Derde klasse A (zaterdag)- Het was niet best allemaal op het zonnige, maar toch frisse en winderige terrein in Zwammerdam. Er ging ontzettend veel mis, zelfs de meest simpele passes werden in de voeten van de tegenstander gespeeld en van een fatsoenlijke opbouw was alleen sprake in de laatste twintig minuten bij Zwammerdam. Dat bleek uiteindelijk de minst slechte ploeg en het won dan ook verdiend met maar liefst 5-0. Ongekende weelde voor Damme, dat zo eindelijk voor het eerst drie punten mocht bijschrijven in dit jaar.

Floreant had vorige week, zeker in de eerste helft, koploper Lugdunum het vuur na aan de schenen gelegd, terwijl Zwammerdam bezig was aan een treurige reeks. De ploegen hadden bij de start van de wedstrijd een gelijk aantal punten en waren nog niet zeker dat ze de nacompetitie voor lijfsbehoud zouden ontlopen. De basis voor een portie vuurwerk en hartstocht  zou je zeggen. Het tegendeel was waar. Floreant speelde zielloos en zonder enige beleving. Zij wisten in de hele wedstrijd maar een kans te creëren toen Wouter van den Burg keeper Wouter van Valen omspeelde in de bal dacht in te schuiven. De goed spelende Ole Jansze gleed de bal echter uit het doel. Een ander memorabel moment van de kant van de Boskopers was een schot op het doel dat uiteindelijk op het dakterras van de huizen erachter belandde.

Zwammerdam was de betere partij of moeten we het ‘minder slecht’ noemen? ‘Damme’ had de hele wedstrijd een overwicht en de bezoekers hadden weinig in te brengen. Zwammerdam opende al snel de score. Het was de van een blessure teruggekeerde Kevin Bergshoeff die de 1-0 scoorde. Na een voorzet van Koen Woudenberg wurmde hij uiteindelijk de bal achter keeper Stefan van der Meer. Hierna bleef het lang stil. Een penalty voor Zwammerdam in de tweede helft bracht Floreant de genadeklap toe. Bergshoeff moest wel twee keer aanleggen omdat iemand te vroeg ingelopen zou zijn. Hierna was alle fut bij Floreant definitief verdwenen.

Het voetbal van de thuisploeg werd beter en dat vertaalde zich in doelpunten van Bryan van Delft, die zich fraai vrij kapte, Mitchell Bons die kon intikken na goed doorzetten van Kenny Blanken en Nick van den Berg die uit een corner bij de eerste paal intikte. De 5-0 zege was wel ruim bemeten, maar geeft Zwammerdam lucht.

Bergshoeff was natuurlijk zeer content met de overwinning en met het feit dat hij weer eens in de basis kon starten: ,,Ik had wat invalbeurten, maar dit is extra lekker. Ons voetbal viel eerlijk gezegd tegen. We waren best wel slordig en er waren te veel verkeerde inspeelpasses. We kunnen allemaal prima voetballen, maar het komt er niet altijd uit op zaterdag. Floreant was matig en we hadden maar een paar goede momenten nodig om ze te verslaan. Mooi winnen is niet zo belangrijk en wat mij betreft winnen we nog een paar keer zonder dat we tot mooi voetbal komen. Er staan ons nog zes wedstrijden te wachten en als wie weet gaan we nog een rol van betekenis spelen.”

Trainer Rob de Lange: ,,Ik ben sowieso erg blij met de overwinning, het is de eerste zege dit kalenderjaar. Het ging eigenlijk erg gemakkelijk en dat we de nul vasthouden stemt me heel tevreden. Het zat vandaag eens niet tegen. Ik ben ook blij met de terugkeer van Bergshoeff. Hij is een aanjager in de groep, maar heeft nog niet zijn oude niveau hoor.” De Lange geeft aan dat er nog niet tevreden achterover geleund kan worden: ,,Alles zit zo kort op elkaar, we zijn echt nog niet veilig. Ik wil met de jongens nog een leuke serie neerzetten. Dat zou zomaar kunnen.”

De trainer is met zijn uitspraken wel erg voorzichtig. De ploeg staat inmiddels op een zevende plaats en ver verwijderd van een plek die de nacompetitie oplevert. De teleurstellende resultaten in januari en februari hebben hun sporen nagelaten.  De wedstrijden tegen de zwakke broeders Linschoten en Siveo’60 staan nog op het programma. Ook daar kan Zwammerdam de punten vandaan halen om een plek in de middenmoot veilig te stellen.

Zwammerdam-Floreant 4-0 (1-0). Bergshoeff 1-0, 59. Bergshoeff 2-0, 79. Van Delft 3-0, 85. Mitchell Bons 4-0, 88. Ven den Berg 5-0.

Zwammerdam: Van Valen, De Bruin, Van Asselt, Peters, Van der Neut (63. Toine Kremer), Woudenberg, Van der Berg, Van Delft (82. Blanken), Justin Bons, Bergshoeff (59. Mitchell Bons), Jansze.

Floreant: Van der Meer, Broers (79. Van der Zijden), Houdijk, Bleyenberg, De Bruyn, Van Herk, Schreuder (70. Ahmidouch), Van den Burg, De Bruijn, Tol, Van Klaveren (70. Snelderwaard).

Scheidsrechter: Van der Ploeg. Toeschouwers: 200.

Foto’s: met dank aan Jaap Peters