Derde klasse A (zondag)- WVC-trainer Mo Bougrine zag één voordeel in het 2-0 verlies van zijn ploeg op bezoek bij ASC. ,,De kans dat zij erin blijven, is na vandaag weer ietsje groter”, lachte de toekomstig trainer van de Oegstgeestenaren als een boer met kiespijn.

Zijn toekomstig voorganger, huidig ASC-trainer Kevin van der Geest, had meer reden tot vrolijkheid. ,,Dit was voor ons wel een hele belangrijke overwinning, ja. Wij moeten gewoon zorgen dat we tiende worden, dan zijn we overal van af. MMO vliegt er rechtstreeks uit en dan moeten we er nog minimaal twee onder ons houden. WVC, Warmunda, Kickers ’69. Elfde? Dat zou ook genoeg zijn, maar laten we daar maar niet op gokken. Ik ken mijn jongens en als we dan eenmaal elfde staan dan denken ze dat ze er al zijn en gaan ze daar ook naar handelen. Nee, laten we dat maar niet doen.”

Door de winst op de Oude Weteringers wipte ASC in ieder geval alvast over Warmunda – dat met 1-2 van Kickers ’69 verloor – heen, van de dertiende naar de twaalfde plaats. Nog altijd een p/d-plek. Niet voor het eerst dit seizoen was Jelle Schouten de gevierde man aan de zijde van de Oegstgeestenaren. Nadat Ralph van Zandwijk voor rust de grootste kans op de openingstreffer nog had verprutst, door op elf meter zijn meerdere te moeten erkennen in WVC-doelman Michael Nijnatten, brak de aanvallende rechtermiddenvelder (in een 4-3-3-systeem met de punt naar achter, RT) na rust alsnog de ban. Om vlak voor tijd met zijn tweede van de middag aan alle onzekerheid een einde te maken. Van der Geest: ,,Jelle is heel belangrijk voor ons, met zijn goals en de energie die hij erin legt. Hij doet me denken aan mezelf op die leeftijd. Toen ik negentien was en bij Scheveningen als aanvallende middenvelder in het eerste speelde, zei mijn trainer John Blok altijd tegen me: ‘Kevin, jij moet vanaf die positie gewoon vijftien keer per wedstrijd over de spits heen klappen’. Dat verwacht ik van Jelle ook en hij vult dat prima in. Hij heeft gevoel voor de ruimte en is sterk in de afronding.”

Daarvan is geen woord gelogen. Schouten is met twaalf treffers clubtopscorer, nog voor spits Jerome Rousseau (8 goals). Een heel behoorlijk aantal voor een middenvelder. Een middenvelder die voor de komende wedstrijd, uit bij FC Aalsmeer, geschorst is overigens. ,,Zonde”, verzuchtte Van der Geest. ,,We hebben iedereen hard nodig in deze fase van het seizoen. Maar ja, je krijgt ‘ze’ ook wel heel makkelijk  in deze afdeling. Vandaag werden er ook weer zeven gele kaarten uitgedeeld, terwijl het echt een hele faire wedstrijd was. Nee, ik ben niet erg onder de indruk van het niveau van het scheidsrechterskorps. Maar dat is inherent aan het niveau waarop je speelt.”

De voormalig Noordwijk-speler (34) gaat komend seizoen het tweede van Quick trainen, de club waarmee hij vorig seizoen – als speler – nog in de hoofdklasse uitkwam. Het bestuur van ASC kwam in de zoektocht naar zijn opvolger uit in Oude Wetering, waar Bougrine’s contract niet verlengd wordt. De Voorhouter was nog niet erg onder de indruk van zijn toekomstige werkgever. ,,Eerlijk gezegd niet nee. Het was van twee kanten erg matig. Maar ASC verdiende het al met al wel iets meer. Wij wisten het belang van deze wedstrijd, maar gaven niet thuis. Dat is een beetje het verhaal van dit seizoen. We zijn veel te wisselvallig. Ik kan wel blijven roepen dat we niet thuishoren op de plek waar we nu staan, maar de eerlijkheid gebied te zeggen dat we niet beter verdienen. Toch vind ik dat we het aan onze stand verplicht zijn om er, zonder nacompetitie, in te blijven. En ik hoop natuurlijk dat ASC het ook redt. Van die vierde klasse word je niet vrolijk.”

Bougrine heeft zin om na de zomer bij ASC aan de slag te gaan, op een fonkelnieuw sportpark. ,,Belangrijk, want daardoor worden de faciliteiten een heel stuk beter. Onder de huidige omstandigheden is het eigenlijk geen werken. Ik vind het knap hoe Kevin het toch weet te managen. Maar ik ben blij dat we straks gewoon normaal kunnen trainen en een goed hoofdveld hebben. Er is nog heel wat werk aan de winkel, maar gelukkig beseffen ze dat bij de club zelf ook. We willen samen iets op gaan bouwen. Dat heeft tijd nodig en die willen ze me geven. Een mooie uitdaging.”