Terugblik op seizoen van ASC

De veranderingen zijn legio bij ASC als het nieuwe seizoen in september start. In de eerste plaats is er de schitterende nieuwe thuishaven waar de ploeg zijn wedstrijden speelt. Ruimte is hier het kernwoord: een grote kantine, ruime en moderne kleedkamers, maar vooral sublieme velden met echt gras en een bijbehorend trainingsveld. Het is een ongekende weelde voor de aloude club uit Oegstgeest. Aan het roer van de selectie staat straks Mo Bougrine, een ervaren oefenmeester die alle kneepjes van het vak kent. Er zal ook een deels nieuw elftal op het veld staan. Ward Kroft is dan gestopt, Johan Poort speelt bij Concordia en Jerome Rousseau bij Quick. Hoe dat gaat uitpakken voor ASC is nu nog ongewis. Aanvoerder Sean Goebel laat zijn licht schijnen op het afgelopen seizoen en blikt vooruit.

,,Dat we thuis 21 punten pakten en uit slechts negen is geen toeval. Over het bizarre veld is al zo vaak gepraat en geschreven en dat was ook meer dan terecht. Wij hadden het allang opgegeven daar proberen te voetballen. Lange ballen naar voren en zo min mogelijk van achteruit via combinaties op te bouwen, dat was een heilloze weg. Tegenstanders als AVV Alphen waren voetballend beter, maar bleken slecht uit de voeten te kunnen met de omstandigheden. Daar hebben we eerlijk gezegd nog wel eens van geprofiteerd.”

Dat thuisvoordeel is de ploeg volgend jaar kwijt als ASC op een gladgeschoren gazonnetje speelt. Volgens Goebel betekent het allerminst dat zijn ploeg dan opnieuw een zwaar seizoen tegemoet gaat: ,,Voetballen kunnen we echt wel. De 2-3 zege op Voorschoten’97 heeft dat bewezen. We hebben dat echt op eigen kracht gedaan en niet omdat de tegenstander ons schromelijk onderschatte. De week daarna wonnen we ruim van Stompwijk’92 en dat geeft tevens aan  dat we niet onder hoeven te doen voor dat soort ploegen. In die zin vonden we het ook een tikje jammer dat we niet via de nacompetitie in de derde klasse bleven. Het is een beslissing vanachter een bureau genomen en komt niet door voetbal. Je voetballend handhaven in een mooie nacompetitie geeft vanzelfsprekend veel meer voldoening.”

Dieptepunten waren er  ook. In persoonlijke zin toen Goebel zijn eigen kracht en weerstandsvermogen schromelijk overschatte en wegens uitdrogings- en vermoeidheidsverschijnselen met een ambulance afgevoerd moest worden. Discretie gebiedt over de oorzaken er het zwijgen toe te doen. Laten we het erop houden dat voetballers voor een wedstrijd niet altijd een ascetisch leven leiden. Bijkans legendarisch zijn de woorden van de arts die hem toevoegde: ,,Ja, op 26 jarige leeftijd kan je niet alles meer wat je wilt.”

De wedstrijd tegen Warmunda beschouwt de aanvoerder van ASC als een dieptepunt voor het team. ,,Met 2-1 voor en dan met 2-3 in de laatste minuten alsnog verliezen. Dat kan toch niet? Jeugdige onervarenheid lag daar toch wel ten grondslag aan denk ik.”

Het lijkt erop dat het nieuwe complex ook wat betreft de aanwas van leden de club een boost geeft. ,,Bij de eerste training van de nieuwe trainer Bougrine deden een stuk of zes nieuwe spelers op proef mee. Of ze allemaal komen is een tweede natuurlijk, maar de noodzaak van nieuw bloed is er wel degelijk. Persoonlijk vind ik het jammer dat Kevin van der Geest weggaat, we hadden als team een prima band met hem. Met Bougrine zal het anders worden; hij kent alle ins en outs van het voetbal bij de amateurs en zal ons zeker veel kunnen leren. Het hangt een beetje af van nieuwe spelers, maar ik denk dat we hoger kunnen eindigen dan de afgelopen seizoenen.”

Misschien is hier de wens de vader van de gedachte. Het zijn niet de minsten die afscheid nemen en ASC zal ze node missen. Duimen voor een paar aanwinsten dus. Voorlopig heeft de club echter andere zaken aan het hoofd. De verhuizing en festiviteiten die daar bij komen kijken. Op 26 augustus speelt de ploeg een potje tegen een wel zeer gerenommeerde tegenstander, daarover later meer. Daar kijkt Sean Goebel ook zeker naar uit.

ASC in cijfers:

Totaal: 26-30-47-60 (12e plaats, 9 3 14)

Thuis: 13-21-22-15 (8e plaats)

Uit: 13-9-25-45 (13e plaats)

Thuis niet gescoord: 2 keer

Uit niet gescoord: 2 keer

Thuis de nul gehouden: 4 keer

Uit de nul gehouden: 0 keer

Grootste overwinning thuis: 4-1 tegen Kickers’69

Grootste overwinning uit: 2-5 tegen WVC

Grootste nederlaag thuis: 2-3 tegen Warmunda en KDO

Grootste nederlaag uit: 6-1 tegen AVV Alphen, 5-0 tegen Van Nispen

Topscorer: Jerome Rousseau, 14 treffers