Komend weekeinde staat de laatste speeldag van 2017 gepland. In alle klassen met regionale clubs is er sprake van interessante wedstrijden. Zoals elke week maakt onze redactie een keuze voor een Krakerrr van de Week. Dat kan gaan om een regelrechte topper, derby, een degradatieduel of bijvoorbeeld een ontmoeting met een rijke geschiedenis. Dit keer heeft de redactie een keuze gemaakt voor drie regionale derby’s in de tweede klasse C op zaterdag. Dus deze week een uitsmijter met drie (!!!) Krakersss van de Week. In de eerste versie komen spitsen Chris van Empel en Matthias van Beelen aan het woord in verband met de ongetwijfeld boeiende tweestrijd op ‘t Duyfrak tussen Valken’68 en DoCoS.

 

Chris van Empel liet CVC Reeuwijk vier keer aftrappen en daarmee waren de bezoekers er nog niet. Ook Lars de Ridder (3) en Simon Joubij scoorden, terwijl Joris van Harmelen slechts eenmaal hoefde te vissen. De 8-1 kwam voor Van Empel en de zijnen op een geschikt moment gezien de lastige fase waarin de Leidse ploeg zich al enige tijd bevond.

De spits: ,,Dit was een lekkere opsteker, hoewel we niet meteen te hoog van de toren moeten blazen. We zullen keihard moeten blijven werken en scherp blijven om goede resultaten te kunnen blijven behalen. Vooralsnog hebben we nog steeds te maken met blessures en diverse spelers zijn nog niet terug op het trainingsveld. Zo wachten we nog op Rick Siere en Tim Gonlag, terwijl Mitchel Klein nog van verder weg moet komen. Het is het verhaal van dit seizoen. We kampen met veel blessures en telkens als er een speler weer terug is, valt er een ander weg. Daarom spelen we elke week in een andere samenstelling en dat is lastig. Ik weet zeker dat we met een complete bezetting beduidend hoger hadden gestaan.”

Zaterdag ging het dus wel crescendo, mede door een uitstekende start waarin De Ridder zijn ploeg twee vlotte goals bezorgde. ,,Daarvoor had Enno van Wieringen (de jeugdige debutant maakte een uitstekende indruk, red.) de 1-0 al op zijn schoen, maar voor het overige waren we erg effectief tegen CVC. Voor een spits is het ook lekker als er vier van de vijf mogelijkheden of kansen invliegen. Daarmee heb ik de schade een beetje ingelopen. Voor mijn hielblessure liep ik 1 op 1, maar die kwetsuur heeft ook mij enige tijd aan de kant gehouden. Ik moet wel zeggen dat de tegenstand pover was. Twee jaar terug vond ik het ook al geen bijzondere ploeg, hoewel de onderlinge resultaten voor hen beter waren. Ze brachten wel wat fysiek met zich mee, maar voetballend waren we ze ruimschoots de baas.”

Met zijn eerste treffer bracht Van Empel zijn totaal bij DoCoS op 100. ,,Ik ben er bij sinds dat de club op zaterdag speelt en hoorde voor mijn blessure dat ik bijna op dat aantal zat. Afgelopen zaterdag ben ik me daar niet bewust van geweest. Ik hoorde het na afloop. Het is een leuke statistiek, maar meer ook niet. Ik ben spits en daarvan wordt verwacht dat er goals worden gemaakt. Natuurlijk ben ik ambitieus genoeg om de lat hoog te leggen. Vijftien goals dit seizoen? Dat mag ik hopen, ja.”

DoCoS nam na de comfortable 5-0 voorsprong halverwege nauwelijks gas terug. ,,We spraken in de rust af om door te gaan. Meer goals maken is goed voor het doelsaldo en het kan ook meer vertrouwen geven richting de volgende wedstrijd. Vooral onze aanvoerder Danny (Maaskant, red.) hamerde daarop. Eigenlijk wilden we ook de nul houden. Jammer genoeg is dat niet gelukt, maar het is in elk geval een uitslag die staat en nu moeten we doorpakken in de laatste pot van 2017.”

Dat zal niet eenvoudig worden. Valken’68 is gastheer van DoCoS komende zaterdag. ,,Voor mij is Valken’68 absoluut een ploeg uit de top drie. Vorig seizoen verloren we tweemaal kansloos van ze (0-3 thuis en 5-2 uit, red.) en via jullie beelden heb ik ze ook gezien tegen Voorschoten’97. Dat zag er ook indrukwekkend uit. Natuurlijk gaan we elke week voor drie punten, maar we zullen daar flink aan de bak moeten om een resultaat te halen. Ik verwacht veel van Valken’68, daar hoef ik niet omheen te draaien. Zij hebben een ruime selectie en wij zitten er nog krapjes bij. Bij ons zitten er al weken jongens op de bank die al bij het tweede elftal speelden eerder op die dag. Het is even roeien met de riemen die we hebben. Ik ben er wel zeker van dat we straks meer potjes zullen gaan winnen als we (bijna) iedereen weer aan boord hebben. We hebben op Valken’68 en Nieuwkoop na tegen iedereen gespeeld en we hoefden van geen enkele ploeg angst te hebben. Dat het wat minder loopt heeft veel met het blessureleed te maken. Daar hadden we vorig seizoen veel minder last van.”

Matthias van Beelen verloor met Valken’68 met 3-1 van SVC’08. Het einde haalde hij niet. Een forse overtreding op de aanvaller zorgde voor een vroegtijdig vertrek van Van Beelen en geen rode kaart voor de dader. De spits was er in het begin van het seizoen nog niet bij als basisspeler, maar in de voorbije weken koos trainer Arie van Duijn voor hem in plaats van Robbert van Delft. De van Katwijk overgekomen speler moest dus even geduld betrachten. ,,In de voorbereidingsperiode kwam ik tekort op meerdere fronten. Het was wennen geblazen, maar ik verbeterde mij meer en meer. Aan de groep moest ik wel een beetje wennen, maar ook weer niet overdreven veel. Diverse spelers kende ik al. Of ik had er mee of tegen gespeeld. Toen Robbert er tussentijds even tussenuit ging, kreeg ik de kans waar ik op heb gewacht. Dan is het altijd lekker als je als spits meteen scoort. Nee, er is niet veel over gesproken met de betrokken spelers. Ik voel me lekker bij deze groep en ik blijf nu gaan voor mijn basisplek.”

Afgelopen zaterdag ging het dus mis voor de Valkenburgers en zeker voor Van Beelen. ,,Net over de middenlijn werd ik gepakt en ik kon inrukken. Een smerige overtreding. De schade, met een blauwe plek, valt gelukkig mee. Maar de overtreding sloeg in elk geval nergens op. Uiteindelijk heb ik de laatste twintig minuten gezien. Het was helaas niet best meer. Er was weinig over van onze prima eerste helft. Toen hadden we het al moeten afmaken. Dat gebeurde niet en door een aantal factoren is het alsnog misgegaan. De tegenstander werd feller, wij leverden niet meer dezelfde arbeid en de arbitrage was niet bepaald op onze hand. In de eerste helft kregen we een pingel tegen. Ik stond er te ver vanaf om de eventuele overtreding van Erwin (doelman Van der Nagel, red.) te beoordelen. Maar de tweede pingel sloeg in elk geval nergens op. Jaco van der Bent zou hands hebben gemaakt, maar de afdruk van de bal stond in zijn buik. Blijft staan dat het verval bij ons te groot was.”

Valken’68 is door de derde nederlaag verder achterop geworpen. Voor de meer dan nuchtere Van Beelen bepaald geen reden om te wanhopen. ,,Die Haghe heeft negen punten meer, maar wij hebben nog een duel open staan tegen DSO. Daarnaast speelden we nog niet tegen de koploper. Daar spelen we in januari tegen. Dan kan het verschil zomaar zijn teruggebracht tot drie punten. De titel blijft ons doel. Natuurlijk moeten we er dinsdag bij de training nog even over praten wat er fout ging tegen SVC’08, maar het is echt nog niet gelopen.”

Van Beelen weet weinig over DoCoS, de tegenstander waarop vorig seizoen op overtuigende wijze zes punten werden veroverd. ,,Ik was er toen nog niet bij. Ik weet dan ook weinig van ze. Ja, dat ze met 8-1 hebben gewonnen in het voorbije weekend. Dat zegt ook wat over hun tegenstander in elk geval. Voor die speeldag stond DoCoS er niet best voor en hadden ze een negatief doelsaldo. Afijn, ik ben helemaal niet bezig met de tegenstanders. Wij moeten van onszelf uitgaan. Ik verwacht dat ze verdedigend zullen spelen. Dat doen de ploegen allemaal als ze op ‘t Duyfrak komen. Maar we zijn daar ongeslagen dus dat moeten we maar zo zien te houden. Wat mij betreft zetten we de inhaalrace in.”