Als 7e geëindigd in de competitie en door een collectieve miskleun thuis tegen Nieuwkoop een mogelijke nacompetitie gemist en toch tevreden zijn, kan dat? ,,Ja”,  zegt aanvoerder Lars Kremer. Een terugblik met een van de sterkhouders van de ploeg van Rob de Lange.

,, Toch geef ik onszelf het cijfer ‘8’ voor dit seizoen. We zijn trots op ons derde klasse niveau en we hadden best hoger kunnen en misschien moeten eindigen. Vooral vlak na de winterstop ging het goed toen we vijf wedstrijden achter elkaar niet verloren hebben. Maar er waren ook zeperds. Vergeet niet dat wij een vrij jeugdige groep hebben. Dit seizoen kwam zo’n zestal A-junioren over en die hebben het prima gedaan. Dat is toch prachtig voor zo’n klein dorpje en dan toch zoveel junioren kunnen aanleveren en inpassen. Maar ja, ze missen nog de nodige ervaring en moeten dus nog veel leren en dat gaat niet altijd goed. Dat reken ik mijzelf als oudere speler ook aan. Er wordt te weinig nagepraat. Het besef wat er allemaal bij komt kijken is er bij hen nog vaak onvoldoende. Ze gaan na de training vaak direct naar huis terwijl er dan  nog zoveel te bespreken valt. Maar de competentie om beter te worden hebben ze gewoon”, aldus Kremer.

Vervolgend: ,,Wat wel opviel dit seizoen is dat wij het tegen goed voetballende ploegen heel goed doen. Zoals tegen het beste team van de derde klasse dit seizoen, Lugdunum. Zij waren individueel weliswaar beter, maar we konden ze toch prima partij geven. En tegen ploegen als LSVV’70 kunnen wij het makkelijk bolwerken en deden we niet echt onder voor de overige competitiegenoten. Over het algemeen was het gewoon een hele leuke competitie met veel streek- en regioclubs.”

Volgend jaar willen de Dammers het beter gaan doen. Wel vertrekken keeper Wouter van Valen (naar ARC) en Kenny Blanken (avv Alphen) maar er komen ook weer drie junioren over en zijn er nog gesprekken gaande met andere spelers. Ook de trainers blijven allemaal de club trouw en verder zijn ook de overige faciliteiten goed zoals een prima kunstgrasveld voor de training en zorgen ook de beide hoofdsponsors voor de nodige hulp en ambiance. ,,Trainingskampen naar het buitenland zitten er voor ons niet in en dat is ook niet verantwoord voor een eenvoudige dorpse derdeklasser. Een weekendje trainen in eigen land is al mooi genoeg. Voor het komende seizoen ga ik me dan ook meer inzetten om mijn ervaring op de jeugdige ploeg over te brengen en hoop en reken ik op weer net zo’n mooi seizoen als dat van afgelopen editie. Maar één ding moet beter. We moeten met deze ploeg en trainersstaf toch echt gaan voor een nacompetitieplek. Daar reken ik op en daar ga ik voor. Dat ben ik aan mijzelf en mijn ploeg verschuldigd. Volgend jaar om deze tijd mag je mij daar op aanspreken”, aldus de enthousiaste en positieve aanvoerder van de trotse dorpsclub Zwammerdam.

Zwammerdam in cijfers:

Totaal: 26-41-67-53 (12 5 9), 7e plaats

Thuis: 13-21-38-27 (5e plaats)

Uit: 13-20-29-26 (7e plaats)

Thuis niet gescoord: o keer (!!)

Uit niet gescoord: o keer (!!)

Thuis de nul gehouden: 2 keer

Uit de nul gehouden: 2 keer

Grootste overwinning thuis: 5-0 tegen Floreant

Grootste overwinning uit: 1-4 tegen LSVV’70

Grootste nederlaag thuis: 1-5 tegen Nieuwkoop

Grootste nederlaag uit: 5-0 tegen Floreant

Topscorer: Bryan van Delft, 15 treffers

Foto’s: met dank aan Jaap Peters