Derde klasse A (zondag)-In vergelijking met het begin van het seizoen miste FC Rijnland maar liefst zeven potentiële basisspelers aan het begin van de wedstrijd om de koppositie tegen Altior. Logisch dat er geen ingespeeld team met ingeslepen automatismen binnen de lijnen stond. De thuisploeg was bij tijd en wijle duidelijk zoekende en de pure creativiteit ontbrak. Daarmede is een van de oorzaken van het verlies verklaard.

Rob van Noort legde de vinger na afloop op nog een zere plek. ,,Te weinig inzet en een veel te slap begin. We gaven ze alle ruimte. Als Jeffrey Smeele niet zo goed had gekeept hadden we na een half uur al met 0-4 achter kunnen staan.” De bezoekers doken inderdaad keer op keer vrij op voor de doelman die echter van geen wijken wilde weten. Capituleren moest hij pas bij een penalty van Mark Pellegrom. Daarvoor dacht centrale verdediger Daaf Mink op zijn gemak een tegenstander even te kunnen uitspelen. Hij hield daarbij te weinig rekening met de kwaliteit van de tegenstander, heel goed, en die van het veld, heel slecht. Pellegrom ontfutselde hem de bal en kon op weg naar het doel alleen onreglementair afgestopt worden met een strafschop als logisch gevolg.

In het laatste kwartier voor de rust droogde de kansenregen voor Altior enigszins op en kwam de thuisploeg beter in de wedstrijd. Vlak voor het rustsignaal scoorde Altior echter toch het tweede doelpunt. De uitstekend leidende scheidsrechter negeerde daarbij de omhoog gestoken vlag van de Leidse grensrechter.

De Leidenaren kwamen na de rust aanzienlijk feller het veld op dan het publiek in de eerste drie kwartier gezien had. Na een luttel aantal minuten mocht Boudewijn Kamphues via een strafschop zijn ploeg naderbij brengen: 1-2. De pure wil om door te drukken was er wel, maar de kwaliteit niet. Bovendien bleek doelman Jeroen Sassen net zo te excelleren als zijn collega aan de andere kant van het veld. Verdediger Van Noort nog eens: ,,We wilden echt wel, maar schiepen te weinig echte kansen. Zij deden dat wel met hun counters. Toen de 1-3 viel was het geloof bij ons verdwenen. Het was al met al een terechte nederlaag.”

Ook bij het derde doelpunt gaf grensrechter Per Chrispijn aan dat er een overtreding aan het doelpunt vooraf was gegaan en opnieuw vond zijn oproep geen gehoor bij de man in het zwart. De grote schare Langeraarse bezoekers gaf lachend aan dat er al twee doelpunten waren afgekeurd en dat het wat geannuleerde doelpunten voor die dag wel welletjes was geweest.

Hoewel het nog steeds dringen is bovenaan de top van de derde klasse moet FC Rijnland toch even pas op de plaats maken. De personele problemen zijn groot op dit moment. Tekenend was het feit dat Wim de Bolster in moest vallen hoewel hij eigenlijk geblesseerd was en met de handrem erop voetbalde. Zondag staat de wedstrijd tegen ASC op het programma. Trainer Wim Pikaar zal dan ook moeten puzzelen en improviseren, want niet te verwachten valt dat er spelers terug komen van hun blessureleed.

Op dit moment kan Pikaar niet (meer) beschikken over Koos Habraken, Leroy de Haas (verwezen naar derde elftal), Giovanni Koelink (lichamelijke klachten), Koos de Haas (Vertrokken naar VV Leiden), Jan de Groot, Danny Kromwijk en Pablo Luiten.

FC Rijnland-Altior 1-3. 22. Pellegrom 0-1, 45. Van der Pijl 0-2, 47. Kamphues 1-2, 72. Van der Weijden 1-3. Scheidsrechter: Toeschouwers: 100.

FC Rijnland: Smeele, Van Noort, D. Mink, Heemskerk, Oomen (42. De Bolster), Maaskant, Olivier, R.Mink, Kamphues, Abassi, Filippo.

Altior: Sassen, Van Vliet, Theuns, Den Haan, Egberts, Tom van der Weijden (73. Brouwer), Pellegrom, Ed van der Weijden, Smits, Van der Pijl, Vonk.