Derde klasse A (zondag)- Er zijn van die wedstrijden die in fases kunnen boeien, juist helemaal niet op gang komen of waarbij de toeschouwers vermaakt worden vanaf het eerste fluitsignaal. In de laatste categorie viel het treffen tussen FC Rijnland en WVC. Het publiek werd de grote winnaar zoals dat heet, maar beide ploegen hielden niet meer dan een punt over aan het schouwspel (3-3). FC Rijnland moet de koppositie daarom nu delen met Altior en Nicolaas Boys, waarbij de Leidenaren een wat minder doelsaldo hebben. WVC heeft nu met vier punten uit drie duels alle mogelijke resultaten meegemaakt.

Voor Paul Pikaar was het wederom een weerzien met één van de clubs waar hij ook op de bank zat. Vorig seizoen verloor zijn Leidse ploeg tweemaal van de fusieclub en dus was er sprake van graag een ‘appeltje te willen schillen’ voor de trainer van het voor deze speeldag nog ongeslagen FC Rijnland. De thuisploeg oogde ook gretig en trok al snel ten aanval.

Het eerste wapenfeit kwam op naam van Koos de Haas, die na een combinatie met Wim de Bolster maar net aan naast prikte. De aanvaller zou in de beginfase driemaal van zich doen spreken, waarbij zijn derde inzet gekeerd kon worden door de voeten van WVC-doelman Rien Akerboom. Daartussen door stond Lars Verdel aan de overkant een keer akelig vrij, maar de middenvelder schrok kennelijk van de geboden ruimte. Toch kwam Dennis van Veen nog tot een schot, die over Jeffrey Smeele en het doel heen zeilde.

Het gaf maar aan dat beide ploegen niet enkel wilden genieten van de najaarszon, maar vol voor een goed resultaat gingen. En daar kwam, zo bleek gaandeweg, ook geen verandering meer in. WVC meldde zich voor de tweede keer via een vlammend schot van Roy Weenink, die zijn ploeg niet voor het eerst voorzag van de nodige impulsen. De redding van Smeele op deze actie mocht er ook zijn en zo bleef het scorebord 0-0 aangeven.

Dat duurde alsnog maar kort. Bij de vierde aanvalspoging van FC Rijnland was het raak. Via Mike Filippo, sterk acterend en zoals te verwachten viel een regelrechte aanwinst voor de Leidse derdeklasser, kwam de bal terecht bij Boudewijn Kamphues die zich niet bedacht en afdrukte. WVC was kennelijk niet onder de indruk, want kort daarop werd Weenink wederom gevaarlijk.

De volgende tien minuten bleven aantrekkelijk, maar nu bleven de kansen even uit. Met nadruk op even want in het tweede deel van de eerste helft moesten de beide keepers weer paraat zijn en blijven. Dat had Sander Gelmers ook beter kunnen doen. Op een verre trap van Leroy de Haas anticipeerde de linksback niet goed en Leroy’s broer Koos wipte de bal keurig over de uitgelopen Akerboom: 2-0.

Nauwelijks bekomen van dit doelpunt werd het alweer 2-1. De Bolster en Van Veen kwamen met elkaar in aanvaring, waarbij de scheidsrechter oordeelde dat de bal werd gespeeld. Jordy Heemskerk meende echter dat FC Rijnland een vrije trap zou krijgen en greep de bal in de handen. Tot ongeloof van hem en het thuispubliek ging de bal op de stip. De leidsman gaf aan dat hij met woord en gebaar had duidelijk gemaakt ‘doorspelen, de bal werd gespeeld’ en dus kreeg WVC een buitenkansje om dichterbij te komen. Gelmers poetste zijn foutje weg door de elfmetertrap overtuigend binnen te schieten.

Het duel werd zo niet nog boeiender, al helemaal toen Leroy de Haas ging mee verdedigen. De aanvaller mikte de bal terug op Smeele, waarbij er kortsluiting ontstond tussen het duo. Plotsklaps kreeg Weenink de bal in zijn voeten geschoven en de middenvelder strafte de miscommunicatie gedecideerd af. Ook in de resterende minuten gingen de beide ploegen er nog voor om een goal te maken, maar het bleef bij de gescoorde vier doelpunten.

De tweede helft bracht aanvankelijk minder kansen, maar de onderlinge duels, doorgaans fair, waren een lust voor het oog. Scheidsrechter Ditz moest het oog er goed op houden, maar verzaakte niet in zijn optreden. Twintig minuten voor tijd was Leiden of beter FC Rijnland in last. Spits Arne van Klink werd weggestoken en hij schatte zijn kans op de juiste waarde in: 2-3. En zo was er dus niets meer over van de voorsprong van de gastheren en moest er zelfs gevreesd worden voor een eerste nederlaag.

Weenink schoof de bal vervolgens een keer voorlangs en een kopbal van Luc Gies Broesterhuizen had zomaar de 2-4 kunnen betekenen. In die fase mikte Weenink ook nog eens net naast en zo kwam FC Rijnland even heel goed weg.

De thuisploeg mocht er in blijven geloven en kwam twaalf minuten voor tijd terug tot 3-3. Een schuiver kon door Akerboom niet klemvast worden gepakt en zo kreeg de ingevallen Danny Kromwijk de kans de rebound tot doelpunt te promoveren. Toch mochten Pikaar en de zijnen kort daar weer op niet mopperen bij een kopbal van Weenink. De middenvelder stond volledig vrij, maar zijn hoofd kon de bal geen richting geven.

In de allerlaatste minuten had FC Rijnland dan toch nog de 4-3 kunnen maken. De ingevallen Trogillio Pinas had evenwel teveel tijd nodig en zo ging zijn kans verloren om wellicht een standbeeld te krijgen. In de extra tijd had ook Rob van Noort nog de held kunnen worden, maar zijn kopbal ging naast. Een zege had voor FC Rijnland ook iets teveel van het goede geweest over het geheel genomen. Al met al was de 3-3 wellicht de meest reëele uitslag, hoewel er net zo makkelijk 7-7 op het scorebord had kunnen staan na meer dan negentig enerverende minuten. Deze ploegen moeten, zo spelend, een belangrijke rol kunnen gaan vervullen als het om de prijzen gaat.

Zie verder enkele gemaakte beelden, een interview na afloop en een fraaie fotoserie!!

Opstelling FC Rijnland: Smeele, Van Noort, D. Mink, Heemskerk, De Groot (89.Pinas), R.Mink, De Bolster, Filippo, K.de Haas (60.Kromwijk), Kamphues, L. de Haas.

Foto’s: J.P.Kranenburg