Derde klasse A (zondag) –  ,,Man, man, man, wat een wedstrijd zeg, we hadden na een kwartier al zeker met 0-2 voor kunnen staan. En nu ga ik zo weer terug naar Oegstgeest en kan ik moeder de vrouw thuis vertellen dat we met 5-0 tegen Van Nispen de kuikenbak zijn ingegaan. Jij kent dat voetbalalfabet toch ook wel? De letter ‘k’ is van ‘kansloos’, nou dat was zeker van toepassing op mijn ASC vanmiddag. Onbegrijpelijk, als we zo blijven ballen lukt het de laatste drie wedstrijden nooit om op die veilige plek elf te komen. Maar gelukkig heb ik mijn cluppie Ajax nog waar ik straks naar ga kijken bij thuiskomst”, sprak de oudere ASC-supporter terwijl hij ondersteund door een ongeveer even oude Van Nispen-supporter voorzichtig de sfeervolle tribune verliet na precies negentig speelminuten.

ASC-trainer Kevin van der Geest had zichtbaar vertrouwen in zijn spelers want acht van hen deden ook al mee in de glansrijk met 2-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen Van Nispen (doelpuntenmakers Jesse Tas en Jelle Schouten). Zijn team had de drie punten keihard nodig want de elfde plek met 24 uit 22 moest natuurlijk tegen opdringerige concurrenten verdedigd worden. En alle rood-zwarte supporters wisten ook dat hiervan achttien punten op het historische thuiscomplex aan de Duivenvoordestraat in Oegstgeest waren behaald. Dat was Van Nispen-trainer René Ras natuurlijk ook niet onbekend gebleven. Hij zou de bezoekers deze druilerige zondagmiddag op het sportpark in De Zilk dan ook een goede uitgedokterde tactiek voorschotelen. Een Van Nispen-supporter: ,,We staan nu vierde met 36 puntjes en dat willen we zo houden dus die drie punten mogen vanmiddag zeker niet het sportpark uitlopen.”

Daar dachten de elf van ASC duidelijk anders over na het eerste fluitsignaal van de prima en strak fluitende scheidsrechter Van Booma. Hun lange centrumspits Jerome Rousseau was er voor het eerst weer bij nadat hij 26 maart j.l. bij de uitwedstrijd tegen Kickers’69 een blessure had opgelopen. Alsof hij de bal aan een touwtje had, niet van de bal te krijgen, kaatsend met opkomende middenvelders, de gaten induikend op steekballetjes en als vanouds weer met topscorer Jelle Schouten combinerend was hij prominent aanwezig. ,,De vraag is niet of we gaan scoren vanmiddag, maar wanneer”, merkte de ASC-supporter blij op terwijl hij handenwrijvend de rood-zwarte aanvalsgolven telkens op het doel van de Van Nispen-doelman Tom van Maris zag afkomen.

Het was de jonge en technisch zeer balvaardige Teije Rutten die het eerste kwartier twee schitterende  opgelegde kansen niet kon verzilveren voor de uitploeg. En zijn kwikzilverachtige collega op de linkerflank, Johan Poort, zag zijn inzet zelfs op de doellijn gekeerd worden door een geelrode verdediger. Na die eerste periode werd er door beide ploegen een hoofdstuk bijgeschreven aan het fantastische boek ‘Mysterieuze krachten in de sport’ van Joris van den Bergh uit 1941.

De ervaren Van Nispen-middenvelder Jelle Vleugel bewoog zich tussen de linies als een Lasse Schöne 2.0 en zette zo de lijnen uit. Hij wist veelvuldig de jonge linksbuiten Bren Zonneveld te bereiken die bij al zijn acties doelgericht was. Zo had hij dit seizoen al zes keer de bal tegen de touwen gewerkt. Maar ondanks het betere spel in deze wedstrijdfase van de thuisploeg konden de kansjes niet worden benut. ,,Let op, ik ken mijn jongens. Dat doen ze expres, ik noem het altijd ‘Oegstgeester zand in de ogen strooien’. Zo geven ze Van Nispen het idee dat ze kunnen winnen en tsjakka, ineens slaan ze dan toe”, sprak de ASC-supporter met een strijdvaardige blik.

De ASC-middenvelders en voorwaartsen zetten inderdaad meer druk naar voren, maar ook hier leverde dat geen echte kansen op. Het thuispubliek, op de in de eerste helft goed bezette tribune, besloot zich hoorbaar meer te gaan roeren. Met alle aanmoedigingen begon het al aardig op de spionkop van het Liverpoolstadion te lijken. Elke mooie actie van een geelrode speler werd royaal toegejuicht, een vijandelijke ASC-ingreep die rook naar te hard spel werd luidkeels verbaal besproken en dat was zeker het geval in de blessuretijd van de eerste helft.

Een diepe hoge bal werd door topscorer Mike van Haaster doorgekopt, aanvoerder Nick van Westerop dook slim in de zestien van ASC en een hand hield hem tegen. De hand van God? Nee, van een roodzwarte verdediger en voldoende om scheidsrechter Van Booma naar de stip te laten wijzen. Koen Damen schoot de strafschop onberispelijk achter doelman Tim Laan, 1-0. Dit was waarop ze, naast het bloemencorso dit weekend, hadden gewacht in De Zilk. Het stadionnetje ontplofte bijna van enthousiasme bij de thuissupporters waarop de scheidsrechter besloot om tante Annie maar haar roemruchte thee te laten serveren aan beide teams.

Geen wissels na de rust en het was Rousseau die na enige minuten een schitterende actie in de zestien van Van Nispen uitvoerde. Vanaf de achterlijn legde hij met veel balgevoel terug op aanvoerder Sean Goebel. Voordat deze er iets briljants mee kon doen werd hij door een verdediger aangetikt. ,,Pingel, hij geeft een pingel. Ik tel hem alvast”, juichte de ASC-supporter terwijl hij zijn armen verticaal naar boven strekte. Maar doelman Van Maris wilde niet meewerken aan deze euforie en hij ranselde de inzet resoluut uit de rechterhoek.

Kort daarna kreeg de uitploeg weer een dot van een kans waarop Van Nispen-trainer Ras meer langs de lijn opdook. Kreten als ‘meer pit’ en ‘zet druk’ verlieten met een sterkte van zes op de schaal van Richter zijn mond om zijn manschappen aan te moedigen. Die aanwijzingen waren hard nodig want Voorschoten’97, zo wisten alle Zilkerianen, zou als grootste concurrent voor de vierde plek thuis zeker van de zekere degradant MMO gaan winnen.

Na een tien minuten in de tweede helft vertoonde de rest van deze wedstrijd alles waarvoor supporters graag naar voetbalpotjes in deze zondag derde klasse A komen kijken. Uit een hoekschop kwam de bal na doorkoppen voor de voeten van Sjors Meiland die zich geen tel bedacht en de 2-0 van dichtbij binnen schoot. Maar het gejuich verstomde toen de thuissupporters hun topscorer met zestien doelpunten, Van Haaster, geblesseerd het veld zagen verlaten. Hij werd vervangen door Dick Verhoeven die zijn stempel later stevig op deze wedstrijd zou drukken en alles in een stijl die deed denken als de Zilkeriaanse evenknie van József Kiprich, bekend onder de naam ‘de tovenaar van Tatabánya’.

 

Bij een misverstand tussen ASC-doelman Laan en een verdediger was iedereen na de botsing annex valpartij even de bal kwijt, ook Verhoeven, waardoor deze laatste de bal niet in het verlaten doel kon tikken. Ook zijn verrassende schot vanaf de middenlijn, omdat Laan te ver voor zijn doel stond, maakte de tongen los bij de Van Nispen-supporters op de tribune. Het zonnetje zorgde ervoor deze tweede helft dat de plek langs de reclameborden aan de zijlijn werd opgezocht in plaats van op de kille tribune te blijven zitten. Maar de thuisploeg had nu de voetbalsmaak goed te pakken. De technisch vaardige Vleugel zag na een snelle counter zijn inzet door Laan met gestrekt been tot hoekschop worden verwerkt. Maar halverwege de tweede helft lukte het de aalvlugge Zonneveld wel om de 3-0 te laten aantekenen op het digitale scorebord. Maar dat ging niet zonder slag of stoot, want na de botsing van spelers moest doelman Laan geblesseerd het veld verlaten en… hij werd vervangen door een veldspeler. Ook dat is het voetbal in de derde klasse A.

De Engelsen noemen het de ‘super-sub’, die rol paste Van Nispen-invaller Verhoeven als een geelrood maatpak. Tien minuten voor tijd was hij bij een pareltje van een actie in de buurt van het doel bij de achterlijn even de bal kwijt waardoor hij niet zelf wist te scoren. Maar via via belandde deze bij Vleugel en die kans moet je hem randje zestien niet geven. Met een doffe en droge knal liet hij de bal in de rechterhoek verdwijnen, 4-0. Kort daarna kreeg Verhoeven loon naar werken door de invaller-doelman van ASC slim te verschalken, 5-0.

,,Wat een drama zeg, ik had er echt na die eerste minuten deze tweede helft alle hoop op dat we met drie punten naar huis zouden gaan, maar wat een zeperd is dit. En dan hoor ik net van mijn vrienden van Van Nispen dat WVC en Feyenoord ook voorstaan. Gelukkig heb ik straks thuisgekomen Ajax nog”, liet de wat terneergeslagen Oegstgeestenaar weten. De laatste minuten kwam er zowaar een slotoffensief van ASC en was het bij Van Nispen ‘vrouwen en kinderen eerst’ in de zestien. Tot echte kansen leidde het niet voor de uitploeg. Dit bedoelde Van den Bergh zeker met de titel van zijn alom bekende sportboek.

Nadat Van Booma precies na negentig minuten had afgefloten, werden op en buiten het veld handen geschud, wenkbrauwen gefronst en ook voorspellingen gedeeld over wat de komende zondag zou brengen. Want Van Nispen was door het verlies van Aalsmeer, nummer drie, punten ingelopen en gaat komende week naar Leimuiden om Kickers’69 voetballend het leven zuur te maken. En ASC dan, zouden ze met nog drie wedstrijden te gaan toch promotie- en degradatiewedstrijden moeten gaan spelen? Ze waren door de winst van WVC op Kickers’69 zelfs een plaatsje gezakt en staan nu twaalfde met 24 punten waar ze voetbalstuivertje hadden geruild met WVC, dat nu elfde staat met 26 punten.

De ASC-supporter: ,,Ik hoor net dat Warmunda nipt heeft verloren bij SJZ, dus die blijven gelukkig op plek dertien staan met 20 punten. Maar ja, komende zondag moeten we thuis tegen Alphen. Uit hebben we met 6-1 verloren; op de heilige grond in Oegstgeest zullen we het zeker laten spoken. Daar staat onze trainer Van der Geest zeker garant voor. Want met spelers als Rousseau en Schouten hoor je als ASC toch gewoon thuis in die gave derde klasse? Als de achterhoede maar effe feller ingrijpt. Ik ga nu lekker Ajax, ook mijn cluppie, kijken.”

Het belooft zondag 30 april in deze derde klasse A weer een heerlijke voetbalmiddag te worden wetende dat Warmunda dan ook thuis concurrent WVC ontvangt op sportpark Overbos.

Van Nispen-ASC 5-0 (1-0). 45.+1. Damen 1-0 (strafschop), 54. Meiland 2-0, 69. Zonneveld 3-0, 79. Vleugel 4-0, 82. Verhoeven 5-0. Scheidsrechter Van Booma. Toeschouwers: 150.

Van Nispen: Tom van Maris, Van Steijn, Van Westerop, Van der Linden (80. Sukurica), Stan van Maris (77. Smit), Damen, Van Haaster (56. Verhoeven), Vleugel, Zonneveld, Witteman en Meiland.

ASC: Laan (70. Wenzel?), Tas, Goebel (77.Kroft), Van Bergen, Schouten, Kuipers, Van Zandwijk, Buijze, Rutten (67. Pronk), Rousseau en Poort.

 

 

 

Comments are closed.