Derde klasse A (zondag)- Zonder ook maar een greintje bezieling of inzet speelde FCRijnland een hopeloze wedstrijd tegen ASC. Het hart en de gedachten leken er totaal niet bij te zijn bij de Leidenaren. ASC rook bloed en speelde de bezoekers ondersteboven, die blij mochten zijn dat de teller bij 7-0 stokte.

Natuurlijk zal het plotselinge vertrek van trainer Paul Pikaar er in gehakt hebben en natuurlijk speelde FC Rijnland met een ongekend aantal invallers, maar dit zijn geen redenen om er zo’n wanvertoning van te maken. In plaats van de schouders er met z’n allen onder te zetten en in ieder geval dan strijdend ten onder te gaan stond er een ploeg zonder ziel en vuur in het veld. De thuisploeg zag het eerst met enige verbazing aan, maar leefde zich vervolgens uit. Jelle Schouten, middenvelder van ASC, schoot maar liefst vier keer raak: ,,Heel vreemd, dit hadden we niet verwacht. Wat een ruimte kregen we, zeker in de tweede helft toen ze in een alles of niets poging met maar drie verdedigers gingen spelen. Ik had er eerlijk gezegd meer moeten maken, want het was echt een open huis.”

Wim de Bolster, aanvoerder van FC Rijnland verstopt zich niet achter excuses: ,,Hier heb ik geen goed woord voor over. Wat mij betreft was het de slechtste wedstrijd die we ooit met FC Rijnland gespeeld hebben. Natuurlijk moesten op een beroep doen op wéér andere spelers, maar wij deden alles wat we niet moesten doen en zij deden precies wat ze wel moesten doen. Een kwartier deden we het redelijk, maar na twee cadeautjes was het over. We hebben maar twee kleine kansjes gehad in negentig minuten en dat was het dan. Dat zegt eigenlijk alles.”

De Bolster heeft gelijk als hij op de andere gezichten wijst die zondagmiddag in het veld stonden: Gloire Kalangu en Leonardo Ramirez stonden in de basis en good old Mark Cerdijn maakte zelfs in de tweede helft zijn opwachting. Ook zij deelden in de malaise. Met alleen de zwakte van de bezoekers te noemen zou je ASC tekort doen. De ploeg speelde gretig en had bij tijd en wijle uitstekende acties in huis. Vooral Schouten beleefde een heerlijke middag. Zijn (start)snelheid en technisch vermogen waren een genot om te zien. Niet alleen zijn scorend vermogen was dik in orde, maar ook zijn inzicht om medespelers te bereiken viel op. Ralph van Zandwijk liet zich ook niet onbetuigd met drie doelpunten, waarvan er twee strepen waren vanaf de rand van het strafschopgebied.

ASC trainer Mo Bougrine straalde vanzelfsprekend van oor tot oor na de wedstrijd. ,,Wij wisten dat we het in de omschakeling moeilijk konden maken voor FC Rijnland. Dat hebben we ook boven verwachting uitgebuit. Later werden we te slordig en dat kan ik me voorstellen. Je krijgt zo veel ruimte dat je als speler gaat twijfelen aan de juiste keuze. Laat ik echter niet klagen; zeven keer gescoord en nog eens de nul gehouden.”

Schouten kijkt al vooruit: ,,Ik vind ons niet minder dan de andere ploegen uit deze klasse en we moeten wat mij betreft omhoog kijken in plaats van omlaag. Als we deze zomer nog wat versterking krijgen kunnen we volgend seizoen mee gaan doen om de prijzen.” De Bolster tot slot: ,,We hebben in dubbel opzicht verloren deze week, maar FC Rijnland komt er altijd bovenop.”

ASC staat nu op een ongekende zesde plaats, slechts een puntje achter FC Rijnland dat in een vrije val terecht is gekomen. De uitersten ontmoetten elkaar zondagmiddag op Sportpark Overveer.

ASC-FC Rijnland 7-0 (4-0). `15. Schouten 1-0, 25. Van Zandwijk 2-0, 30. Schouten 3-0, 40. Schouten 4-0, 53. Schouten 5-0, 75. Van Zandwijk 6-0, 83. Van Zandwijk 7-0. Scheidsrechter: Bosschieter. Toeschouwers: 75.

Basisopstelling ASC: Vidiakis, Tas, Coopmans, Goebel, Van Bergen, Schouten, Kuipers, Van Zandwijk, Buijze, Hoogervorst, Dutrieux.
Basisopstelling FC Rijnland: Smeele, Ramirez, Daaf Mink, Maaskant, Olivier, Ronald Mink, Kamphues, Filippo, De Bolster, Luiten, Kalangu.