Derde klasse A (zondag)- Het leuke aan voetbal is onder meer dat een wedstrijd twee gezichten kan hebben. In de eerste helft waren Van Nispen en FC Rijnland aan elkaar gewaagd, maar was schraalhans vooral keukenmeester. Na de pauze sloeg de vlam wel in de pan en gebeurde er opeens van alles. De Leidse ploeg deelde de eerste tik uit, kreeg daarna een rode kaart en Van Nispen kon profiteren. In de hectische slotfase leek de 1-1 in stand te blijven, maar voor de tweede keer sloeg Koos de Haas toe. In de resterende extra tijd waren De Zilkers twee keer op een haar na bij de gelijkmaker, maar uiteindelijk konden Paul Pikaar en de zijnen opgelucht adem halen en bovenal weer nadrukkelijk kijken naar de ranglijst.

Beide ploegen hadden voorafgaand aan dit duel vijfentwintig punten en wisten dan ook dat er gewonnen moest worden om aansluiting te houden c.q. vinden bij ploegen als avv Alphen, Aalsmeer en KDO. Op voorhand zou dat een zware opgave worden voor de groen-gelen gezien het feit dat steunpilaren als Koos Habraken en Martijn van Leeuwen er niet bij konden zijn. Koos de Haas speelde wel maar was verre van okselfris, zo liet de staf vooraf weten.

Het duel startte alleraardigst met kopkansen voor Rob van Noort namens de gasten en Mike van Haaster voor de ploeg van Rene Ras. Het grootste gevaar kwam na een stief kwartier echter op naam van Wim de Bolster. Zijn snoeiharde vrije trap kon met grote moeite worden verwerkt door doelman Ton van Maris. Daaf Mink kwam wat later ook in de buurt van de 0-1, maar ook nu stond Van Maris zijn mannetje. Een als voorzet bedoelde inzet van Youri van Steijn belandde aan de overkant op de lat. In het laatste kwartier van de eerste helft gebeurde er feitelijk niets meer. Balverlies en slordigheid aan beide kanten veroorzaakten al met al een povere eerste helft.

Hoe anders verliep de tweede rondgang? FC Rijnland beet zich in de wedstrijd en de thuisploeg werd nu meteen onder druk gezet. Het leidde aanvankelijk niet tot grote kansen, maar de gastheer moest terug en het was de vraag hoe lang het verzet overeind kon blijven. Na een goed lopende en lange aanval mikte Danny Kromwijk een keer net over en enkele schietkansen verdwenen naast het doel van de Zilkers. Ferdy Smit prikte eenmaal terug via een schot met stuit. In tweede instantie kon Jan Willem Besselse redding brengen.

Halverwege de tweede helft leek de ingevallen Maik de Rooij dan toch de 0-1 te maken na voorbereidend werk van de in de tweede helft veel actievere De Haas. De Rooij zag zijn inzet op de paal belanden en dus was er nog steeds geen onderscheid in de score. Even later was het wel raak. Opnieuw kwam De Haas door vanaf links en dit keer leverde zijn beheerste ‘stift’ wel de 0-1 op tot grote vreugde van de meegereisde Leidenaren.

Hun vreugde was van korte duur. Anderhalve minuut later stond FC Rijnland alweer aan de aftrap. Een inzet van Van Haaster kon nog worden verwerkt, maar Ferdy Smit kreeg de bal wel tegen de touwen. Op dat moment was de sfeer rondom het veld al wat grimmiger, waarbij er heen en weer flinke verwijten werden gemaakt. Of Jan de Groot daardoor tot een kookpunt werd gebracht is niet duidelijk, maar scheidsrechter Groenen was gedecideerd met het trekken van een rode kaart na een onbezonnen actie van de vleugelverdediger. Pikaar: ,,Er is niets mis met inzet en beleving, maar je moet als speler je koppie blijven gebruiken. Aan kaarten hebben we niets en dat kan ons straks alleen maar gaan opbreken. Ik ben dus niet blij met acties die kaarten opleveren. Het maakte ook dat we alle zeilen bij moesten zetten en dat we de controle wat kwijt waren.”

Dat laatste klopte, want Van Nispen rook bloed. Daarvoor had de ploeg eigenlijk niet al teveel laten zien en waren de bezoekers nadrukkelijk op zoek naar de overwinning. Boudewijn Kamphues werd door Pikaar geslachtofferd aan het front en nu gokte FC Rijnland op de snelheid van De Rooij, De Haas en Kromwijk. Overigens had FC Rijnland via De Haas al een kans laten liggen op de 1-2 voordat de rode kaart uit de borstzak kwam. De aanvaller haalde hard uit op de doelman, waar een lobje een betere keuze zou zijn geweest.

Een kwartier voor tijd mochten de gasten niet mopperen. Mink leek Van Haaster naar beneden te trekken in de zestien, maar de arbiter besloot niet in te grijpen. Van Nispen bleef wel aandringen, maar de Leidenaren bleven tot het einde van de officiële speeltijd betrekkelijk eenvoudig overeind.

Uiteindelijk zat het venijn in de staart. Terwijl de extra tijd al liep sleurde Kromwijk over het veld om alle laatste restjes energie zo kwijt te spelen. Met een uiterste inspanning veroverde de rappe buitenspeler een bal op het middenveld en hij kon De Haas nog bereiken voor een vrije doortocht. De maker van de 0-1 bedacht zich geen moment en kegelde de bal achter Van Maris. De Leidse bank werd uitzinnig van vreugde en leek nu toch echt rekening te houden met een overwinning.

Die kwam er ook, maar de slotminuut leverde nog wel enkele aanvallen op het hart op. Jelle Vleugel ontsnapte aan de Leidse defensie en schoof de bal enkele centimeters naast de voor hem verkeerde kant van de paal. In de allerlaatste tellen, Van Maris was ondertussen mee de vijandelijke zestien in gegaan, kreeg Van Nispen nog een dotje van een kans. Van dichtbij kon er worden ingekopt en de handen gingen al omhoog van het thuispubliek. Giovanni Koelink werd evenwel de held voor de bezoekers, want hij redde op miraculeuze wijze de bal van de doellijn. En zo bleef het 1-2 na een meer dan enerverende tweede helft.

Van Nispen haakt voor het moment af en moet genoegen nemen met de zesde plaats. FC Rijnland is door de negende overwinning geklommen naar de vierde plaats en heeft de top drie in het vizier. Belangrijker is nog wel dat de tweede periode weer volop kansen biedt. Tomeloze inzet blijft een belangrijk wapen van FC Rijnland…

Van Nispen-FC Rijnland 1-2 (0-0). 66. De Haas 0-1, 68. Smit 1-1, 90.+3 De Haas 1-2. Scheidsrechter: Groenen.

Opstelling Van Nispen: Van Maris, Van Steijn, Van Westerop, Van der Linden, Vleugel, Zonneveld (88. Van Saase), Van Haaster, Verhoeven, Smit, Witteman, Meiland.

Opstelling FC Rijnland: Besselse, Van Noort, Cerdijn (46.De Rooij), Heemskerk, De Groot, Mink, De Bolster, Koelink, De Haas, Kamphues (73. Van Leeuwen), Kromwijk.

Note redactie: interview met Pikaar volgt..