelman Erwin van der Nagel te liften. De vroege achterstand kwam aan bij de bezoekers. Sterker nog; vijf minuten later was het al 2-0. Dit keer kon Lima Silva Jordy Braber weg steken. De meest opvallende speler aan de kant van de thuisploeg stuitte eerst nog op Van der Nagel, maar in tweede instantie was het wel raak.

Daarna ging er nog veel meer mis bij de geelhemden, die duidelijk waren aangeslagen als een bokser die net enkele forse tikken te verwerken had gekregen. Danny Boere en Mark van der Plas, normaliter twee zekerheden achterin, waren ook al de kluts kwijt en de gastheer had de voorsprong makkelijk kunnen uitbouwen. Van der Plas redde tweemaal op of net voor de doellijn en Van der Nagel moest ook meerdere keren in actie komen om (nog) erger te voorkomen.

Na ruim twintig minuten deed Valken’68 eindelijk iets serieus terug. Stefan van der Plas bediende Van Delft. De nummer negen haalde gedecideerd uit, maar vond Wouter Bloothoofd op zijn pad. Arjan Haasnoot kopte een keer over en naast en Steven Pieternella, die Sven Boonstoppel, in het eerste duel nog bankzitter, in zijn zak had maakte het zijn eigen doelman nog eenmaal lastig. Voor het overige domineerde de voormalige zondagclub en het mocht een wonder heten dat het slechts 2-0 was.

Toch was het halverwege nog niet gelopen. Terwijl de thee al klaar stond, werd het alsnog 2-1. Jaco van der Bent ging er van tussen op links en vond Kuijt voor de aansluitingstreffer. Nog steeds was de marge over twee wedstrijden twee doelpunten, maar er gloorde weer hoop ondanks de feitelijk bezien kansloze eerste helft.

Valken’68 vocht zich op eigen bodem evenwel ook terug en je weet nooit hoe een koe een haas vangt. De werkelijkheid was echter anders. Koud uit de rust had da Silva simpelweg de 3-1 moeten maken en dan zou het zeker over en uit zijn geweest voor de nummer drie uit 2C. Voor een leeg doel presteerde de spits het om de bal over het verlaten doel te tillen. Braber werd daarna ook nog een paar keer gevaarlijk, maar Van der Nagel geloofde kennelijk nog op een wonder en hield zijn ploeg meerdere keren in de race.

Met twee wissels trachtte Van Duijn het tij alsnog te keren. John van Rijn was dicht bij de gelijkmaker, maar zijn vrije trap werd tijdig uit het doel geranseld door de goalie van Nieuwenhoorn. Toch kwam Valken’68 zelfs nóg dichterbij de 2-2. De Ridder pegelde op de paal, waarna de rebound van Van Delft, op enkele meters van het doel, op de lat uiteen spatte. Dat had de 2-2 moeten zijn om er zo nog een akelig spannend slot van te kunnen maken. Dat gelukje bleef uit en zou ook eerlijk gezegd teveel van het goede zijn geweest. Nieuwenhoorn was simpelweg de bovenliggende partij geweest en had de marge al veel eerder kunnen uitbreiden.

Niet toevallig maakte aanvoerder Braber er in de laatste tellen 3-1 van, maar toen was al lang duidelijk dat Valken’68 geen tweede adem meer had kunnen vinden. En zo vervloog de kans op een finaleplaats voor de ploeg uit Valkenburg die voorafgaand aan het seizoen door velen getipt werd als kampioen. Valken’68 liep echter het gehele seizoen achter de feiten aan en kwam nimmer in de buurt van Te Werve. Via de nacompetitie lukte het dus ook niet en nu zal alles op alles worden gezet om in 2018, het jaar waarin de club vijftig jaar bestaat, wel de platte kar uit de schuur te kunnen halen. Het zat er dit seizoen al met al niet in voor Van Duijn en de zijnen.

Nieuenhoorn-Valken’68 3-1 (2-1). 4. Kasaroglu 1-0, 9. Braber 2-0, 45.+1 Kuijt 2-1, 89. Braber 3-1. Scheidsrechter: Steenbergen. Toeschouwers: 175.

Opstelling Valken’68: Van der Nagel, Van Duijn, M. van der Plas (82. S. de Mooij), Haasnoot, Boere, De Mooij, S. van der Plas, Kuijt (65. De Ridder), Van der Bent, Van Delft, Boonstoppel (64. Van Rijn)