Tweede klasse C (zaterdag)- Valken ’68 heeft haar ongeslagen status in thuiswedstrijden weten te behouden. Na een moeizame openingsfase wisten de Valkenburgers pas in de slotfase af te rekenen met laagvlieger HVC ’10 (4-2). Matthias van Beelen, vorig jaar nog actief in het oranje van Katwijk, was met drie doelpunten het middelpunt van de feestvreugde.

Een opvallend beeld in het spannende laatste kwartier. Nadat trainer Arie van Duijn het sportpark vanwege een privé afspraak eerder verliet, kwam de Valkenburgse voetbalmachine pas echt op gang. Assistent trainer Jaco van Staalduinen zag met een glimlach op het gezicht dat de thuisclub alsnog met een driepunter van het veld afstapte. Na een wedstrijd waarin de thuisclub, ondanks legio kansen, vaak achter de feiten aanliep en tot tweemaal toe een achterstand moest wegwerken.

Vurige wens

Het is een wens die heel Valkenburg al maanden bezighoudt: terugkeren naar de eerste klasse. Na een vervelend seizoen en een ongelukkig verlopen nacompetitie moet andermaal en nieuwe poging worden ondernomen om uit de tweede klasse te graken. Een zure gebeurtenis voor de ambitieuze Valkenburgers die over een prima selectie beschikken. Na afgelopen weekend is het echter de vraag hoe de personeelsvloot richting de komende kraker tegen koploper Lugdunum eruit ziet. Verdediger Mark van der Plas is pas weer na de winterstop inzetbaar, Marc Langeveld moest er voortijdig af en achter de namen van Chris de Lange en Jeroen Haasnoot prijkt een groot vraagteken.

Plaaggeest

Een speler waar Valken ’68 ongetwijfeld nog veel plezier aan gaat beleven is Matthias van Beelen. Met een hattrick – weliswaar verdeeld over twee helften – zette hij zichzelf in de schijnwerpers als aanvaller. Ook Sven Boonstoppel liet zien weer helemaal fris in het hoofd te zijn. Hij was een plaaggeest voor directe tegenstander Emiel Feitsma die halverwege de eerste ronde al het veld moest ruimen. Hoopgevend was ook de terugkeer van ‘Mister Quick Boys’ Jaap van der Plas. Pijntjes rond de wreef hielden de dertiger enige tijd aan de kant; een blessure van Chris de Lange betekende echter dat de middenvelder al eerder dan gepland het trainingspak mocht uittrekken. De entree van Van der Plas vond plaats op het moment dat de thuisclub alles in het werk stelde een vroege achterstand weg te poetsen. Vooral Jaco van der Bent en Boonstoppel verzuimden de stand gelijk te trekken. Een inschattingsfout van HVC’10 doelman Dennie Storm vormde de inleiding voor de gelijkmaker. Van Beelen profiteerde van de misser en tekende hiermee zijn eerste goal van de middag aan. Om in de laatste tien minuten van het tweede bedrijf ook nog zijn tweede en derde doelpunt te maken. Fraaie goals die tot stand kwamen na aanvallen waarin Boonstoppel en invaller Robbert van Delft betrokken waren. Tussendoor deed Timo Schaap van zich spreken door een messcherpe voorzet tot doelpunt te promoveren.

Bananenschillen

De zege op HVC’10 betekende de derde op rij in klasse 2C. Een prima generale repetitie richting de topper tegen Lugdunum. Dat Valken ’68 gewaarschuwd is voor de kracht van het Leidse voetbal lijkt evident. Na eerdere bananenschillen (verliespartijen tegen UVS en RCL) ligt er nu de uitdaging om de groenwitte zijde van de Kikkerpolder stil te krijgen. Het zou de titelstrijd niet alleen nieuw leven inblazen maar het zou alles en iedereen rond de club een mentale opkikker geven dat dit seizoen alles mogelijk is. Zodat hoop over een maand of zes wellicht werkelijkheid kan worden.

Opstelling Valken ’68: Van der Nagel, Boere (72. Van Delft), De Lange (18. Jaap v.d. Plas), De Mooy, Arjan Haasnoot, Stefan v.d. Plas, Boonstoppel, Van der Bent, Van Beelen, Langeveld (56. Hogewoning), Schaap.

Scoreverloop Valken’68 – HVC’10 4-2 (1-2) 9. Jurgen Warbout 0-1, 20. Matthias van Beelen 1-1, 39. Leroy Smits 1-2, 67. Timo Schaap 2-2, 82. Matthias van Beelen 3-2, 90. Matthias van Beelen 4-2.

Foto’s: met dank aan Saam de Mooij

Beluister hier nog de nastoot van Jaap Kloos met Valken’68 doelman Erwin van der Nagel: