Derde klasse A (zondag)- ,,Of ik opgelucht ben? Eigenlijk niet. Ik had liever gezien dat we ons op eigen kracht hadden veilig gespeeld. En dat was gebeurd ook, daar ben ik van overtuigd.” Was getekend Kevin van der Geest, scheidend trainer van ASC.

Het gerucht ging al langer, maar vrijdagochtend kwam het hoge woord eruit: door district west 2 van de KNVB werd bekendgemaakt dat de nacompetitie tussen derde- en vierdeklassers komt te vervallen. Doordat een flink aantal zondagclubs uit West 2 overstapt naar het zaterdagvoetbal of fuseert, blijven de Oegstgeestenaren – net als afdelingsgenoot Warmunda overigens –  zonder het spelen van p/d-wedstrijden behouden voor de derde klasse.

En dus nam Van der Geest, die komend seizoen het tweede van hoofdklasser Quick ( de club waar hij vorig seizoen afzwaaide als speler, RT) gaat trainen, gistermiddag vervroegd afscheid van ASC, waar hij pas één jaar trainer was. ,,Dat doe ik met een goed gevoel. Ik heb me vaak geërgerd aan de mentaliteit en heb me ook regelmatig kritisch uitgelaten over de spelersgroep. Maar de laatste tijd zijn we echt gegroeid.  We zijn enorm gewend geraakt aan wat we moeten doen. Dat bleek twee weken geleden, toen we onterecht verloren van nummer twee Alphen, door een doelpunt in de slotminuten. Dat bleek vorige week, toen we met 2-0 achterkwamen bij Voorschoten, maar toch bleven voetballen en uiteindelijk nog wonnen ook. En dat bleek ook vandaag tegen Stompwijk weer.”

De bezoekers, die nog kans maakten op een (vervangende) periodetitel, begonnen voortvarend. Via Toby van Marwijk kwamen de Stompwijkers al vlot op 0-1, een voorsprong die diezelfde aanvallers kort daarna zelfs nog had kunnen verdubbelen. Dat gebeurde niet, waarna de thuisploeg het initiatief stevig in handen nam en via Ward Buijze, Jerome Rousseau en Sean Goebel ruimschoots orde op zaken stelde.

Zo nam ASC met een zege afscheid van het karakteristieke sportpark aan de Duivenvoordestraat, middenin het oude centrum van Oegstgeest, waar de roodzwarten als sinds de oprichting in 1892 huizen. Na 125 jaar verhuist de club komende zomer eindelijk (!) – het politieke getouwtrek daarover nam bijna twintig jaar in beslag – naar een prachtige nieuwbouw in de Overveerpolder. Van der Geest: ,,Ik denk dat de toekomst er zonnig uitziet voor ASC. Ik wil niet zeggen dat mijn opvolger (Mo Bougrine, RT) in een gespreid bedje terechtkomt, maar er ligt wel een stabiele basis. We zijn altijd blijven doen waar ik voor sta: verzorgd voetbal. We hebben nooit degradatievoetbal gespeeld, puur op resultaat. Daar plukken we nu de vruchten van. We hebben als team flinke stappen voorwaarts gemaakt.”