Tweede klasse C (zaterdag)-  Een zwak spelend Valken’68 kreeg uiteindelijk het bezoekende DoCoS alsnog op de knieën, maar het is voor de Valkenburgers een wedstrijd om snel te vergeten. Het was uiterst matig wat de ploeg liet zien en zeker niet het voetbal wat van een kampioenskandidaat verwacht mag worden. DoCoS streed dapper en met een uitgekookt tactisch spelletje, maar moest zonder punten naar Leiden terugkeren.

Valken’68 moest de drie punten binnenhalen om in het spoor te blijven van het steeds maar winnende Die Haghe. Vorige week verloor men met 3-1 bij SVC’08  en verder puntenverlies was uit den boze. Wie had verwacht dat de thuisploeg furieus uit de startblokken zou schieten kwam bedrogen uit. De thuisploeg opereerde behoedzaam en vooral flets en zonder enig creatief vermogen, zeker in de eerste helft.

DoCoS speelde met twee spitsen en wachtte kalmpjes af wat de opponent zou verzinnen. Omdat dat weinig indrukwekkend was, kropen de Leidenaren gaandeweg de eerste helft uit hun schulp. Aanvallend lukte er niet veel bij de ploeg van Arie van Duijn en het was niet echt verbazingwekkend dat de grootste kans aan de andere kant te noteren viel. Lars de Ridder, de beste man aan de kant van de bezoekers, speelde zich uitstekend vrij en stond oog in oog met keeper Erwin van der Nagel. Vorige week was de Ridder nog zo scherp als een mes en scoorde drie keer, maar in deze speelronde was zijn inzet dermate slap dat Van der Nagel simpel overwinnaar was uit dit een-op-een duel.

De roodwitten doken steeds vaker voor het doel op na rappe counters, maar helaas voor de mannen van Nico van der Salm bleven verdere kansen uit. Het duel leek naar een doelpuntloze ruststand te kabbelen tot ‘sluipmoordenaar’ Arjan Haasnoot weer eens van zich liet blijken. Als een duveltje uit een doosje verscheen hij bij de tweede paal om een vrije bal in het doel te koppen. Bepaald niet voor de eerste keer dit seizoen.

De gelijkmaker van DoCoS, vlak na rust, was verdiend, maar ook curieus te noemen. De Ridder werd de diepte ingestuurd en in de visie van de grensrechter was dat in een buitenspelpositie, resoluut stak hij de vlag omhoog. De verdediging van Valken’68 hield in en was ervan overtuigd dat scheidsrechter Van Lith zou fluiten. Dat deed hij echter niet en De Ridder kon nu wel Van der Nagel verschalken.

De thuisploeg zag nu dat er veel directer gevoetbald moest worden om de DoCoS verdediging uit te spelen. De brigade van trainer Van der Salm kreeg het moeilijker, maar er bleef dreiging uitgaan van de rappe uitvallen. In arren moede besloot Van Duijn Robbert van Delft in te brengen. De spits had ’s ochtends weliswaar al met het tweede meegespeeld, maar had daar wel in een helft drie keer gescoord. ‘Van Delft is on fire’ zal de Valkenburgse oefenmeester wellicht gedacht hebben. Hij kreeg het gelijk aan zijn zijde: vlak voor tijd scoorde de invaller koppend het winnende doelpunt voor zijn ploeg.

Sneu voor DoCoS, dat ondanks een fiks aantal invallers, lange tijd dacht met een puntje naar huis te kunnen gaan. Voor Van der Salm is het te hopen dat zijn selectie weer compleet is na de winterstop. DoCoS is een betere ploeg dan nu op de ranglijst is te zien.

 

Op 27 januari staan de eerste wedstrijden na de winterstop op het programma. Dat begint voor Valken’68 met een absolute knaller: uit bij Die Haghe. Willen de geelroden voor het kampioenschap gaan, dan moet en zal daar gewonnen worden. Van Duijn zal weinig moeite hebben zijn mannen te motiveren. Het lijkt in dit stadium al een cruciale tweestrijd.

Valken’68-DoCoS 2-1 (1-0). 45. Haasnoot 1-0, 50. De Ridder 1-1, 85. Van Delft 2-1. Scheidsrechter: Van Lith. Toeschouwers: 200.

Valken’68: Van der Nagel, Van Duijn, Mark van der Plas, Hasnoot, Boere (75. Van Delft), Stefan van der Plas, Jaap van der Plas, Langeveld, Van Beelen (80. Kuyt), Van der Bent, Schaap (68. Hogewoning).

DoCoS: Van Harmelen, Van Voorthuizen, Maaskant, Peet, Jouby, De Ridder, Van Empel, Van Wieringen (67. Bouwmans), Ravensbergen (88. Bisschop), Maat, Van Meegen.

Foto’s: met dank aan Saam de Mooij

Note redactie: diverse nabeschouwingen volgen