Derde klasse A (zondag)- Het wil nog niet erg vlotten voor Voorschoten ’97 dit seizoen. Waar het zaterdagelftal troosteloos onderaan bungelt in de eerste klasse B, was de hoop gevestigd op het eerste zondagteam, dat – na de degradatie van afgelopen seizoen – hoge ogen dacht te gaan gooien in de derde klasse A. Die hoop lijkt, met de voorlopige negende plek in oogschouw, echter ijdel.

Voor Huib van Oostrom Soede en zijn mannen moest het na de winterstop eigenlijk meteen gebeuren: wilden de groengelen nog iets van hun aspiraties om bovenin mee te draaien levend houden, dan moest er op bezoek bij Alphen gewonnen worden. Bepaald geen vanzelfsprekendheid. Alphen was voorafgaand aan deze veertiende speelronde de nummer twee en wordt door kenners gezien als de best voetballende ploeg van de afdeling. Bovendien zat de 2-6 nederlaag van de seizoensouverture, begin september, nog vers in het geheugen en heeft Voorschoten’97 het traditioneel lastig op sportpark de Bijlen.

Geen best vooruitzicht kortom. Desondanks bood de (korte) voorbereiding op de tweede seizoenshelft Van Oostrom Soede voldoende houvast. Zo werd er gewonnen van de Maastrichtse derdeklasser Leonidas (3-0), werd er een uur lang uitstekend gevoetbald tegen de koploper van 3B, Oliveo (4-4, na een 4-0 voorsprong) en deden de Voorschotenaren dinsdag nog het nodige zelfvertrouwen op tegen tweedeklasser DOSR (4-2 winst).

Die positieve lijn leek in Alphen doorgetrokken te gaan worden. De bezoekers stonden weliswaar vanaf de aftrap onder druk, maar hadden het geluk dat Voorschoten-doelman Abdel Lamrabette in topvorm verkeerde en achtereenvolgens de paal en lat succes voor respectievelijk Dennis Uithol en Dennis Boer in de weg stonden. Die laatste deed dat op slag van rust nota bene voor open doel. De stand was toen overigens al 0-1 in het voordeel van de gasten. Het was Mike Nikic die na een minuut of twintig profiteerde van chaos in de Alphense defensie en de miscommunicerende Shay Noorlander, keeper van de Alphenaren, simpel het nakijken gaf.

De tweede helft gaf een vergelijkbaar beeld. Alphen dat de bal had en de aanval zocht en Voorschoten’97 dat de verdediging compact probeerde te houden en vanuit de omschakeling de thuisploeg pijn probeerde te doen. Dat lukte na ruim een uur spelen, toen één van die snelle counters een corner opleverde. Die werd door Nikic voor geslingerd en bleef in de doelmond hangen, waarna Roy Elligens de bal het laatste zetje over de doellijn gaf.

Het leek de beslissing in de wedstrijd, want de moed zonk de Alphenaren na deze tegenslag toch wel in de schoenen. Helaas voor Voorschoten viel de aansluitingstreffer té snel. Een paar minuten na de 0-2 wist de handige Bryan de Vries de na rust ingevallen Marwan Fennich te bereiken. Die schoot uit een lastige hoek de bal uiterst knap achter de daardoor verraste Lamrabette.

De treffer deed het geloof aan Alphense zijde op een goede afloop toenemen, terwijl aan de kant van Voorschoten de vertwijfeling toesloeg. Alphen voerde de druk steeds verder op, maar opnieuw was het Lamrabette die zijn ploeg met een aantal fabelachtige reddingen overeind hield. Tot de 82ste minuut. Het was Fennich die over de linkerflank doorkwam en een voorzet afleverde die door Jimmy Neumeijer – een linksback met veel drang naar voren – heerlijk werd binnen geknikt: 2-2.

Een fikse tegenvaller voor de bezoekers, maar gezien de verhoudingen op het veld viel er op die gelijkmaker weinig af te dingen. Met een punt leek Voorschoten’97 in ieder geval nog wel loon naar werken te krijgen, maar in de ultieme slotfase bleek zelfs dat de geplaagde ploeg niet gegund. Linksback Wout Adriaanse treuzelde te lang met het verwerken van een bal en schoot die vervolgens pardoes tegen Aatif el Bouny op. Die bedacht zich geen moment, verschafte zich vrije doorgang richting het doel van Lamrabette en gaf ook die het nakijken.

Dolle vreugde in het Alphense kamp, terwijl de Voorschotenaren na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Ozkulluk gedesillusioneerd afdropen. Vooral Adriaanse, die ook dit seizoen weer één van de sterkhouders in de ploeg van Van Oostrom Soede is, had er flink de balen in en trok het boetekleed aan. ,,Ik krijg die bal teruggelegd en in plaats van ‘m ineens diep te spelen, nam ik ‘m aan. Ik dacht dat ik meer tijd had en wilde met een vallende bal de spits zoeken. Maar die jongen blokte ‘m en kon zo doorlopen. Dan kun je wel door de grond zakken. Dat mag me niet gebeuren. Op zo’n moment in de wedstrijd moet je gewoon geen risico meer nemen. Helaas overkomen dat soort dure fouten ons te vaak dit seizoen. De ene keer is Pietje het, de ander keer Henkie. Nu was ik de schlemiel. Zulke momenten breken ons al het hele seizoen op. We hebben al zoveel onnodige punten laten liggen, verschrikkelijk.”

Hoewel de top van het klassement steeds verder uit beeld raakt (Alphen is de nieuwe koploper en heeft al tien punten meer, red.), weigert de verdediger te wanhopen. ,,We geven de moed niet op. Natuurlijk, het wordt steeds lastiger. Maar er komt ook nog een derde periode aan en als we de smaak eenmaal te pakken hebben, zijn we lastig te kloppen en kunnen we van iedereen in deze poule winnen. Ik zie Alphen als titelfavoriet, maar voor de andere ploegen doen wij écht niets onder. Twee jaar geleden pakten we ook de laatste periode en vervolgens stoomden we door en promoveerden we via de nacompetitie. Voor dat scenario teken ik nu natuurlijk weer. Maar we moeten eerst weer in die flow zien te komen. Eigenlijk hadden we die na de winterstop juist te pakken. Daarom is het zo jammer dat we dat vandaag niet door kunnen trekken, althans, niet qua resultaat. Maar op het spel en de teamgeest kunnen we zeker verder bouwen. Het zou fijn zijn als het ons ook eens mee zit.”

Voorschoten ’97: Lamrabette; Mulder, Van Veen, Hogewoning, Adriaanse; Hilders, Van der Maas (59. Oerlemans), Elligens (87. Van Beest), Kloeke; Van den Berg, Nikic.