Arie van Duijn spreekt van een geslaagd uitje naar Slagharen, maar had het toch anders voor ogen gehad. Valken’68 was afgelopen weekend op pad ter voorbereiding op de tweede seizoenshelft, maar had aan de andere kant van het land ook graag een oefenpot gespeeld. Die stond ook gepland tegen Olde Veste’55, daar nummer twee in de eerste klasse E, maar de weergoden gooiden roet in het eten. ,,Het was smerig gezellig en we hebben genoten, maar we waren daar niet enkel naar toe te gaan voor de teambuilding. Een wedstrijd tegen een eersteklasser had prima in het programma gepast. We zitten al een tijdje in een flow en als trainer wil je dat vasthouden.”

De ook volgend seizoen aanblijvende trainer vervolgt: ,,Uiteindelijk werd er gewandeld, gedold, was er een jaarlijkse veiling bij de genoemde club en dat werd een dolle boel en voor het overige hebben we ons vermaakt. Nee, die gasten hebben we zaterdagavond laten gaan. Die tijd hebben wij oudjes gehad. Maar de groep had het moeilijker dan wij op de terugreis in de bus. Ze waren stil en moesten duidelijk herstellen. Al met al een prima weekend en nu op naar de herstart van de competitie.”

Nauwelijks terug op ’t Duyfrak oefenden de geel-roden tegen derdeklasser Lugdunum. Het werd 5-0, mede door een valse hattrick van Robbert van Delft,  en die score viel dus wat minder hoog uit dan de uitslag tegen LSVV’70 een week eerder in de strijd om de Koetshuis Cup (9-0!). Maar dat de doelpuntenmachine is gaan draaien mag duidelijk zijn. Komende zaterdag speelt de titelkandidaat nog eens thuis. Opnieuw is de inzet de Koetshuis Cup waarin nu Voorschoten’97 (za) de tegenstander is. Een wedstrijd om vooral verder ritme op te doen. De knock-out fase is immers al lang en breed bereikt door de nummer vier van 2C.

Van Duijn: ,,Dinsdag speelden we dus een oefenwedstrijd en ook het tweede heeft gespeeld. Zo maakt iedereen meters en die zijn nodig om straks klaar te zijn voor de aftrap van deel twee van de competitie. Zoals bekend zijn we goed geëindigd en we staan er goed voor in de strijd om de tweede periodetitel. Deze periodetitel is nu ons hoofddoel en van daaruit zien we wel wat er meer te halen is. Nee, ik geloofde er niet in na de nederlaag tegen Te Werve dat we al uitgeschakeld waren. Die kloof van elf punten leek me ook toen nog overbrugbaar, vooral omdat ik zag dat de ploeg stappen maakte. Iedereen bombardeerde ons vooraf tot kampioenskandidaat nummer 1 en daar ben ik met de staf ook niet voor weggelopen. Aan het begin bleven de resultaten achter, maar dat was echt niet zo verwonderlijk. Nu stond ik definitief voor de groep (vorig seizoen liet Van Duijn nog veel over aan de tussentijds aangestelde Jaco van Staalduinen, red.), waren er de nodige veranderingen binnen de selectie en zijn we wat anders gaan spelen. Dan kost het nu eenmaal tijd om een team te smeden. Ik twijfelde er echter niet aan dat het goed zou komen. Er is genoeg kwaliteit, ook na het wegvallen van spelers als Marc Langeveld en Lars van Bommel, jongens die het verschil kunnen maken. Gelukkig zijn zij wel op de weg terug, maar voor dit seizoen kunnen we hoogstwaarschijnlijk niet meer op hen rekenen. Artjan van der Plas moet nog geopereerd worden. De kans is klein dat hij nog aan voetballen toe komt, zeker vanwege zijn drukke programma op het HALO.  Voor het overige zijn andere jongens weer fit of onderweg om fit te worden.”

Van Duijn haast zich om te zeggen dat hij met het huidige positieve gevoel niet wil zeggen dat zomaar de hoofdprijs wordt binnengeloodst. ,,We staan er weer goed bij, maar onze concurrenten hebben ook zo hun kwaliteiten. Ik hoor anderen spreken over Te Werve, RCL en in mindere mate DoCoS, maar vlak ook HVC’10 niet uit. Een brede selectie kan de doorslag gaan geven. Die hebben wij in elk geval, maar je wordt niet zomaar even kampioen. Aanvankelijk dachten wat spelers er te makkelijk over. Zo van ‘dat doen we wel even’. Het mag duidelijk zijn dat dit niet zo werkt. Het besef is er nu bij iedereen dat we er elke week moeten staan, ongeacht de tegenstander. Als iedereen taakbewust is en blijft en iedereen zijn niveau haalt, dan zijn we een hele serieuze titelkandidaat. Dat durf ik zeker wel uit te spreken. Ik denk dat pas in de laatste zes speelronden er verschillen worden gemaakt. Dat is nog ver  weg en dus zetten we voorlopig in op de tweede periodetitel. We staan drie punten los, maar spelen onder meer nog tegen RCL en HVC’10. Het gaat er om spannen. De focus ligt nu volledig op RCL, onze eerste tegenstander. Thuis verloren we en dus hebben we wat recht te zetten. Op eigen veld hadden we de regie tot de rode kaart voor Arjan Haasnoot. Vooralsnog staat elke ploeg waar het hoort te staan en dus heeft RCL het net wat beter gedaan tot nu toe. Nu krijgen we een kans om onze positie te verbeteren.”

Valken’68 staat halverwege vierde op onder meer drie punten van de Rijswijkse koploper. Met de defensie zit het wel snor. Doelman Erwin van der Nagel hoefde na dertien wedstrijden het minst vaak de gang naar het net te maken. Van Duijn: ,,Dat is een goed teken, ja. Maar wat ik al zei; er staat een prima groep. Jongens met ervaring, de juiste koppen en karakters en niemand stelt zichzelf boven de groep. Dat werkt ook niet bij deze club. We hebben ook nog eens een prima tweede keeper en er komt zat talent aan. Dat is prettig werken voor een trainer.”

Van Duijn weet wat het is om in de eerste klasse te spelen. Vorig seizoen speelde Valken’68 op dat niveau, maar ging het mis. ,,Daarom willen we graag terug. Er staat hier geen geldboom voor spelers, maar het complex en de organisatie is eerste klasse waardig. De degradatie kwam hard aan, maar we doen er alles om zo snel mogelijk terug te keren. Via de voordeur of achterdeur. Daarna moeten we een stabiele eersteklasser worden. De selectie blijft grotendeels hetzelfde en dat is een prima teken. Vanuit de basis valt Erwin de Ridder weg. Hij gaat terug naar Katwijk om daar in een vriendenteam te spelen. Hij heeft het te druk met zijn werk en zijn knie speelt vaak op. Dat is roofbouw geweest. We gaan hem zeker missen. Verder zijn er al gesprekjes gaande met spelers die hier goed zouden kunnen aarden. We zitten zeker niet stil bij deze club.”

Foto’s: Saam de Mooij (Valken’68-RCL, september 2016)

 

Valken’68 in statistieken:

Gespeeld: 13-25-29-13 (4e)

Thuis: 7-13-14-7 (3e)

Uit: 6-12-15-6 (4e)

Periode 1: 8-12-15-10 (8e)

Periode 2: 5-13-14-3 (1e)

Grootste zege thuis: 3-0 (SC Monster), 3-0 (VDL)

Grootste nederlaag thuis: 1-3 (RCL)

Grootste zege uit: 1-5 (UVS)

Grootste nederlaag uit: 2-1 (Te Werve), 1-0 (HVC’10)

Nul gehouden thuis: 3x

Niet gescoord thuis: 0x

Nul gehouden uit: 2x

Niet gescoord uit: 1x

Topscorer: Robbert van Delft (8 treffers)

Programma eerste drie wedstrijden na winterstop:

28 januari: RCL-Valken’68

4 februari: Valken’68-HVC’10

11 februari: Valken’68-Honselersdijk

Comments are closed.