Voorbeschouwing 7: Kagia (derde klasse A, zaterdag)

Kagia lag vorig seizoen geruime tijd op koers voor een kampioenschap, maar op beslissende momenten liet de ploeg van Anton Wijsman steken vallen. Blauw Wit/Beursbengels ging er uiteindelijk met de hoofdprijs vandoor en de Lisserbroekers moesten genoegen nemen met de derde plaats. Wel werd nacompetitie voor promotie afgedwongen, maar tijdens het toetje ging het thuis volledig fout tegen Monnickendam. De return was nog slechts een formaliteit. De wonden werden gelikt aan de Kikkerbeetstraat, maar het hoofd wordt allerminst gebogen voor het komende seizoen.

Het eerste goede nieuws is dat Kagia ook weer terug is in West 2. Onverdeeld gelukkig waren de oranjehemden niet met de overplaatsing naar West I. De club kwam de KNVB tegemoet met de overstap, maar het voetbal op dit niveau in het genoemde district heeft weinig aantrekkingskracht en diverse besturen van de clubs daar lieten het vaak afweten. De zaterdagtak hing er her en der simpelweg bij.

Dat is dus verleden tijd en Kagia is weer terug waar het hoort, ook al tot groot genoegen van de clubs in deze regio. De teruggekeerde opponent wordt gezien als een warme club, waarbij het niveau van het voetbal in de voorbije decennia fors omhoog is gegaan. Niet in de laatste plaats door trainers als Martin Planken, Jimmy Simons, Ramon Hageraats en Jerry Ubink. Ondertussen is Wijsman al voor het vierde seizoen trainer bij de Kagianen en ook onder zijn hoede is er elk jaar sprake van progressie. Komend seizoen moet het leiden tot (wederom) een hoge klassering.

Wijsman: ,,Daar lopen we niet voor weg, nee. Ik weet wat er in deze groep aan kwaliteit aanwezig is en als dat er uitkomt, kan het een fraai seizoen worden. Even los van de eindklassering willen we vooral fris en verzorgd voetbal op de mat leggen. We staan echter niet zomaar met een prijs aan het einde van de rit. De derde klasse A is een ‘moordenaarscompetitie’. Ik schat in dat er geen zwakke broeders zijn. Clubs die uit de tweede klasse gedegradeerd zijn, willen zo snel mogelijk terug. Ploegen als Koudekerk en in iets mindere mate Zwammerdam spelen al jaren bovenin mee en weten wat de derde klasse vraagt. En als ik kijk naar de promovendi dan kan onmogelijk worden gesteld dat dit lelijke eendjes zijn. Van Nispen, Blauw Zwart, Oudewater en VV Leiden hebben absoluut kwaliteiten en we zullen er elke week moeten staan. Afgelopen seizoen zaten er, met alle respect gesproken, zwakke tegenstanders bij. Vooraf wist je eigenlijk wel dat je drie punten kon bijschrijven. Dat gaat dit seizoen serieus anders zijn.”

Kagia startte het seizoen op dinsdag 8 augustus en dus zijn de eerste drie weken verleden tijd. Wijsman kijkt met een goed gevoel terug op de eerste balomwentelingen. ,,Ik ben positief verrast. Weliswaar wist ik al wat we in huis hadden, maar de nieuwelingen zijn ook bezig om het de staf moeilijk te maken. Dat zijn jongens die niet zijn gekomen om hoe dan ook in het tweede te spelen. Dat maakt de concurrentie groot en dat is belangrijk. Natuurlijk zal het straks tot teleurstellingen komen, maar daar gaan we dan ook weer mee aan de slag. Op dit moment werken we met 28 man, waarbij drie keepers zijn inbegrepen. Vijf andere spelers moeten nog terugkomen van pijntjes. De komende twee bekerwedstrijden gaan we nog uitdokteren welk systeem het beste past en met welke spelers we dat gaan doen. De voorbije weken hebben we iedereen gezien. Al met al kunnen we tevreden zijn tot dusverre.”

Teruggrijpend naar die oefenperiode werd er tweemaal verloren en eenmaal gewonnen. Van VVSB (za) werd verloren waarbij Kagia speelde met twee verschillende opstellingen. Tegen Teylingen viel er ook een verliespartij te noteren, maar toen speelde de derdeklasser een halfuur met tien man. J.l. zaterdag werd Haarlem Kennemerland door de gehaktmolen gedraaid (10-1). De trainer: ,,Aan alle potjes hebben we wat gehad. De uitslagen zijn minder relevant, maar we hebben al een aardig beeld van de spelersgroep. Het is nu belangrijk om de arbeids/rustverhouding te blijven bewaken.”

De bevlogen oefenmeester die zichzelf betiteld als een ‘controlfreak’ en een ‘voetbalgek’ had nog enige tijd hoofdpijn van de nacompetitie, want zijn ploeg had teveel fouten gemaakt toen het er om ging. ,,Ik ben daar meer mee bezig geweest dan een aantal spelers. Dat zit in mij. Maar die fouten moeten er dit seizoen wel uit. Anders gaan we er niet mee wegkomen gezien de hevige concurrentie. Maar wat ik al zei, wanneer spelers normaal doen en zich niet buiten de groep plaatsen en het beste van zichzelf kunnen laten zien moeten we een geduchte tegenstander kunnen zijn. Ik verheug me al op de competitie, hoewel de extra tijd die we nu krijgen richting de competitie niet verkeerd uitkomt. We hebben nu de tijd om iedereen topfit te krijgen.”

Wel zal Wijsman het moeten stellen zonder Aron Driessen als vaste waarde. De reistijd vanuit Amsterdam valt niet meer te combineren voor de centrale verdediger en er staat een trip naar Azië in de planning. Tegenover de aderlating staat de komst van talenten van FC Lisse en VVSB. Ook Dorus van der Voort streek neer in Lisserbroek. De buitenspeler was in de voorbije jaren de goaltjesdief in de regio, vorig seizoen nog bij Teylingen. Ander goed nieuws is nog dat Roy Hogewoning weer terug is van blessureleed. Kagia staat er gekleurd op, maar te vroegtijdige euforie zou ongepast zijn. Wijsman weet dat als geen ander.

Mutaties:

Gekomen: Joey van Beelen, Glenn Lobbezoo, Stefan Tibboel, Kees Zonneveld (allen FC Lisse), Ben Menken, Luuk van Paridon en Mats Warmerdam (VVSB), Dorus van der Voort (Teylingen).

Vertrokken: Alain van Kesteren en Rick Verdegaal (FC Lisse).

Districtsbeker:

2 september: Kagia-Woubrugge

9 september: WVC-Kagia

16 september: Kagia-Oosterheem

Competitie (eerste drie wedstrijden):

23 september: Oudewater-Kagia

30 september: Kagia-Van Nispen

7 oktober: Blauw Zwart-Kagia