Sinds vorig seizoen is er een samenwerkingsverband tussen onze redactie en het Leidsch Dagblad. Elke woensdag wordt het Leidse voetbal in de krant extra uitgelicht met uiteenlopende berichtgevingen. Deze week stond het volgende interview op papier. Nu nog even via deze website voor belangstellenden die het artikel (nog) niet lazen. In de schijnwerpers Elroy Lammers van VV Leiden. Het nu geplaatste interview is overigens iets uitgebreider.

Elroy Lammers: ,,Bij VV Leiden is ook een een-tweetje mogelijk”

Elroy Lammers is terug bij de club waar hij begon. Met zijn 32 jaar speelt hij bij derdeklasser VV Leiden, nadat hij eerder via die club terecht kwam bij de jeugdtak van Feyenoord (onder leiding van Mario Been, HK), Volendam, Katwijk, FC Lisse, weer Katwijk, GHC en nog eens op de Krom. Voor die laatste club koos hij bewust om met een aantal vrienden in het tweede te gaan spelen. De buitenspeler/middenvelder werd tot zijn eigen verrassing nog kortstondig bij het eerste gehaald en viel aan het einde van het seizoen 15/16 nog in tegen GVVV.

Afgelopen seizoen kwam hij niet meer in actie. Te drukke werkzaamheden en een jong gezin voert hij op als redenen. Zoals te verwachten viel voor de liefhebber pur sang begon het echter weer te kriebelen. Via neefje Jeroen van Egmond, rechtsback bij VV Leiden, en trainer Cees van Tongeren kwam VV Leiden weer op zijn pad. ,,Het hoogste amateurniveau is mooi geweest voor mij. Op het laatst vroeg ik mezelf af of ik op de training stond omdat ik dat wilde of omdat het moest. Drie keer trainen was ook niet haalbaar meer. Mijn vriendin werkt in Amsterdam en is niet vroeg thuis. Met kinderen van 5 en 1 jaar moesten we heel vaak een beroep doen op anderen en dat wilden we niet meer. Hier kan ik indien nodig een training overslaan.”

Lammers, die zottigheid aan zijn kont heeft hangen en met guitigheid de wereld in kijkt, neemt het spelen bij VV Leiden alsnog wel serieus. ,,Toen ik hier kwam zei de ervaren Sietse Fokkema gekscherend tegen me dat ik niet moest verwachten dat ik een een-tweetje kon aan gaan. Ik moet zeggen dat het niveau mij juist niet tegenvalt. Deze jongens kunnen echt wel ballen. Zeker na een sabbatical moest ik aan het begin aanpoten. Na een wedstrijd deed alles me zeer. Ik voelde spieren waarvan ik niet wist dat ik ze had. Het is ook niet zo dat ik er elke week bovenuit steek. Tegen DSVP bijvoorbeeld, in de tweede competitiewedstrijd, speelde ik dramatisch en lukte er niets. Ondertussen gaat het steeds beter, maar ik mag nog wel wat fitter worden.”

Afgelopen zaterdag verloor de Leidse ploeg op eigen veld van BSC’68 (1-2). Bij vlagen toonde de medewerker van een groothandel in sportartikelen in Zoeterwoude, Lammers is er niet de man voor om achter de computer te zitten, zijn klasse. Onderscheiden kon hij zich niet. ,,Ik had graag meer balbezit gehad, maar deze wedstrijd leende zich daar niet voor. Voor mijn doen heb ik veel vuile meters gemaakt. Als dat nodig is, ben ik daar ook niet te beroerd voor. Persoonlijk vind ik ook dat ik te vaak ruzie had met de bal. Dat neemt niet weg dat VV Leiden als geheel gewoonweg een aardig elftal heeft waar muziek in zit. Ik ben dan ook blij met mijn gemaakte keuze. Het zegt alleen al een boel als ik onze ontlading zie bij onze 1-0. Nu was dat ook een prima goal en daar kan je als ploeg blij van worden. In de rust had ik het idee bij die voorsprong dat we niet zouden verliezen. Na rust waren zij echter net wat feller en slimmer. En het mag natuurlijk niet gebeuren dat er een goal valt uit een inworp. Drie spelers stonden schaakmat bij ons. Dat zijn leermomenten waar we snel iets mee moeten. Dit was een sterke tegenstander en dan is het op zich goed om te zien dat we in de buurt zijn gekomen van een resultaat. Er zijn genoeg aanknopingspunten.”

VV Leiden is om de hoek voor Lammers en de ontspanning is terug in zijn leven. ,,Ik speel ook nog in de zaal bij de club en zo kan ik fitter worden. Wel valt het mij op dat ik vaak kleine pijntjes heb. Vroeger had ik nooit ergens last van. Gelukkig houden de kids ons ook nog jong.”