HomeZaterdagDerde klasseVan niets naar iets voor Valken'68

Van niets naar iets voor Valken’68

-

Nacompetitie- Valken’68 leek geslagen tegen Nieuwenhoorn, maar in het laatste halfuur knokte de thuisploeg zich terug en kwam het van een achterstand van 0-3 nog bijna terug tot de gelijkmaker. De uiteindelijke twee tegendoelpunten maken dat de return komende dinsdag nog boeiend genoemd mag worden.

Trainer Arie van Duijn moest even puzzelen voorafgaande aan het duel met de nummer twee uit 2D. Peter de Best komt dit seizoen niet meer in actie vanwege een vervelende blessure en zijn vervanger op de linksbackpositie, Jeroen Haasnoot, raakte afgelopen donderdag fors geblesseerd. Danny Boere werd nu op de ‘5’ positie geposteerd. Voor het overige koos de Katwijkse oefenmeester ervoor om Sven Boonstoppel geen basisplaats te geven en Marc Langeveld nam aanvankelijk ook plaats op de bank.

In de openingsfase liet rechtsback Sander van Duijn direct van zich spreken. Opgekomen vanaf de rechterflank leverde de 25-jarige speler een puike voorzet af, niet zijn enige overigens, waarna de bal op de hand kwam van een van de verdedigers van Nieuwenhoorn. Een strafschop zou een aangename start hebben kunnen betekend, maar de scheidsrechter van dienst liet het spel doorgaan. Aan de overkant schoof Ailton Lima Silva de bal voorlangs, waarmee beide ploegen dus al even duidelijk maakten dat het mes tussen de tanden was meegenomen.

Nieuwenhoorn was vervolgens wat meer in balbezit, maar het volgende gevaar kwam van Jaco van der Bent die een afzwaaier afleverde. Ronald Kuijt kreeg eveneens een kans om te vuren, maar zijn inzet ging over en naast. Vervolgens kreeg de ploeg van Steef Buijs twee hoekschoppen te nemen en bij de tweede gelegenheid werd het prompt 0-1. Danny Kraijema leek te scoren, maar na afloop werd mede gedeeld dat Ronald Kuijt Erwin van der Nagel had gepasseerd.

De 0-1 deed de thuisploeg wel even schrikken, want Nieuwenhoorn werd vooraf al gezien als een ervaren en geslepen ploeg. Toch duurde het niet lang alvorens Valken’68 de kans kreeg op de gelijkmaker. Wouter Bloothoofd was kansloos, maar de doelman zag de lat redding brengen op een inzet van weer Van der Bent. Het duel bleef daarna in evenwicht, waarbij opviel dat beide formaties het baltempo laag hielden.

Op slag van rust kreeg Valken’68 een nieuwe tik op de kin. Vanaf links werd een voorzet eruit gehaald door aanvoerder Mark van der Plas, maar dat gebeurde wel met de hand. Ging de bal naar de hand of andersom? Het zal altijd een discussie blijven. Feit was in elk geval dat Sevket Kasaroglu geen moeite had om Van der Nagel te kloppen vanaf elfmeter. De 0-2 was tevens de ruststand en dus was Valken’68 in last.

De thuisploeg moest de aanval zoeken om de schade te repareren, maar moest daarbij oppassen om geen derde goal tegen te krijgen. Robbert van Delft kreeg de eerste kans op een doelpunt. De aanvaller bleef geruime tijd aan te bal en kon zichzelf met enig geluk een schietkans creëren. De schuiver werd een prooi voor Bloothoofd. Het gaf de Valkenburgers wel de moed om er een beter resultaat uit te peuren.

Ruim tien minuten na rust sneden de geelhemden zichzelf fors in de vingers. Van der Plas schoof de bal in de voeten van Erwin de Ridder en de middenvelder leed even buiten de eigen zestien balverlies. Nieuwenhoorn kon de tegenaanval over links inzetten en bij de tweede paal kon de sterk spelende Carlyson Bazoer eenvoudig binnen koppen. De 0-3 leek de doodsteek en een deel van het publiek verzoende zich al met minimaal nog een seizoen tweede klasse.

Valken’68 rechtte de rug evenwel en drong Nieuwenhoorn terug. Met de ingebrachte Boonstoppel werd getracht een nieuwe impuls aan het spel toe te voegen en dat sorteerde effect. Ook de inbreng van Langeveld voor De Ridder zorgde voor meer drang naar voren en de bezoekers kregen het lastiger. Halverwege de tweede helft werd de marge teruggebracht naar twee doelpunten verschil. Van der Bent zocht zijn tegenstander op en ging gretig over het been van Merijn Wolters. Nu besloot scheidsrechter Noordhoek de bal wel op de stip te leggen voor de nummer drie uit 2C. Arjan Haasnoot had geen moeite om de bal tegen de touwen te werken. Wel moet gezegd worden dat de thuisploeg even daarvoor goed weg was gekomen. Bazoer en Kasaroglu konden er samen vandoor gaan, maar speelden de uitgelezen kans op de 0-3 slecht uit.

Na de 1-3 duurde het zeven minuten voordat de thuisploeg zich nog verder kon oprichten. Nu ging Regillio van Buuren de fout in en Boonstoppel ging naar het (kunst)gras. Geen twijfel over mogelijk, dit was een onbetwistbare pingel. Dit keer pakte Kuijt zijn verantwoordelijkheid en opnieuw werd Bloothoofd het bos ingestuurd. Opeens was de spanning volledig terug en Valken’68 rook meer bloed bij de op zeker niet malse tegenstander.

In de slotfase kreeg Valken’68 na wat mogelijkheden dé kans op de 3-3. Een voorzet  vanaf rechts kwam op het hoofd van de geheel vrijstaande Van der Bent. De niet bepaald boomlange aanvaller kon het leder niet de juiste richting of kracht meegeven. Zo kwam Nieuwenhoorn met de schrik vrij en bleef het bij de vijf doelpunten op ’t Duyfrak. Nieuwenhoorn heeft dus genoeg aan een gelijkspel komende dinsdag in de return, waar Valken’68 dus zal moeten winnen om er minimaal een verlenging uit te slepen. Bij 0-3 leek het evenwel over en uit voor Van Duijn en de zijnen, maar er mag nu alsnog worden gehoopt op een plek in de finale. Dan wacht DCV of SVC’08, maar daar spreekt vooralsnog niemand over in Valkenburg. Eerst zien te overleven in Hellevoetsluis.

Valken’68-Nieuwenhoorn 2-3 (0-2). 18. Kuijt 0-1 (eigen doel), 45. Kasaroglu 0-2, 56. Bazoer 0-3, 67. Haasnoot 1-3, 74. Kuijt 2-3. Scheidsrechter: Noordhoek. Toeschouwers: 400.

Valken’68: Van der Nagel, Van Duijn, M.van der Plas, Haasnoot, Boere, De Ridder (62.Langeveld), De Mooij, S.van der Plas, Van Delft (56.Boonstoppel), Kuijt (79. Van Rijn), Van der Bent.

Foto’s: met dank aan Coos Hubscher