Derde klasse A (zondag) – ,,Natuurlijk weet je aan het begin van het seizoen dat er wat ervaren krachten zijn gestopt zoals Kevin Bos en Frank Willemse, maar we rekenden toch op een hogere plek dan onderin deze derde klasse. Maar het zit ook echt niet mee, wat te denken van de blessures achterin bij de twee Guussen, Van der Hoeven en De Goede. En dan zijn er in deze fase van de competitie in elke wedstrijd ook altijd nog dingen die tegen zitten. We hebben hier nu dus verloren met 3-2 bij Bernardus. Maar als we nu eens een hele wedstrijd blijven ballen zoals vandaag het laatste kwartier dan moet het toch een keer gaan lukken?”, aldus na de wedstrijd de door de regen van kou verkleumde SJZ routinier Hans Coret.

SJZ en Bernardus, twee ‘oude’ bekenden en beide geworteld in een katholieke traditie met de oprichting van de thuisploeg in 1947, vernoemd naar Sint Bernardus, en de bezoekers in 1945 vernoemd naar Sint Jan, de twee patroonheiligen van de parochies in respectievelijk Hazerswoude-Rijndijk en Zoeterwoude. Het was voor het laatst in het seizoen 2015-2016 dat beide ploegen de degens kruisten en beide keren was SJZ toen de overduidelijke winnaar met zeges van 3-1 en 3-6. Dat seizoen degradeerde de thuisploeg naar de vierde klasse, maar werd afgelopen seizoen daar kampioen met onder meer 85 gescoorde doelpunten. Daar waren vooral spelverdeler Stef Schinagl en de lange centrumspits Alex Illiopoulos verantwoordelijk voor.

Maar hoe zou het vandaag op het oergezellige sportpark Bernardus gaan? Trainer Marcel Vondeling van Bernardus kampte met nog wat blessuregevallen in zijn selectie en met de recente 6-0 nederlaag uit bij Stompwijk’92 was een dertiende plek met 7 uit 9 toch ook niet waar ze na de promotie aan hadden gedacht. SJZ-trainer Ludo Pistorius paste na het recente 2-2 gelijke spel tegen Warmunda maar een verandering toe: de jonge centrumspits Tom van Klink, uit de eigen jeugd van JO19, begon in de basis in de plaats van aanvaller Corné Berg. Er was hem en alle volgers van de groenwitten ook alles aan gelegen om afscheid te nemen van plek twaalf met 9 uit 9.

Deze middag bracht alles wat het voetbal in de zondag derde klasse zo ongelofelijk aantrekkelijk maakt en waar nu ook, vergelijkend met hogere klassen, best veel supporters op waren afgekomen. Een brok gezelligheid in de kantine, veel doelpunten en nog veel meer gemiste zuivere doelkansen. Verder een ontwapenende gastvrijheid in de bestuurskamer, onbegrijpelijke missers en acties maar ook pareltjes van voetbalacties binnen de lijnen, opmerkingen van supporters van beide ploegen waar een tekstschrijver van een cabaretier dankbaar gebruik van kon maken, jonge spelertjes die onbevangen als pareltjes balden en alles voorzien in de rust van de luchten van dampende koffie en overheerlijke Hazerswoudse broodjes bal van ‘tante Annie’ achter de bar.

Vondeling besloot, gezien de vele blessures, om de thuisploeg meer te laten inzakken om mogelijk met flitsende counters via Schinagl en Illiopoulos te kunnen toeslaan. Logisch dus dat SJZ na het eerste fluitsignaal op de helft van Bernardus was te vinden. Er werd hoog druk gezet, enthousiast gebald en uit een van de vier hoekschoppen schoot verdediger Roy Versteegen zelfs snoeihard de bal van twintig meter op de paal. Coret: ,,Dat is nou weer zo’n gevalletje van net niet. Gaat die er in dan speel je mogelijk een hele andere pot.”

Van Klink kon in de eerste fase een paar aardige kansen voor de groenwitten niet verzilveren. De jonge SJZ-verdediger Luuk van Wingerden, ook uit de eigen jeugd JO19, pakte in deze fase ook een gele kaart met later verstrekkende gevolgen.

De thuisploeg speelde zich met slimme counters onder de Zoeterwoudse druk uit. Na een half uur scoorde Schinagl bij een dergelijke uitval op een beheerste wijze na een voorzet van spits Illiopoulos.  Kort daarna verdween een inzet van Van Klink naast het doel van Bernardus-doelman Devlin Harkes en Illiopoulos kietelde met zijn inzet de bal op de lat boven SJZ-doelman Niels van Diemen. Kort voor rust tekende de speler van Bernardus uiteindelijk voor de 2-0 na een voorzet van aanvoerder Schinagl. Het leek de ruststand te worden, maar niets was minder waar. SJZ- aanvoerder Stefan Sleijser nam zijn ploeg op sleeptouw en in de extra tijd drukte hij met een droge knal de 2-1 af.

Na de thee, wat de spelers en begeleiders betrof, liet Pistorius linksbuiten Berg het veld inkomen voor de jonge SJZ-middenvelder Danny Rietkerken, ook voortgekomen uit JO19. Opvallend was dat spits Van Klink zijn halve pauze moest benutten om met zichtbare witte tape zijn voetbalschoen bij elkaar te houden. Ook dat is het voetbal in de zondag derde klasse A. Bernardus kreeg goed counterend de beste kansen. Kort na rust schoot de uitstekend spelende Jasper van der Havende de 3-1 in.

Coret: ,,Dat is nu wat ons het hele seizoen al overkomt, we willen wel maar uiteindelijk hollen we weer een deel van de wedstrijd achter de feiten aan.” Pistorius bracht de zeer balvaardige Caleb van der Helm binnen de lijnen voor Van Klink met zijn schoenprobleem. Blijkbaar was de insteek om het meer voetballend te gaan oplossen. Er ontspon zich een gave wedstrijd vol passie. Een schotje van Van der Haven belandde op de paal naast SJZ-doelman Niels van Diemen en zelfs drie achtereenvolgende inzetten van Van der Helm, Coret en aanvaller Marc Griffioen leidden niet tot de aansluitingstreffer voor SJZ.

Met een, in vele ogen, redelijk onschuldige overtreding pakte SJZ verdediger Van Wingerden zijn tweede gele kaart en kreeg dus rood. Pistorius handelde direct en wisselde om tactische redenen de balvaardige Daan Hoogbruin voor verdediger Wouter van Diemen, ook voortgekomen uit JO19. Voor het oog en vooral oor van alle supporters op de goed gevulde tribune liet Hoogbruin zijn trainer Pistorius duidelijk weten wat hij hier van dacht. Ook de supporters zagen Hoogbruin  echter niet spelen zoals vorige week thuis tegen Warmunda. En, een waarheid als een Zoeterwoudse koe, voetbal is en blijft een teamsport.

De magische krachten in de sport kwamen dat laatste kwartier weer naar boven. SJZ werd sterker, ondanks een mannetje minder, omdat de thuisploeg absoluut niet meer dacht aan voetballend deze wedstrijd uitspelen om zo zelfs met een 5-1 te kunnen eindigen. Die kans zat er zeker in want SJZ speelde achterin één op één en kon nog steeds moeilijk grip krijgen op de acties van de Bernardus-voorwaartsen. Maar verdedigers van de oranjewitten roeiden de bal alleen maar naar voren. SJZ kreeg dus zo alle kansen om met een mannetje minder meer toch druk te zetten. Zo leidde een aanval op Griffioen tot een terechte strafschop welke verdediger Sjoerd Hulsbos feilloos inschoot, 3-2.

SJZ kreeg nog ongelofelijke kansen om de gelijkmaker te produceren ,maar Griffioen en zijn makkers konden doelman Harkes niet verschalken, ook niet vanaf één meter. Bernardus had de wedstrijd kunnen beslissen als ze gewoon lekker combinerend de voorwaartsen op de juiste wijze hadden bediend. Het was aan SJZ-doelman Van Diemen te danken dat Bernardus de wedstrijd niet definitief kon beslissen. Coret (onderste foto): ,,Dan verlies je uiteindelijk hier met 3-2, maar laten we kracht putten uit hoe we het laatste kwartier speelden. Dan moet het komende zondag tegen zeker ook gaan lukken.”

Komende zondag speelt SJZ thuis de derby tegen Stompwijk’92. Deze ploeg verloor met 2-1 bij Warmunda en zal zeker revanche willen nemen. SJZ staat nu dertiende met 9 uit 10 (16-22) waar de bezoekers komende zondag starten vanaf plek elf met 11 uit 10. Een derby om te volgen en dat zal Leidenamateurvoetbal zeker doen.

Bernardus – SJZ 3-2 (2-1). 30. Schinagl 1-0, 40. Illiopoulos 2-0, 45.+1. Sleijser 2-1, 53. Van der Haven 3-1, 78. Hulsbos 3-2 (strafschop). Toeschouwers: 178.

SJZ: Van Diemen, Versteegen, Plooij, Van Wingerden, Rietkerken (46. Berg), Hans Coret, Griffioen,  Van Klink (63. Van der Helm), Hulsbos, Sleijser en Hoogbruin (74. Van Diemen).