Derde klasse A (zaterdag)-DoCoS kende zaterdag de nodige personele problemen tegen middenmoter VDL. Zo miste de ploeg van trainer Nico van der Salm voor de wedstrijd al de geblesseerde Chris van Empel, Rowin Peet en Tim Gonlag, maar daar bleef het niet bij. De problemen verergerden zich tijdens het duel in Maassluis, waardoor de Leidenaren uiteindelijk met 3-2 onderuit gingen.

Zonder de in de warming-up uitgevallen Melvin Zweistra, die werd vervangen door de lichtgeblesseerde Simon Jouby, kreeg DoCoS in de eerste helft de beste kansen, ondanks slecht voetbal van beide kanten. Middenvelder Sven Ravensbergen miste oog in oog met de doelman van VDL en ook Roy Elkerbout was dicht bij de openingstreffer. ,,Zij kregen één kans door een fout van mij, maar verder zijn we niet in gevaar gekomen’’, vertelt aanvoerder Danny Maaskant. ,,Bij rust hadden we 0-2 voor moeten staan.’’

Nadat Zweistra dus voor de wedstrijd al was afgehaakt, raakte gelegenheidslinksback Joshua Overvliet, de vervanger van Gonlag, ook nog eens geblesseerd. Hij moest tijdens de rust worden gewisseld en dat terwijl trainer Van der Salm al niet over een brede selectie beschikt. Na de pauze hielden de bezoekers het compact achterin, waardoor er weinig kansen werden weggegeven. Tot diep in tweede helft bleef het 0-0, totdat Melvin van Gent de score rond de 70ste minuut opende.

Na de openingstreffer was DoCoS de controle echter volledig kwijt. De gaten tussen de linies werden te groot, waardoor de thuisploeg in korte tijd drie keer kon profiteren: 3-1. In de tussentijd moest Van der Salm ook nog linksbuiten Nils Slingerland naar de kant halen met een blessure. De beschikking over reserveveldspelers had de oefenmeester echter niet en dus moest hij nota bene reservedoelman Mark van Zonneveld inbrengen uit pure nood.

In de slotfase drongen de gasten nog wel aan en had Maaskant nog een punt uit het vuur kunnen slepen. De ervaren verdediger maakte vier minuten voor tijd van een meter of twintig op prachtige wijze de aansluitingstreffer, maar vergat in blessuretijd de gelijkmaker binnen te koppen.

Uit een voorzet van jeugdspeler Luc Quellhorst kopte Maaskant rakelings naast de paal. De aanvoerder baalde als een stekker van de gemiste kans. ,,Mijn kopbal ging echt twee centimeter langs de paal. Als de bal de paal had geraakt en was teruggekomen, dan had Simon (Jouby, red.) kunnen binnentikken’’,  aldus een gefrustreerde Maaskant, die ook baalde van de vele geblesseerden.

,,We hebben al zo’n kleine selectie en dan zit dit ook nog tegen. Dat we dan met alle respect een reservedoelman moeten inbrengen op de linksbuitenpositie is voor mij ontzettend frustrerend. Dan heb ik er eigenlijk weinig zin meer in. Het kan eigenlijk niet op dit niveau, we spelen tweede klasse. Aan de andere kant moeten we het ermee doen. Van de selectie van vorig seizoen zijn er een aantal weggegaan die te weinig speeltijd kregen, maar daardoor hebben we nu een te krappe selectie.’’

,,Op deze manier gaan we weinig wedstrijden meer winnen in het resterende deel van de competitie’’, vervolgt Maaskant. ,,Tegen een ploeg als VDL moeten wij normaal gesproken gewoon met alle gemak winnen. Wij hebben genoeg kwaliteit. Het is daarom te hopen dat we volgende week weer genoeg fitte spelers hebben. Dan zie ik het wel goedkomen.’’

Ondanks het verlies blijft DoCoS vierde met een gelijk puntenaantal als nummer drie Valken ’68. Koploper Te Werve en nummer twee RCL liepen door overwinningen wel uit. Voor de Leidse ploeg staat komende zaterdag een thuisduel met subtopper HVC’10 op het programma. De Hoek van Hollanders, die met 2-0 wonnen van CWO, staan nu zesde en hebben slechts vier punten achterstand op DoCoS.

VDL-DoCoS 3-2 (0-0). 68. Melvin van Gent 0-1, 74. Remmerswaal 1-1, 79. Remmerswaal 2-1, 84. Louwen 3-1, 86.Maaskant 3-2.

Opstelling DoCoS: Mitchel van Abswoude, Mitchel Klein, Michael van Voorthuijzen, Danny Maaskant, Joshua Overvliet (46. Oktay Gezici), Tijn van Meegen, Simon Jouby, Sven Ravensbergen, Melvin van Gent, Roy Elkerbout (61. Luc Quellhorst), Nils Slingerland (90+2. Mark van Zonneveld).

Foto’s: R. van Abswoude (waarvoor dank)