Derde klasse A (zondag)- Het woord ‘degradatievoetbal’ levert je met Scrabble drie keer woordwaarde en zeker een stevige letterwaarde op. Dat woord moet iedere Scrabble-speler kunnen neerleggen. Maar na het beleven van de kraker Kickers’69 tegen ASC werd duidelijk dat de uitploeg er absoluut niet in slaagde om dat stevige degradatievoetbal te kunnen spelen. Na de eerste twintig minuten met een prima voetballend ASC en een 0-1 voorsprong was het Kickers’69 dat de mouwen opstroopte en het heft in handen nam. Het resultaat was een dik verdiende 4-2 zege na negentig minuten. De dubbele bruine boterhammen met spek en een mok verse melk hadden als deel van het stevige Leimuidense ontbijt weer hun uitwerking niet gemist.

Wat heerlijk om als verslaggever naar zo’n wedstrijd te mogen afreizen, dit is waar het in het voetbal toch allemaal omgaat; een kronkelende dijkweg naar het sportcomplex, een zeer gastvrije en vriendelijke ontvangst in de bestuurskamer, prachtige muziek uit de speakers om de warming-up van beide teams muzikaal te ondersteunen, rondom het complex volkstuinen en landerijen, een heerlijk zonnetje en vijf minuten voor aanvang nog bijna geen toeschouwers langs de lijn.

Op de tribune zat uw verslaggever met een K.N.V.B.-man die scheidsrechter Valkema moest rapporteren waar hij eerder dacht dat de man Kickers’69 moest bekijken als mogelijke nieuwe werkplek voor Danny Blind. Back to he basics! Na de opkomst van de voetballende gladiatoren stroomde de kantine leeg en leek het ook net of er nog een bus met supporters zojuist was gearriveerd. Toen ze allen zich langs de lijn hadden geïnstalleerd, kon ASC-spits Jerome Rousseau aftrappen. Zou Kickers’69 onder leiding van de bevlogen trainer Delano Snijders een vierde achtereenvolgende zege kunnen boeken? Ze stonden al op een op dit moment veilige tiende plek met 24 uit 18 waar ASC in de gevarenzone verbleef met een twaalfde plek en 21 uit 19.

,,Maar thuis hadden we ze mooi te pakken met een dikke 4-1 zege, dus waarom hier ook weer niet zo’n lekkere uitslag?”, aldus de meegereisde en met zijn rood-zwarte clubdas makkelijk herkenbare ASC-supporter. De thuisploeg trad bijna in dezelfde opstelling aan als bij de uitwedstrijd onlangs tegen Warmunda. Topscorer Niels Castenmiller, met acht doelpunten, die toen geregeld voor kleine opstootjes zorgde maar ook gewoon een hele goede voetballer is, was er nu niet bij. En een oudere dame op de tribune, de cultuurbewaakster en oermoeder van Kickers’69 gezien haar vele betrokken opmerkingen, liet weten dat aanvaller Lars de Rijk gezien zijn werkzaamheden ook niet meer met de selectie mee kon doen. En hij had er dit seizoen toch ook al vijf in gepeerd. Teije Rutten en Tom Hoogervorst, vorige week nog invallers startten bij ASC nu in de basis. De ploeg startte fel en het was diezelfde Rutten die in de tweede minuut prachtig vrij werd gespeeld en een vrije doorgang had op Kickers’69-doelman Jeroen Tent, maar hij werd, al dan niet terecht, terug gevlagd en -gefloten. Drie minuten later zag dezelfde speler uit een hoekschop zijn inzet net over de lat scheren. In de negende minuut tekende Rousseau, dit vanaf de rand zestien na een voorzet van aanvoerder Sean Goebel, met een droge knal wel de 0-1 aan.

De meegereisde supporter van de rood-zwarten ging er zichtbaar eens goed voor zitten in zijn groene kuipstoeltje. Uw verslaggever van dienst vroeg zich af wanneer de dubbele bruine boterhammen bij de spelers van Kickers’69 zouden gaan werken. De toverdrank van de druïde Panoramix uit de strips van Asterix & Obelix werkte immers toch wel direct na inname?

Trainer Snijders bleef zijn spelers maar voortdurend toeroepen die duels toch eens aan te gaan. Maar de uitploeg bleef juist uit die duels, gezien het verschil in fysieke presentatie zeer slim, en stuurde de oranje-witten in die fase van het bekende Leimuidense kastje naar de Leimuidense muur. Bij één duel was het ASC-vleugelverdediger Siard Kuipers die wat ongemak aan het gebit opliep, maar hij kon na een waterbehandeling de wedstrijd vervolgen. Toen Joey van den Berg, vleugelaanvaller van de thuisploeg halverwege de eerste helft de bal zeer knullig verspeelde was het weer spits Rousseau die een bloedkans kreeg. Hij zag zijn ‘Bergkampje’ echter net over de uitlopende doelman Tent en de lat verdwijnen. Verdediger Jim van Vliet had het voetbalinstructieboekje ‘Hoe stop ik netjes Rousseau af?’ blijkbaar niet ingekeken, want ook nu dekte hij hem weer verkeerd af.

Met het schot van de technisch balvaardige middenvelder Tijs van der Hoorn even later, dat overigens links naast het doel verdween, leek het net alsof hij op de toeter had geblazen als aanvalssignaal voor zijn oranje-witte medespelers. De thuisploeg ging nu echt de duels aan, zat feller op de bal, de tweede bal kwam automatisch bij hen terecht en het Oegstgeester middenveld dreigde geregeld overlopen te worden. Koen Bakker, nu centraal verdediger waar hij eerder ook in de spits werd ingezet en regelmatig zijn doelpuntjes meepikte, zorgde een kwartier voor het rustsignaal met een doffe knal vanaf twaalf meter voor de 1-1. Deze treffer kwam tot stand na een heerlijke rush van linkerverdediger Mike Straathof en een een-tweetje met aanvoerder Nick van Vliet. De oranje-witte supporters langs de lijn begonnen ineens te stralen.

,,Alle mooie dingen komen in tweeën”, moest Bakker hebben gedacht want drie minuten later kopte hij vanuit een hoekschop van dichtbij de 2-1 binnen, zijn zevende alweer van dit seizoen. Kort hierna besloot ASC-trainer Kevin van der Geest de jonge Hoogervorst, die geen enkele grip op zijn tegenstanders had op het middenveld, te wisselen voor de meer ervaren Ward Buijze. Maar het bleef Kickers’69 dat de toon zette in het veld. Daarbij waren de wat oudere supporters van de thuisploeg op de tribune hoorbaar zeker niet te spreken over de ‘vallende Oegstgeester dominostenen’ zoals ze werden benoemd. ,,Ze moeten niet zo piepen als ze worden aangepakt, het is toch voetbal”, was een veel beluisterde zin van een ouwe trouwe thuissupporter. Het was vijf minuten voor rust echter weer Rousseau die het digitale scorebord in beweging bracht met zijn schot van veertien meter na een afgemeten voorzet van rechts van Ralph van Zandwijk, 2-2. Na een straf schot van Van den Berg dat ASC-doelman Tim Laan net naast zijn doel zag verdwijnen floot scheidsrechter Valkema voor de thee.

Na de rust floot hij duidelijk  meer want in tien minuten tijd  deelde hij vier gele kaarten om uiteenlopende redenen uit aan spelers van de thuisploeg. Het werd zicht- en hoorbaar dat spelers van beide teams niet echt veel zekerheden aan dit fluitgedrag konden ontlenen en ook dat de thuisploeg er alles aan gelegen was om een vierde zege op rij te realiseren.

Trainer Van der Geest wisselde zijn ASC-aanvoerder Goebel voor de rappe vleugelaanvaller Johan Poort. Bij de thuisploeg kwam de jonge Bas Witkop Mike Mollers op zijn plek vervangen. Kickers zette voortdurend druk, waar het ASC absoluut niet meer lukte om zich er onderuit te voetballen. Het werd nu een tweede helft met vele duels en aangemoedigd door de vele thuissupporters kregen de oranje-witten vleugels. En ASC dan? Topscorer Jelle Schouten kon vanaf het middenveld met Rutten de bal nauwelijks meer in de ploeg houden laat staan hun voorwaartsen Rousseau en Poort bereiken. Van der Geest wisselde Siard Kuipers voor de jonge Jeroen van Bergen waarmee de aanvoerdersband nu om de arm van verdediger Ward Kroft werd geschoven. De vraag was vooral wanneer de thuisploeg op voorsprong zou komen. Met het inzetten van de jonge en zeer beweeglijke Mell Möllers voor de lange centrumspits Pascal Broers probeerde trainer Snijders de Oegstgeester muur te slechten. Daar was het vooral vrouwen en kinderen eerst geworden.

Tien minuten voor tijd brak de immer sleurende Van den Berg op rechts door en de mee opgekomen Roy de Rijk scoorde vanaf tien meter met een snoeihard schot via de binnenkant paal, 3-2. De gifbeker was voor de uitploeg nog lang niet leeg, want vijf minuten later was het Van den Berg zelf die met een schitterend schot van zeker dertig meter de bal in de kruising liet verdwijnen achter de kansloze ASC-doelman. Deze eerste treffer van hem dit seizoen bracht het thuispubliek in euforie en het juweeltje is zeker een kanshebber in de categorie ‘Leimuidens doelpunt van het jaar’.

Dat kort voor tijd Jim van Vliet van de thuisploeg van het veld werd gestuurd na een tweede gele kaart en alle oranje-witte supporters om een strafschop riepen in de extra tijd na een ingreep van doelman Laan op de inkomende Möllers, het hoorde helemaal bij deze kraker in de derde klasse A. Hiervoor ga je als publiek toch naar de regionale voetbalvelden toe? Er was zeker meer passie en beleving te zien dan bij het Nederlands Elftal in Bulgarije de avond ervoor.

Voor ASC veranderde er door het verlies van MMO, Warmunda en WVC niets onderaan waar Kickers’69 nu wel negende staat met 27 uit 19 (39-38). Komende zondag kan ASC aan de bak met de eerste van de laatste zes wedstrijden en wel tegen FC Rijnland waar uit met 3-0 van werd verloren. Kickers’69 gaat naar Aalsmeer waar tegen thuis nipt met 1-2 het onderspit werd gedolven. Ze zullen er dus alles aan doen om ook hier weer toe te slaan want ze staan nu ook met negen uit drie fier bovenaan voor de derde periodetitel. En ASC-trainer Van der Geest, mogelijk ook maar een zondagochtendontbijtje met dubbele bruine boterhammen met spek voor het team regelen voor de strijd tegen die Leidse ploeg die ook voortdurend de mouwen opstroopt?

Kickers’69 – ASC 4-2 (2-2). 9. Rousseau 0-1, 28. Bakker 1-1, 31. Bakker 2-1, 40. Rousseau 2-2, 80. De Rijk 3-2 en 85. Van den Berg 4-2. Scheidsrechter: R. Valkema. Toeschouwers: 125.

Kickers’69: Tent, Mollers (59. Witkop), J. van Vliet, Bakker, Straathof, Van der Hoorn, Van den Berg, N. van Vliet, Broers (74. Möllers), De Rijk en Van Dijk.

ASC: Laan, Tas, Goebel (56. Poort), Schouten, Hoogervorst (34. Buijze), Kroft, Kuipers (68. Van Bergen), Van Zandwijk, Rousseau, Rutten en Wenzel.