Derde klasse A (zaterdag)- Mocht Zwammerdam nog illusies gehad hebben op een goed resultaat tegen Van Nispen, dan werden die al snel aan flarden geschoten: Jeffrey Koemans opende de score en Ivo van der Vlugt deed Damme even later nog meer pijn. Uiteindelijk werd het 1-6 en een zwarte zaterdag voor de ploeg van Rob de Lange werd zo een feit.

,,Een totale off-day van iedereen. Persoonlijke fouten, en daarvan goed gebruik maken van Van Nispen, zorgden ervoor dat we al heel snel in feite kansloos waren. Toen Justin Bons na een kleine twintig minuten 1-2 maakte flakkerde de hoop even op bij ons. Vlak daarop miste ik de kans op 2-2, want ik kopte naast. Toen was het snel over en de ruststand was zelfs al 1-5.”

Voor De Zilkers scoorde Jon Joost Cornelissens de 1-3, maakte Van der Vlugt er 1-4 van en tot overmaat van ramp liepen de roodgelen via Micheil Polman nog verder uit naar een marge van vier doelpunten.

Het was daarmee de grootste nederlaag van Zwammerdam in de laatste jaren sinds de 0-6 tegen SEV in het seizoen 2013-2014. Van Leeuwen nog eens over het debacle: ,,In de rust sloeg onze trainer De Lange ons verbaal behoorlijk om de oren en dat was volkomen terecht. Ons herstellen en nog wat van de eer redden lukte ons in de tweede helft echter niet. Zo’n hopeloze eerste helft ging bij ons echt in het koppie zitten. Hoewel Van Nispen het wel geloofde scoorden zij zelfs nog eens (weer via Cornelissens). Hoewel ze natuurlijk best kunnen voetballen is het geen wonderploeg. Het lag vandaag vooral aan ons.”

Donkere wolken pakken zich zo langzamerhand samen boven de sympathieke dorpsclub. Slechts drie puntjes boven het onderaan staande VV Leiden is geen bekende plek van Zwammerdam. De spits vervolgt: ,,Nee, dat is Zwammerdam onwaardig. Wij horen ergens bovenaan in de middenmoot en daar gaan we ook eindigen. Onze selectie heeft aanstormend talent zat én routine. Die kwaliteit komt vanzelf bovendrijven. Wij laten nog van ons spreken dit seizoen.”

Aan sluitend op de zware nederlaag was er een feestavond in de kantine; een Duits Oktoberfest. Of de staf en de spelers zich daar met hart en ziel in gestort hebben is de vraag. Zaterdag wacht Koudekerk en dan moet er toch echt gewonnen worden om niet verder in de problemen te geraken. Koudekerk speelde dit weekend met 2-2 gelijk tegen DWO.

Zwammerdam-Van Nispen 1-6 (1-5). Doelpunt Zwammerdam: Justin Bons.

Basisopstelling Zwammerdam: Samsom, De Bruin, Van Dorp, Van Zoest, Peters, L.Kremer, Van der Neut, T.Kramer, M.Bons, Van Leeuwen, J.Bons.

Foto’s: met dank aan Jaap Peters