HomeVoorschoten’97Interviews Voorschoten’97Voorschoten'97 houdt het hoofd koel en wint van explosief Lugdunum

Voorschoten’97 houdt het hoofd koel en wint van explosief Lugdunum

-

Tweede klasse C (zaterdag)- Er zijn mindere affiches om de eerste seizoenshelft op eigen sportpark af te sluiten. Thuisploeg Voorschoten’97 nam het gisteren op tegen het voor velen verrassend goed presterende team van Jan Wansink en Henk de Cler, het Leidse Lugdunum.  De bezoekers, staande op een tweede plaats, moesten winnen om koploper Die Haghe in het vizier te houden en het was voor de mannen van André Lourens en Ronald van Delft zaak om meer afstand te nemen van de onderste regionen en zich te nestelen in de subtop om zodoende toch nog met een goed gevoel de winterstop in te gaan.  De thuisploeg won niet eens geflatteerd met 5-1 in een wedstrijd die nog wel wat stof tot napraten gaf.

Waar vind je ze nog, de voorzitters die meer dan 30 jaar deze rol hebben vervuld? Hadden we afgelopen week de huidige voorzitter van VV Leiden in de uitzending, ik had nu de eer om vooraf in de bestuurskamer de sympathieke erevoorzitter van Lugdunum de hand te mogen schudden, Phil Verstraaten. Ook hij moet hebben gezien dat het eerste kwartier van de wedstrijd gelijk op ging in een open wedstrijd waarbij het spel van de ene naar de andere helft ging. De 1-0 van Kai Vijlbrief kwam dan na 16 minuten spelen ook wel een beetje uit de lucht vallen, na een goede kapbeweging plaatste hij de bal met zijn linker in de linker hoek, buiten bereik van keeper Kevin Wassenaar. Nauwelijks een minuut later had de wedstrijd zomaar weer in evenwicht kunnen komen.  Arash Latifi ging alleen op de keeper af maar zijn schot belandde voor hem naast de verkeerde kant van de paal.

Na deze voorsprong bleef het een open wedstrijd, mede ook door het voetballende vermogen van beide ploegen. Tot echte kansen leidde dit nog niet, echter in de 36e minuut gebeurde er iets waardoor de wedstrijd in het voordeel van de thuisploeg kantelde. Een verre, door de wind gedragen, uittrap van keeper Marcel Quax bereikte spits Shemiel Constancia en die werd onreglementair door tegenstander Henk Brandt tegen het kunstgras gewerkt. In de ogen van de man in het paars was hier sprake van het ontnemen van een scoringskans en naast een vrije trap op een meter of 20 van het doel kon Brandt voortijdig gaan douchen en moest Lugdunum met 10 man verder.

Op de beslissing van de scheidsrechter was op dat moment overigens niet heel veel aan te merken want volgens de letter van de Enkhuizer almanak voor spelregels was deze beslissing juist hoewel uiteraard niet iedereen het daar mee eens was. Het gedrag van de bezoekers in het verdere verloop van de wedstrijd jegens de scheidsrechter, de spelers van Voorschoten’97 en zelfs de bank van de groengelen was een smet op de middag.  Met een genomen beslissing kan je het eens of oneens zijn, maar dat geeft nog niet het recht om grenzen te overschrijden. De toegekende vrije trap werd door Richard Bakker fantastisch binnengeschoten en zo stond de ruststand van 2-0 op het scorebord.

,,Ik was gisteren al niet zo lekker, vanmorgen ging het eigenlijk wel echter na een minuut of 20 kreeg ik moeite met ademhalen en heb in de rust dan ook bij de trainer aangegeven dat het beter was om mij te wisselen”, aldus Constancia. De Voorschotenaren met Tim Koning in plaats van Constancia gingen in de tweede helft op jacht naar meer, na een minuut of tien spelen leek dit ook te gebeuren maar na vermeend buitenspel werd deze treffer afgekeurd. Het bleek echter uitstel van executie te zijn want nauwelijks vijf minuten later was het na een goed uitgespeelde aanval 3-0, waarbij het doelpunt op naam van Peer van Paasen kwam. Lugdunum probeerde het wel maar kon niet echt dreigend worden, sterker nog het was keeper Wassenaar die met een katachtige reflex een eigen Leidse inzet uit het doel moest ranselen.

Invaller Koning liet zien het scoren nog niet verleerd te zijn, want een kwartier voor tijd schoot hij in de korte hoek de 4-0 binnen en in de voorlaatste minuut bepaalde hij de eindstand op 5-1 na een cadeautje in de vorm van een foutieve terugspeelbal te hebben uitgepakt. En Lugdunum? Zij mochten de spreekwoordelijke eer vanaf de strafschopstip redden, in de 86e minuut schoot invaller Tobias Schaafstra tussen de Voorschotense treffers de bal onhoudbaar tegen het net.

,,Een verdiende overwinning, we hebben ons niet gek laten maken en dat heeft zich uiteindelijk uitbetaald. Wij zijn een voetballende ploeg die moeite heeft met ploegen die het fysieke niet schuwen en zijn daarin soms ook te lief maar vandaag moet ik mijn ploeg toch een compliment maken. Na een stroeve start in de competitie gaan we na een betere tweede helft toch met een goed gevoel de winterstop in en staan we op een plek waar we ook thuishoren”, aldus trainer Lourens van de thuisploeg die nog aangaf dat hij alle drie zijn wissels noodgedwongen uitvoerde. Twee in verband met pijntjes en de ander omdat er al een gele kaart gegeven was en hierin geen risico wilden nemen.

Bijna niemand had vooraf verwacht dat Lugdunum bij het ingaan van de winterstop op een tweede plaats zou staan, sterker nog de Leidenaren hebben tot een paar speelrondes voor het eind fier aan kop gestaan. Er zit genoeg voetballend vermogen in de ploeg, echter als er tegenslag komt dan vervalt men weer in een oude fout. Als dat er toch eens uitgehaald kan worden dan gaan de kikkers zeker nog een mooie tweede seizoenshelft tegemoet.

We sluiten af met de thuisploeg, voor wie de winterstop misschien wel helemaal niet zo gelegen komt dit in tegenstelling tot de tegenstander van gisteren. Ze zitten in een positieve flow en het is zaak om deze in de tweede seizoenshelft vast te houden.  En waar dat dan toe gaat leiden? Wie zal het zeggen, de redactie van LAV blijft het in ieder geval op de voet volgen.

Vanaf deze kant in ieder geval hele fijne feestdagen en alvast een voorspoedig 2018!

Voorschoten’97 – Lugdunum 5-1 (2-0) 8. 1-0 K. Vijlbrief, 37.  2-0 R. Bakker, 61. 3-0 P. van  Paasen, 75. 4-0 T. Koning, 86. 4-1 T. Schaafstra, 88. 5-1 T. Koning. Scheidsrechter A.J. Verhoeve. Toeschouwers: 225.

Voorschoten’97 : M. Quax, S. Simonis (66. H. Apaydin) K. Koek (75. I. Bahri),  J. Manuputty, R. Bakker, S. Constancia (46. T. Koning) J. Kharbouch, N. Guijt, P. van Paasen, D Valies, K. Vijlbrief.

Lugdunum : K. Wassenaar, M. Berdai, H. Brandt, T. de Cler, C. Isitir, A. Latifi, S. Edmund Vrede, M. Harleman (75. S. Gajadien) M. van Leeuwen (75. T. Schaafstra) O. Isitir en H. Bezzai.

Note redactie: op de foto MotM Nick Guijt (Voorschoten’97)