Tweede klasse C (zaterdag)- Officieel is het nog niet, maar de kans dat Valken’68 de tweede periodetitel niet grijpt is gelijk aan pakweg 0,04%. De ploeg van Arie van Duijn en Jaco van Staalduinen won met 1-4 bij Soccer Boys en doordat DoCoS met 3-0 onderuit ging bij nu alleen koploper Te Werve heeft de Valkenburgse formatie de prijs nagenoeg binnen. ,,Darom vieren we alvast een klein feestje op de club, want deze prijs is wel op zak. We staan er ook op de ranglijst weer beter voor en we hebben de afloop van het seizoen nu in eigen hand. Wel moet ik zeggen dat we dit keer niet groots speelden”, erkende Peter de Best na de overwinning in Bleijswijk.

Van Duijn was zaterdagavond zelfs ronduit ontevreden, althans over een deel van de eerste helft. ,,De start was slap en zonder inspiratie. Vooraf had ik er nadrukkelijk op gehamerd dat ze er meteen moesten staan, maar dat was aan dovemansoren gericht. Gevolg was dat we met 1-0 achter kwamen en dan vraag je om ellende. Compleet onnodig want van deze tegenstander mogen wij nooit verliezen. Ze hebben één leuke speler en voor het overige is het heel matig. Uiteindelijk hebben we het goed recht getrokken, maar je moet het zo ver niet laten komen.”

Ook De Best erkende dat Valken’68 aanvankelijk niet bij de les was. ,,We hadden een lunch gebruikt bij het Koetshuis en bij aanvang van de wedstrijd was het net of we daar nog zaten. We waren er niet bij met ons hoofd en dat mag niet gebeuren. Gelukkig konden we voor rust al orde op zaken stellen en kwamen we met 1-2 voor. In de tweede helft waren we overduidelijk de betere en zo kwam het weer uit dat zo’n maaltijd bijdraagt aan een overwinning. Ik begreep dat alle teams die daar wel eens samen aten telkens winnend van het veld liepen na zo’n sessie. Moeten we dus vaker doen.”

De thuisploeg, een van de voornaamste degradatiekandidaten, maakte gebruik van de lakse openingsfase van de bezoekers en kwam op 1-0. Jaco van der Bent en Robbert van Delft zorgden er vervolgens voor dat het kort na elkaar 1-1 en 1-2 werd en vanaf dat moment speelde Valken’68 een gewonnen wedstrijd. De Best: ,,Het voetbal werd bij vlagen beter, maar het bleef wel moeilijk. Het veld was hard en hobbelig en goed voetbal was eigenlijk niet haalbaar. Na de rust zijn we niet meer in de problemen geweest en na de 1-3 was wel zeker dat we zouden winnen. Tegen het einde kregen we door dat DoCoS dik achter stond en ook RCL leek op een nederlaag af te stevenen. Uiteindelijk werd het een prima weekend voor ons want deze twee concurrenten verloren en we hebben zo ongeveer wel een prijs op zak. Natuurlijk gaan we nu voor meer en ik denk ook dat wij over meer kwaliteiten beschikken dan Te Werve. Er zijn aan het begin van het seizoen boeken geschreven over onze moeizame start, maar we hebben ons volledig hersteld en het plezier in het team is heel erg groot. Volgende week kunnen we een nieuwe slag slaan op bezoek bij RCL, hoewel we daar op meer tegenstand kunnen rekenen dan nu het geval was.”

Het duo dat voor rust scoorde, was ook trefzeker na de pauze. Zo werd er toch nog een overtuigende overwinning neergezet door Valken’68, ondanks de moeizame start. De Best nog eens: ,,De ongelukkige tegengoal was wel onze wake-up call. Dat mag niet nodig zijn, maar we hebben onszelf daarmee uiteindelijk niet in grote problemen gebracht. We willen deze lijn van overwinningen voortzetten en gaan er alles aan doen om er hier straks een knalfeest van te kunnen maken. Ik zie dat al helemaal zitten. Het is mooi om deel uit te maken van deze groep. Ik heb een tijdje niet kunnen spelen door en liesblessure, maar verder speel ik alles. Dat wil ik graag zo houden.”

Soccer Boys – Valken’68 1-4 (1-2). 24. Ferry Bross 1-0, 30. Jaco van der Bent 1-1, 33. Robbert van Delft 1-2, 56. Jaco van der Bent 1-3, 90. Robbert van Delft 1-4.
Opstelling Valken’68: Erwin van der Nagel, Sander van Duijn, Mark van der Plas (75e Danny Boere), Arjan Haasnoot (73e John van Rijn), Peter de Best, Stefan van der Plas,Erwin de Ridder (57e Rody Redel), Sven Boonstoppel, Matthijs de Mooij, Robbert van Delft , Jaco van der Bent.

Foto’s: met dank aan Saam de Mooij