Derde klasse A (zondag) –  ,,Een goed elftal is niet alleen een optelsom van goede, balvaardige voetballers, je moet er staan als team, ook als het even tegen zit, om elkaars fouten op te vangen. Mij viel het vanmiddag bij FC Rijnland op dat ze zeker onwijs goed kunnen ballen, maar dat ze ook heel snel uit balans kunnen raken. Dat kan zijn door het fluiten van de scheidsrechter zoals vanmiddag, maar ook door wat er binnen de lijnen mis gaat bij het eigen spelletje. Ik ben een trouwe fan van FC Aalsmeer, maar dat we hier met 2-1 hebben gewonnen hebben we denk ik het meest te danken aan FC Rijnland zelf”, aldus de roodgroene supporter op sportpark Hornmeer in Aalsmeer.

Zowel op de grond als in de lucht zat het deze middag niet mee, want het kunstgras oogde meer als een dun groen Gamma-tapijtje op een betonnen vloer en de lucht werd om de vier minuten zeer luidruchtig gevuld met Schiphol-zoekende vliegtuigen. Dat maakte ook in dit opzicht deze wedstrijd best luidruchtig. Na de laatste zege van FC Rijnland op Kickers’69 met 2-0, waardoor de Leidenaren ongeslagen koploper werden van deze derde klasse A op zondag, werd op deze website beweerd dat ‘het een niet al te gewaagde voorspelling was dat er zes punten tegen Aalsmeer en Van Nispen worden binnen gehaald’. Maar hoe anders verliep deze wedstrijd in de gemeente van de reusachtige bloemenveiling?

 

Voor aanvang van deze wedstrijd stond de thuisploeg voorlaatste in deze derde klasse A. Uitgaande van minstens een periodekampioenschap, waar spits Boudewijn Kamphues vorige week op deze site over sprak, moest een Leidse uitzege tegen deze Aalsmeerse laagvlieger een logisch iets worden. Maar bij FC Rijnland werd onder meer spelbepaler Giovanni Koelink door zijn blessure deze wedstrijd zeer gemist. Niet voor niets stond FC Rijnland-trainer Paul Pikaar na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Rodenburg voortdurend aan de zijlijn met coachende kreten als ‘speel in de voeten’ en ‘concentratie’.

Het was opvallend hoe zwak de Leidenaren begonnen in een wedstrijd waarin de thuisploeg vooral de opportunistische lange bal hanteerde. Dit betekende zeker niet het inleveren van kwaliteit en spelenthousiasme. Na de eerste grote kans voor de zeer rappe Danny Kromwijk voor de geelgroenen waren het de supporters van Aalsmeer die halverwege de eerste helft konden juichen. Na een schitterende diagonale pass op de opstomende Daimian Veldman werd hij binnen de zestien tegen de keiharde groene vlakte gewerkt. Hij schoot de strafschop zelf onberispelijk in, 1-0.

Kromwijk viel tien minuten voor rust geblesseerd uit en werd vervangen door de jonge Justin Maaskant waarop Leroy de Haas de positie als linksbuiten in nam. De eerste helft werd gevuld met onvervalste Leidse en  hoorbare kritiek op de grensrechter van Aalsmeer die voortdurend voor buitenspel vlagde welk signaal telkenmale naadloos door de scheidsrechter werd overgenomen. Die mondelinge uitingen maakten dat de Leidenaren zich veel minder focusten op het eigen spel zelf en dat kwam de ploeg niet ten goede.

Na de rust kwamen beide ploegen ongewijzigd in het veld. Het waren de bezoekers die direct druk zetten en zich nu wel meer bekommerden om het veldspel. Er kwamen kansen voor beide ploegen, maar het was Leidenaar Wim de Bolster die na een mooie strakke pass van Koos de Haas vanaf veertien meter mooi en laag inschoot, 1-1. Dat was zijn eerste treffer dit seizoen. De Leidse supporters gingen er eens goed voor zitten want alles wees erop dat FC Rijnland zou doorpakken. De directe tegenstander van Koos de Haas werd gewisseld en de ervaren verdediger Richard de Vries volgde deze artistiek ballende De Haas waar hij zich maar vertoonde binnen de lijnen en… dat hielp.

Trainer Pikaar verving de ene spits, Kamphues, voor de andere, Donny Olivier, maar de laatste kwam nauwelijks echt aan de bal. Dat was wel het geval bij Aalsmeer-invaller Tristan Jongkind, die als linksbuiten voortdurend voor dreiging zorgde en hij wist ook nog eens te scoren na een goede loopactie van De Vries. Maar assistent-scheidsrechter Chrispijn van FC Rijnland stak zijn vlaggetje omhoog met groot gejoel van de roodgroene supporters op de mooie tribune tot gevolg. Die vlag omhoog was ook bij hem zeker niet voor het eerst. Het gevolg was wel dat het doelpunt werd afgekeurd. Een Leidse supporter met heerlijke Leidse tongval: ,,Volgens mij hebben die twee vlaggers samen op dezelfde cursus gezeten en die scheids ook.”

Er ontspon zich een heerlijke open pot met kansen voor beide ploegen. De opgekomen FC Rijnland-middenvelder Ronald Mink zag zijn schot van twintig meter op de buitenkant paal uiteen spatten. Aalsmeer-spits Joost van der Zwaard kopte kort voor tijd na een hoekshop een half mislukt schot van een collega in het Leidse doel, 2-1. Dat werd ook de eindstand doordat de thuisploeg verder de wedstrijd rustig uitspeelde.

Deze eerste, totaal onnodige, nederlaag dit seizoen leverde FC Rijnland de tweede plek op in deze derde klasse A met 13 uit 6 (17-12). Dat kwam mede door de overwinning van Altior en het verlies van Nicolaas Boys. Komende zondag wacht Van Nispen, laatste met 2 uit 6, en dan hebben de jongens van trainer Pikaar wel wat recht te zetten, niet met hun mond maar met hun voeten.

De mooiste uitspraak was na afloop van deze pot voetbal van een trouwe Leidse supporter: ,,Heet die scheidsrechter ‘Rodenburg’ dan denk ik toch dat we met onze ploeg een streepje voor hebben. Nou ik dacht het niet, je hebt het zelf kunnen zien. Wat een vertoning van die man, maar ook van onze jongens hoor.”

FC Aalsmeer – FC Rijnland 2-1 (1-0). 24. D.Veldman 1-0 (strafschop), 61. De Bolster 1-1, 86. Van der Zwaard 2-1. Scheidsrechter: B. Rodenburg. Toeschouwers: 163.

FC Aalsmeer: Jeremaih Veldman, Daimian Veldman, Voortman (66. Jongkind), De Vries, Goes (60. Vaneman), El Hadji, Kocon, Pasternak, Van de Schraaff, Van der Zwaard en Van der Heijden (89. Huigsloot).

FC Rijnland: Smeele, Van Noort (72. Verhage), David Mink, Heemskerk, Filippo, De Bolster, Koos de Haas, Ronald Mink, Kamphues (69. Olivier), Leroy de Haas en Kromwijk (35. Maaskant).