Tweede klasse C (zondag)- En zo viel het doek voor Meerburg in  Zevenhuizen. De terugkeer naar de derde klasse hing al tijden als het zwaard van Damocles boven de club uit Zoeterwoude en zondag werd degradatie na de nederlaag tegen Groeneweg (2-1) definitief. Achteraf bezien was zelfs een grote zege niet genoeg geweest.

Voor keeper Patrick Bom (op de foto in betere tijden) is het een hard gelag. ,,Ik kan al niet tegen verliezen en als je dan nog eens degradeert wordt het allemaal nog eens extra bitter. De stemming in de kleedkamer was er dan ook naar; je zit elkaar een beetje aan te kijken en het is heel stil. Ik denk dat op basis van de derde periode de degradatie terecht is. Van de acht wedstrijden verloren we er zeven en konden alleen van RKDEO winnen. Dan schiet je tekort. Oorzaken zijn mijnsinziens wel degelijk aan te wijzen. Vooral de laatste periode werd het team geteisterd door blessures en schorsingen. Iedere week in een andere samenstelling spelen wekt onrust; de vaste patronen verdwijnen. In de omschakeling ging het ook veel te vaak mis. Vandaag tegen Groeneweg was het typerend voor wat betreft teveel van dit soort wedstrijden dit seizoen.”

Vervolgend: ,,De eerste twintig minuten gingen best redelijk en we kwamen dan ook via Jeroen Verboon terecht op voorsprong. Daarna was dom balverlies weer eens dodelijk. Via twee, drie schijven staan ze plotseling voor je neus en is er geen houden aan. Het ging dus te vaak mis in de omschakeling. Als je het hele seizoen met een min of meer vaste samenstelling speelt zal je dat niet gauw gebeuren. Ik denk dat we over het gehele seizoen gezien en kijkend naar de selectie niet hadden hoeven te degraderen. Dat is wel gebeurd. Het is niet anders.”

Een terugkeer naar de derde klasse betekent ook het terugzien van oude ‘vrienden’. ,,Dat is zeker waar”, zo vervolgt Bom zijn verhaal. ,,Maar op dit moment is dat geen troost. Natuurlijk is het weer leuk om tegen SJZ te voetballen. Dat was altijd een wedstrijd om naar uit te kijken, maar ja, het is een klasse lager en dat is wat nu telt.”

Meerburg is weer terug bij af. Het is nog maar te bezien of dat slechte gevolgen heeft voor de club en de spelvreugde van de spelers. De groep blijft grotendeels bij elkaar, Bom ziet een enkeling stoppen, maar verwacht geen uittocht, en de tweede klasse lijkt te hoog gegrepen. Een rol van betekenis spelen en meedoen om de prijzen in een afdeling met bijvoorbeeld het eerder genoemde SJZ of regionale clubs als Stompwijk, Voorschoten’97 of FC Rijnland heeft zijn aantrekkelijke kanten. De selectie heeft een paar maanden om de wonden te likken en daarna een frisse start te maken in de derde klasse A.